ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν με ενδιαφέρει η θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη»

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο πλαίσιο του 14ου συνεδρίου Economist

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 14ου συνεδρίου Economist μιλώντας για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), ανέφερε πως η πρόοδος που έχει γίνει είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε ζώνη κινδύνου, προσθέτοντας ότι, την ίδια άποψη έχουν και οι οίκοι αξιολόγησης που μας έχουν αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα και οι διεθνείς αγορές οι οποίοι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους προς την Κυπριακή Οικονομία.

Εντούτοις, θεωρεί πως και οι κύπριοι πολίτες νιώθουν ότι τα πράγματα κινούνται σε μια πολύ πιο σταθερή βάση, ενώ σημείωσε, πως τα ΜΕΔ ίσως να είναι το τελευταίο κατάλοιπο της Οικονομικής Κρίσης, ένα πρόβλημα το οποίο κουβαλάμε από το παρελθόν.

Συμπλήρωσε δε, πως έγινε πρόοδος σε αυτό το μέτωπο και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια. Εξάλλου, τόνισε, «πρέπει να καταλάβουμε ότι λειτουργούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανόνες είναι αυστηροί, είναι απαιτητικοί και δεν μας επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό παρά την σημαντική μείωση των ΜΕΔ». Είμαι αισιόδοξος, υπογράμμισε, πως με την ψήφιση των νομοσχεδίων το περασμένο καλοκαίρι, με την κίνηση όσο αφορά την Συνεργατική Τράπεζα με τον διαχωρισμό, και κυρίως στη βάση μιας οικονομίας που καταγράφει τέτοιους θετικούς και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ότι θα μπορέσουμε περαιτέρω να αποκλιμακώσουμε και αυτό το πρόβλημα.

Ερωτηθείς κατά πόσο τον ανησυχούν οι αυξήσεις που θέλουν για τον δημόσιο τομέα οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και η επαναφορά των αποκοπών, εξαιτίας της κριτικής που προκύπτει για διόγκωση του δημοσίου τομέα, ο κ. Γεωργιάδης, απαντά: «η δουλεία μου είναι να ανησυχώ και θα έλεγα πως όλοι ως πολίτες αυτού του τόπου πρέπει να ανησυχούμε και πρέπει να φροντίζουμε πως δεν θα επανέλθουνε ποτέ, σε εκείνες τις πρακτικές του παρελθόντος που τόσο πολύ μας έχουν στοιχήσει. Από την άλλη θέλω να δώσω μια διαβεβαίωση πως όλες οι κινήσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει, οι νέες πολιτικές, οι όποιες παραχωρήσεις έχουν γίνει κινούνται εντός των ορίων της δημοσιονομικής βιωσιμότητας». Εξηγώντας πως, το 2016 είχαμε ένα πολύ μικρό πλεόνασμα, ενώ το 2017 διευρύνθηκε και ήταν της τάξεως των 350 εκατομμυρίων, τονίζοντας δε, ότι φέτος θα έχουμε ένα πλεόνασμα το οποίο δεν αποκλείεται να αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο.

Βάση των όσων είπε, οι επιδόσεις στην πράξη δεν επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για χαλάρωση ή επιστροφή στα παλιά, αλλά από την άλλη και ο ίδιος ανησυχεί κα όλοι πρέπει να διατηρήσουν αυτή την έννοια – εγρήγορση, για να βεβαιωθούμε ότι αυτή η πολύ πιο βιώσιμη διαχείριση των δημοσιών οικονομικών θα συνεχιστεί.

Κληθείς να σχολιάσει αν οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες για το σχέδιο εστία θα είναι οι τελικές, απάντησε, πως το σχέδιο πρέπει να υποβληθεί επίσημα στην ευρωπαϊκή επιτροπή, έπειτα πρέπει να λάβει την έγκριση της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεπώς, μέχρι την τελική επίσημη έγκριση του, «δεν θα μπορούσα να πω μετά βεβαιότητας ότι έχει λάβει την τελική του μορφή», ωστόσο, θεωρεί πως βάσει των όσων έχουν συζητηθεί στον εκτενής διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο θα είναι σε αυτά τα πλαίσια. «Αυτό θα το ξέρουμε μετά βεβαιότητας εντός Νοεμβρίου», σημείωσε.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή», ο υπουργός Οικονομικών, είχε πει πως μέχρι το 2020 θα είναι εφικτός ο στόχος λειτουργίας της Κύπρου σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με αυτή του την δήλωση, είπε ότι είμαστε σε μια καλή τροχιά, ενώ τόνισε, πως η μείωση της ανεργίας στην Κύπρο είναι η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, σχολιάζοντας κατά πόσο τον ενδιαφέρει η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα, νοουμένου ότι η θητεία της κυρίας Γιωρκάτζη λίγη το 2019, ανέφερε, πως «δεν είναι θέση που θα με ενδιέφερε. Έχω την διάθεση, έχω και την ενέργεια να παραμείνω και να συνεχίσω στην πολιτική. Δεν έχω ποτέ σκεφτεί ότι θα με ενδιέφερε ένας εξόχως τεχνοκρατικός ρόλος όπως αυτός του Διοικητή».

Πηγή: kathimerini.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X