ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχιεπίσκοπος: Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

Ο Μακαριότατος κατέθεσε για τον Μαλαισιανό επενδυτή

Κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ο Αρχιεπισκόπος Χρυσοστόμος Β. Η κατάθεση του Μακαριότατου επικεντρώθηκε στη γνωστή υπόθεση με τον Μαλαισιανό επενδυτή για τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποστείλει σχετική επιστολή, στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Ο Απόστολος Τομαράς βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή - Η κατάθεση:

 

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Εντοπίσθηκε επιστολή σας 1/9/2015 προς Σωκράτη Χάσικο για τις δικές του ενέργειες για τις αιτήσεις δυο αιτήσεις

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Τις θυμάμαι τις επιστολές και ο λόγος ήταν γιατί ο ντιβέλοπερ δεν είχε τα χρήματα για τιτλοποίηση ενός ακινήτου δικό μας. Και αν έβγαινε γρήγορα το διαβατήριο θα περνάμε και εμείς τα λεφτά μας.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Έχετε στείλει και άλλες επιστολές

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Βεβαίως. Έχω στείλει και άλλες σε Υπουργούς και στον Πρόεδρο

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Γνωρίζατε τους επενδυτές

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Γνώριζα τον κ. Λό. Ήθελε να κάνει μια εισφορά και εγώ αρχικά αρνήθηκαν. Αυτός επέμενε. Τον γνώρισα σε ένα τραπέζι στην Αρχιεπισκοπή. Ήλθε και τον συνάντησα. Τον ευχαρίστησα για την εισφορά και είπα θα πάει στην Θεολογική Σχολή. Μετά έμαθα το ποσό ότι ήταν 300 χιλιάδες ευρώ.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Σας έδωσε και άλλες επιταγές

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Όχι . Την επιταγή την έβγαλε μια εταιρεία του κ. Λό η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε το όνομα του ντιβέλοπερ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΠΟΠΟΣ: Κάποιος Χρίστος αλλά δεν θυμάμαι το επίθετό του. Νομίζω Χαρτούμπαλος. Έρχεται τακτικά εδώ και τον βλέπω. Ο άνθρωπος δεν είχε τότε τα λεφτά είναι καλός στις δουλειές του ότι συμφωνήσαμε το τήρησε.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να δώσετε τα ονόματα του διευθυντή και γραμματέα της εταιρείας του κ. Λό.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Νικόλας Μηνά διευθυντής, Πιτερ Σκόρτσες γραμματέας

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Στην επιστολή σας παρακαλείται τον κ. Χάσικο λέτε τα αιτήματα των δυο επενδυτών να τεθούν προς έγκριση και όχι εξέταση. Είναι σύνηθες αυτό το λεξικό;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ: Ναι. Οι επιστολές ετοιμάσθηκαν από το γραφείο μου.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Εξετάσετε το παρελθόν του επενδυτή

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Όχι δεν μπορούσα. Δεν είχα εξουσία να ζητήσω πληροφορίες από κρατικές υπηρεσίες. Ήταν δουλειά άλλων του κ. Υπουργού

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Σας έδωσε κάποιος άλλος πληροφορίες για τον επενδυτή

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Ο ντιβέλοπερ μόνο

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Μάθατε τι έγινε με τον επενδυτή

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Εγώ έμαθα αργότερα όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα. Τότε έμαθα ότι ο Λο πήρε το διαβατήριο. Εγώ έστειλα μια επιστολή και τελείωσα δεν ασχολήθηκα μετά.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Οι σχέσεις της Εκκλησίας με το πρόγραμμα ποιες ήταν;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Παρακολουθούσα το πρόγραμμα μετά το κούρεμα. Τότε χάσαμε αρκετά. Χάσαμε την τραπεζα Κύπρου και Ελληνική. Χάσαμε 128 εκατ. ευτυχώς που είχαμε τα ξενοδοχεία. Βλέπω τώρα αυτή την κακοδαιμονία. Μεγάλες χώρες δίνουν διαβατήρια και εμείς διασύρουμε την Κύπρο. Αυτός με ενδιαφέρει η κατάσταση της πατρίδος μου. Όπως και το εθνικό θέμα. Του έλεγα του ΠτΔ να κοιτάξουμε την οικονομία και τα οπλικά συστήματα. Εάν έχουμε αυτά τα δυο δεν φοβόμαστε κανένα. Η Ευρώπη θέλει ένα κράτος. Εμείς αν ήταν δυνατόν να κτίσουμε ένα τείχος. Ήταν σκέψεις του Προέδρου τα δυο κράτη τώρα δεν είναι και το είπα του δημοσιογράφου. Μετάνιωσα που το είπα.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Γνωρίζατε για τις ανησυχίες της Ε.Ε

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Όχι δεν γνώριζα. Δεν νομίζω ότι δεν έλεγχαν οι Βρυξέλλες. Εγώ έπαιρνα επιταγή από την τράπεζα Κύπρου. Δεν τα έπαιρνα σε σακούλες. Την επιταγή την έλεγζαν οι Βρυξέλλες.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Γνωρίζατε τα δημοσιεύματα που υπήρχαν από πριν για αδικήματα του κ. Λο

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Δεν ήξερα. Εγώ ξέρω μόνο τον Χαρτούμπαλο.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Μπορειτε να μας πείτε πόσο πουλήσατε την γή.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: 500 χιλιάδες ευρώ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε μεταβιβάσατε την γη.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Δεν πάω εγώ στο Κτηματολόγιο. Πάει υπάλληλος

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Άλλο πρόσωπο ζήτησε την βοήθειά σας για κάποια αίτηση

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Δεν ξέρω μπορεί. Έχω στείλει πολλές επιστολές. Σήμερα κάποιος ρώσος ζήτησε να δει κάποια οικόπεδα μας στη Λεμεσό.
ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Πόσες επιστολές στείλατε:

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Μπορεί 10 και 15

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σας ζήτησαν βοήθεια για κάποια άλλη αίτηση.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Όχι. Εγώ ενδιαφέρθηκαν μόνο για ένα Ούγγρο επενδυτή. Έστειλα επιστολή στον Υπουργό… αλλά υπήρχαν αντιδράσεις από παφίτες και ντιβέλοπερ.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Πήρε διαβατήριο και μετά έκανε μια έπαυλη στην Πόλη Χρυσοχούς. Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι ήταν πρακτικός άνθρωπος. Εάν ήταν αυτός δεν θα γινόταν θόρυβος.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Εγώ απόρησα γιατί θέλατε να μας ρωτήσατε. Να πάρω εγώ η Αρχιεπισκοπή μίζες. Εμάς καθημερινά έρχονται και μας ζητούν. Εμάς μας ενδιαφέρει η πρόοδος.( Έπλεξε το εγκώμιο του Μιχαλάκη Λεπτού που έκανε την Πάφο τουριστική επαρχία). Πρέπει να του κάνουν άγαλμα. Με ενδιαφέρει η ανάπτυξη όχι τα λεφτά.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση