ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκπρόσωπος: Επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες επιδιώκει ο Πρόεδρος

«Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνομιλεί με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και διασφαλίζει ότι στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα βασιστούμε στις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Είπε επίσης ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις αναφορές του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος είχε πει νωρίτερα ότι απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από το δείπνο τη 30ης Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα, σε σχέση με όσα είχε αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες για τη διαμόρφωση του πλαισίου του. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν τα πρακτικά της σύσκεψης που έγινε το πρωί της 4ης Ιουλίου 2017, όπου έγινε η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Απαντώντας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «εμείς δεν είπαμε τίποτα για τα πρακτικά» και παρέπεμψε στον κ. Σιζόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, οι έξι παράμετροι του πλαισίου Γκουτέρες είναι γνωστές και «πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε με την κ. Λουτ και για την προσπάθεια που γίνεται για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για τη συνομιλία και την ενδελεχή ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών , ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν κοινοποιούμε το τι συζητιέται στο Εθνικό Συμβούλιο» και «δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσει η κυπριακή Κυβέρνηση τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών».

Ανέφερε ακόμη ότι «όταν και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κάτι να πει, θα το πει» προσθέτοντας ότι δεν είναι παραγωγική αυτή η συζήτηση. Είπε επίσης ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες ουδέποτε ήταν έγγραφο, ούτε έχει πει κανείς ότι υπάρχει έγγραφο Γκουτερες». Ήταν, συνέχισε, μια παρέμβαση του ΓΓ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η προσπάθεια που καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι με εποικοδομητική διάθεση είναι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «ο σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαν μείνει. Και βεβαίως οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αποτελέσουν έναν οδηγό».

Ως προς τις επαφές της κ. Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «κρίνονται απαραίτητες, αφού αναφερόμαστε στις έξι παραμέτρους και στο πλαίσιο Γκουτέρες». «Ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα δούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα πού βρισκόμαστε» πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση επί του θέματος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε πολύ συγκεκριμένα στη διαπραγμάτευση, στη Διάσκεψη που έγινε για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, έξι παραμέτρους οι οποίες βοήθησαν να γίνει σημαντική πρόοδος».

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι έξι παράμετροι είναι γνωστές, όπως επίσης είναι πολύ καλά γνωστό ότι για πρώτη φορά είχε τεθεί το ζήτημα της αντικατάστασης του απαρχαιωμένου, αναχρονιστικού και ακατάλληλου συστήματος των εγγυήσεων.

Ανέφερε ότι η ουσία είναι ότι οι έξι παράμετροι και το πλαίσιο Γκουτέρες «πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι ακριβώς μιλάμε για επανέναρξη και διότι ακριβώς τα ΗΕ απευθύνονται και αυτή την ώρα και στις εγγυήτριες δυνάμεις».

«Για όσους μπορεί να έχουν αμφιβολία, τα ζητήματα της ασφάλειας αποτελούν – όπως ο ΓΓ και γραπτώς, σε ανακοίνωσή του από τον Ιούνιο του 2017 είχε αποφανθεί – ένα κεφαλαιώδες ζήτημα στη συνολική λύση του Κυπριακού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου» είπε.

Επανέλαβε επίσης την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί και η άλλη πλευρά στις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, που όπως είπε, είναι γνωστές.

Σε ερώτηση αν είναι σε γνώση της απεσταλμένης του ΓΓ το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αναφέρεται σε αυτό η Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η κ. Λουτ έχει μια αποστολή και κάνει μια εργασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν οφείλει να κάνουμε περιστασιακά σχόλια ή δηλώσεις».

«Εμείς περιμένουμε από τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού προχωράμε» είπε και επανέλαβε τη θέση της ε/κ πλευράς ότι χωρίς να τίθενται χρονοδιαγράμματα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με την Αθήνα υπάρχει «στενή συνεργασία, πλήρης συντονισμός».

«Εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι το τί θα κατατεθεί ενώπιον της ειδικής συμβούλου του ΓΓ γα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.

Όσον αφορά την έναρξη του προπαρασκευαστικού διαλόγου για την ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό θα συμφωνηθεί από τις δύο Κυβερνήσεις.

«Εκείνο το οποίο εμάς μας απασχολεί, έχοντας πάντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την απόλυτη πολιτική βούληση και την εποικοδομητική διάθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων...είναι το ότι στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα πρέπει ακριβώς να είναι προς συζήτηση όλα τα θέματα – και τα θέματα της ασφάλειας – και ότι δεν μπορεί να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές» είπε.

Υπενθύμισε ότι στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, η Ελλάδα και η Βρετανία, με έναν διαφορετικό τρόπο, όπως είπε, είχαν πάρει μια καθαρή θέση, η οποία διευκόλυνε τη λύση του Κυπριακού. «Εναπόκειται λοιπόν και στην Τουρκία να κάνει αυτό το βήμα» ανέφερε και ευχήθηκε να βοηθήσει η προεργασία η οποία μπορεί να γίνει ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική Κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X