ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δημοψηφίσματα το 2023 για Δήμους και εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021

Συγκρούσεις για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στέλιος Ξιουρής

Η πολυθρύλητη μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης μπαίνει σε νέα φάση αφού μετά από κοινή απόφαση των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΕΛΑΜ, τίθεται ως προϋπόθεση για να υπερψηφισθούν τα νομοσχέδια, την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023. Στο ενδιάμεσο με την ψήφιση των νομοσχεδίων, εντός του 2021, θα αρχίσουν οι συνενώσεις υπηρεσιών, ανάμεσα στους 20 νέους δήμους που προβλέπονται στην νομοθεσία.

Η εξέλιξη καταγράφηκε κατά την συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής η οποία ολοκλήρωσε την συζήτηση για τα επίμαχα τρία νομοσχέδια για την συνένωση δήμων και κοινοτήτων.

Η πλειοψηφία των κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΕΛΑΜ, θέτουν ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια, την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023. Στο ενδιάμεσο με την ψήφιση των νομοσχεδίων, εντός του 2021, θα αρχίσουν οι συνενώσεις υπηρεσιών, ανάμεσα στους 20 νέους δήμους, τους οποίους γίνεται εισήγηση να συνενωθούν.

Εναντίον τάσσονται ΔΗΣΥ-Αλληλεγγύη και συνεργασία Δημοκρατικών δυνάμεων

Σημειώνεται ότι η θητεία των νυν Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων λήγει τον Δεκέμβριο του 2021 οπόταν και θα διεξαχθούν εκλογές προς ανάδειξη των νέων αρχόντων, οι οποίοι και θα έχουν περιορισμένη θητεία δυόμιση ετών.

Ακολούθως θα γίνουν τα δημοψηφίσματα τον Δεκέμβριο το 2023 και οι πολίτες θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες τον μάιο του 2024 για να ψηφίσουν Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους βάσει του νέου νομοθετήματος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι οι πολίτες θα δουν στην πράξη τα συμφέροντα της συνένωσης υπηρεσιών και ακολούθως θα υπερψηφίσουν τις συνενώσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, χαρακτήρισε βόμβα στα θεμέλια των νομοσχεδίων, την πρόταση για δημοψηφίσματα, τα οποία συνιστούν ουσιαστικά την διάλυση της μεταρρύθμισης, η οποία θα επιφέρει καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει τα κείμενα των νομοσχεδίων, ώστε να ικανοποιηθούν οι θέσεις των κομμάτων. Ο κ. Λεωνίδου επέμενε στην συνεδρία της Επ. Εσωτερικών ότι η περιοχή της Αγίας Φύλας θα πρέπει να οριοθετηθεί ως διαμέρισμα -βάσει της νέας νομοθεσίας- του Δήμου Λεμεσού

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε επανασχεδιασμό, ώστε να μην οδηγηθούμε σε πλήρη απορρύθμιση.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου υπέδειξε ότι τα δημοψηφίσματα είναι μέρος των δημοκρατικών διαδικασιών.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, κατήγγειλε ότι το αίτημα για δημοψήφισμα έχει προεκλογικό χαρακτήρα.

Κάρουλλας: Με την ψήφιση από την Επιτροπή της πρόνοιας για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023, αυτό που πράττουμε είναι η ανατροπή και η διάλυση της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης. Θέτουμε μία βόμβα ακριβώς στα θεμέλια της μεταρρύθμισης, στα θεμέλια της προσπάθειας να δώσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι ποιοτικό στον Κύπριο πολίτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X