ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βάση των ΗΠΑ στην Κύπρο - Θα δώσει εξηγήσεις στην Βουλή ο ΥΠΕΞ

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις κομμάτων σε σχέση με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ABC News στις 9/10/2018, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πρόθεση κοινοβουλευτικών κομμάτων να τον προσκαλέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ενημερώσει αρμοδίως το Σώμα.

Σεβόμενος την εκφρασθείσα πρόθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών θα τοποθετηθεί καταρχάς επί του θέματος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Τι λένε τα κόμματα

Εξηγήσεις για την παρουσία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών, καλούν την Κυβέρνηση όπως απαντήσει για το εάν γνώριζε ή όχι για την παρουσία της βάσης, ενώ παράλληλα επικρίνουν τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος παρέπεμψε για το ζήτημα στις αμερικανικές αρχές.

«Από το 2013 έως και το 2017 δεν υπήρξε αίτημα από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για χρήση εδάφους που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία για στρατιωτικούς σκοπούς». Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε στην «Κ» διπλωματική πηγή στη Λευκωσία όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ του αμερικάνικου δικτύου ABC News.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, εκτιμώντας το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο, ζητά όπως τύχουν ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών. Παράλληλα, θα εγγράψει θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα καλέσει τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να ενημερώσει αρμόδια το σώμα. «Το ΔΗΚΟ αναμένει να έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία για να τοποθετηθεί υπεύθυνα και με σοβαρότητα. Στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. «Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δε λειτούργησε ως εκπρόσωπος συντεταγμένης πολιτείας και ως εκπρόσωπος κυβέρνησης ενός κράτους με κυριαρχικά δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X