ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βουλευτικές και πανδημία - Οδηγός για το πώς θα ψηφίσουμε

Με μάσκες, αποστειρωμένα στυλό, σε παραβάν χωρίς κουρτίνες αλλά χωρίς safe pass οι βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου

Εξακόσιοι πενήντα εννέα υποψήφιοι, εκ των οποίων 651 αφορούν κομματικούς συνδυασμούς και οκτώ είναι μεμονωμένες υποψηφιότητες αναμένουν την ψήφο σας, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής που θα διεξαχθούν εν μέσω πανδημίας, υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η «Κ» σάς υπενθυμίζει τον οδηγό των εκλογών ώστε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα.

Την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν προστατευτική μάσκα και κατά την προσέλευση στο εκλογικό κέντρο και να αποστειρώνουν τα χέρια τους.

Σε περίπτωση που τυχόν απαιτηθεί η αφαίρεση της μάσκας του εκλογέα για ταυτοποίησή του, αυτό να γίνεται σε υπαίθριο χώρο εκτός της αίθουσας.

Στον κάθε ψηφοφόρο θα δίνεται αποστειρωμένο στυλό, για να υπογράφει τον κατάλογο και να ψηφίζει. Αφού σημειώσει την επιλογή του, εξέρχεται από το κουβούκλιο και τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στην κάλπη και το στυλό στο ειδικό κουτί.
Αντί για κουρτίνα οι εκλογικοί θάλαμοι θα είναι γυρισμένοι προς τον τοίχο για να διασφαλιστεί η μυστικότητα των ψήφων.
Οι θάλαμοι θα απολυμαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και το χαρτί που θα είναι τοποθετημένο θα αντικαθίσταται μετά από κάθε ψηφοφόρο.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης:

*Χωρίς εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο ταυτότητας, κανένας δεν μπορεί να ψηφίσει, ανεξάρτητα αν το όνομά του είναι γραμμένο στον εκλογικό κατάλογο.

*Με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, στις βουλευτικές εκλογές οι εκλογείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς.

*Σε περίπτωση που ο εκλογέας αποφασίσει να ψηφίσει τον συνδυασμό ενός κόμματος, μπορεί, επιπρόσθετα, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψηφίους του συνδυασμού αυτού. Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από τον αριθμό που καθορίζεται πιο κάτω:

Εκλογική περιφέρεια - Σταυροί προτίμησης

Λευκωσία 5

Λεμεσός 3

Αμμόχωστος 3

Λάρνακα 2

Πάφος 1

Κερύνεια 1

Ο αρχηγός/επικεφαλής του κόμματος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, καθώς θεωρείται ότι αυτός λαμβάνει τόσους σταυρούς προτίμησης όσες είναι και οι ψήφοι του κόμματος του οποίου ηγείται.

Στην περίπτωση που σημειωθούν περισσότεροι σταυροί προτίμησης, θα αγνοηθούν όλοι και δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.

Απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του εκλογικού κέντρου.
Αναφορικά με τις ώρες λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, η ψηφοφορία αρχίζει η ώρα 7:00 π.μ. και λήγει κανονικά η ώρα 6:00 μ.μ., με ενδιάμεσο διάλειμμα το μεσημέρι από τις 12:00 μέχρι τη 1:00 μ.μ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X