ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βασανίζονται τα παιδιά με αυτισμό λόγω rapid test

Εναλλακτικές λύσεις από το Υπ. Υγείας

Στέλιος Ξιουρής

Η πανδημία προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην ανθρωπότητα επιτείνοντας και στις ευαίσθητες ομάδες πολιτών τις ανάγκες και προκαλώντας ανησυχίες στην καθημερινότητα.

Έτσι και στα παιδιά που παρουσιάζουν κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες η αναγκαιότητα για συνεχή ανίχνευση του ιού μέσω διαγνωστικών εξετάσεων, ιδιαίτερα τα rapid test προκάλεσε αρκετές δυσχέρειες και προβλήματα. Όπως σας αναφέραμε και σε ρεπορτάζ την περασμένη βδομάδα με καταγγελία από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ ΠΑΥΛΟ ΜΥΛΩΝΑ τρία άτομα προσπαθούσαν να πιέσουν παιδί για να υποβληθεί σε rapid test με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα και την αλγεινή εντύπωση που προκαλούσε η όλη εικόνα.

Έτσι όπως διαφάνηκε σε συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα παιδιά με αναπηρίες τα οποία αδυνατούν για ιατρικούς ή άλλους ψυχολογικούς λόγους να υποβληθούν σε rapid test. Αφορμή οι δραματικές περιπτώσεις ατόμων με αυτισμό, τα οποία σφαδάζουν κατά την διαδικασία εξέτασης.

Η Καρολίνα Στυλιανού εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ότι υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης στα δημόσια νοσοκομεία με την λήψη σάλιου, το οποίο στην συνέχεια υποβάλλεται σε εξέταση PCR μοριακής διάγνωσης. Οι γονιού μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω των σχολείων των παιδιών τους.

Ο Χρίστος Αυγουστίνος προεδρεύων της Παγκύπριας Ομοσπονδίας γονιών με παιδιά με αναπηρίες, ανέφερε ότι το 97% των παιδιών υποβάλλονται σε rapid test στα εννέα ειδικά σχολεία. Ωστόσο κάποιοι γονιοί αρνούνται το τεστ και γι αυτούς και για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα δύο σχολεία να κλείσουν λόγω κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ανακοίνωσαν ότι θα αποσταλεί επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα τα χίλια περίπου παιδιά με αναπηρίες.

Ο δικηγόρος Γιάννος Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας μια ομάδα τεσσάρων χιλιάδων γονιών, ανέφερε στην Επιτροπή Παιδείας, ότι στα σχολεία τις τελευταίες 15 μέρες το ποσοστό εντοπισμού κρουσμάτων είναι λιγότερο, από ένα στα 1000 δείγματα.

Κατά την συνεδρία το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το τέστ με σάλιο, δεν είναι αξιόπιστο από ανεξάρτητες μελέτες. Χρησιμοποιείται το σάλιο για μοριακά τέστ και όχι για γρήγορα τεστ. Ακόμη δεν υπάρχει αξιοπιστία και για τα προσωπικά τεστ, τα οποία χρησιμοποιούν διάφορες χώρες και ήδη κάποιες χώρες τα αποσύρουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X