ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άντρος: Η «κουβέντα του καφενέ» και η ορολογία γηπέδου

Εξαπολύει πυρά κατά Αναστασιάδη για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη ομοσπονδία θα αποδειχθεί ότι είναι μια κουβέντα του καφενέ, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας παράλληλα πως δεν είναι η ώρα για τακτικισμούς αλλά η ώρα της επικέντρωσης στην ουσία αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου και κληθείς αρχικά να σχολιάσει την αισιοδοξία του Υπουργού Εξωτερικών πως σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν έχει καμία ενημέρωση ότι επίκειται συμφωνία στους όρους αναφοράς. Είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ενώπιον του ένα απλό ερώτημα από τον ΓΓ, που αφορούσε την έμπρακτη δήλωση πολιτικής βούλησης.

«Αντί λοιπόν να απαντήσουμε σε αυτή την απλή απαίτηση του ΓΓ με ένα ξεκάθαρο ναι, δίχως υποσημειώσεις, ουρές και προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε, με έναν ποδοσφαιρικό όρο, ‘να κλωτσήσει την μπάλα έξω από το γήπεδο’ και να φέρει στο γήπεδο κάτι άλλο. Μια ανεύθυνη και πρόχειρη πρόταση, η οποία όχι απλά και μόνο δεν αντιμετωπίζει την ουσία των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως προσθέτει προβλήματα στα υφιστάμενα», είπε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το αποτέλεσμα είναι εδώ και δύο μήνες να έχουμε εμπλακεί σε μια συζήτηση δίχως περιεχόμενο, γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει δώσει περιεχόμενο σε αυτό που προτείνει, να χάνεται πολύτιμος χρόνος αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία, και στο τέλος θα αποδειχθεί πως ήταν μια «κουβέντα του αέρα, μία κουβέντα του καφενέ. Στο τέλος, περί τούτου θα πρόκειται αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Αναστασιάδης», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως επιβάλλεται να επικεντρωθούμε στην ουσία των θεμάτων, να συνειδητοποιήσουμε σε πόσο οριακό και κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε για το μέλλον του λαού. «Επιβάλλεται ο κ. Αναστασιάδης να καταλάβει ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να τυγχάνει χειρισμού στη βάση τακτικισμών και σκοπιμοτήτων αλλά στη βάση της ανάγκης να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε επιτέλους αυτόν τον τόπο, και ο τρόπος είναι απλός», με την επιδίωξη λύση ομοσπονδίας, δύο κοινοτήτων και δύο γεωγραφικών ζωνών.

Πρόσθεσε πως τα πράγματα αν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το Κυπριακό είναι πολύ απλά με την έννοια της επικέντρωσης στην ουσία. Απ’ εκεί και πέρα αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε και αν λειτουργήσουμε με σωστή τακτική θα φανεί ξεκάθαρα ότι την ευθύνη την φέρει ακέραια η Τουρκία. «Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης ούτε το ένα έχει καταφέρει, ούτε το άλλο και αντιθέτως μας έχει απομακρύνει κατά πολύ από τη λύση του Κυπριακού», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κάλεσμα συνδιαμόρφωσης μιας πρότασης στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι είναι να απορεί κάποιος για τον παραλογισμό της λογικής της Κυβέρνησης. «Εμείς διαφωνούμε με αυτή την κίνηση που κάνει ο κ. Αναστασιάδης, και μας λέει φέρτε προτάσεις να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση του. Αφού είναι δική του πρόταση, πώς θα τη συνδιαμορφώσουμε εμείς, αφού διαφωνούμε με αυτή», διερωτήθηκε.

Κατέληξε πως ένας τρόπος υπάρχει για να πάμε μπροστά, να απαντήσουμε σε αυτά που έχει ζητήσει ο ΓΓ με την έκθεση του τον Σεπτέμβρη του 2017 και τα οποία έχει επαναλάβει σε μερικές εκθέσεις του. «Δεν έχουμε τίποτα άλλο να προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη, τόσο απλή και ξεκάθαρη είναι η δική μας θέση», είπε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X