ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντικατάσταση καθεστώτος εγγυήσεων θα ζητήσει ο Κατρούγκαλος από Τσαβούσογλου

«Τα μηνύματα θα είναι συγκεκριμένα»

Να ακούσει συγκεκριμένες απόψεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο θα ζητήσει ο ‘Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά τις σημερινές συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.

«Θα ζητήσω από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της άλλης πλευράς, ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία, όπου ο `Ελληνας ΥΠΕΞ θα συναντήσει μεθαύριο Πέμπτη τον κ. Τσαβούσογλου.

«Τα μηνύματα θα είναι συγκεκριμένα και θα είναι και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπογράμμισε πως «θέλουμε να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Θέλουμε να λυθεί όχι αύριο. Χθες θα θέλαμε να έχει λυθεί. Και για να γίνει αυτό, αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση με ειλικρίνεια και να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο επίπεδο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού».

«Εν πάση περιπτώσει να ξεκινήσει μια συζήτηση προπαρασκευαστική, άτυπη στην αρχή, ούτως ώστε να υπάρχει μια πρόοδος που θα μας επιτρέψει όταν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να αξιοποιήσουμε όλη την πρόοδο που έχει γίνει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και ειδικά στο Κραν Μοντανά», ανέφερε ο ‘Ελληνας ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως μέσα από τη συζήτηση που έγινε κατέληξαν στα συγκεκριμένα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία και που στόχο έχουν να οδηγηθούμε σε συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

«Δεν είναι στόχος μας να συνομιλούμε για χάριν των συνομιλιών. Θέλουμε ουσιαστικές και στοχευμένες συνομιλίες που θα δύναται να φέρουν θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X