ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοχή και συνενοχή της Βουλής για χρυσά διαβατήρια

ΤΟ ΚΕΠ άρχισε το 2007 και κανονισμοί συζητούνταν το 2020

Στέλιος Ξιουρής

Όψιμο εκ των υστέρων και για προφανείς πολιτικούς λόγους αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της Βουλής για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων το επονομαζόμενο και χρυσά διαβατήρια.

Στο φαγοπότι των χρυσών διαβατηρίων σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανοχή έως και ΣΥΝΕΝΟΧΗ της Βουλής, η οποία αν και ενημερωνόταν εκ των προτέρων για όλες τις αιτήσεις των πολιτογραφηθέντων, εντούτοις δεν ασχολήθηκε επισταμένα και ούτε προέβη σε οποιοδήποτε έλεγχο για το εν λόγω πρόγραμμα παρά μόνο εσχάτως και εν όψει βουλευτικών εκλογών.

Όσοι γνωρίζουν περί των Κοινοβουλευτικών δρώμενων εκφράζουν απορίες για την μην ενασχόληση της Βουλής με τόσο μείζον θέμα, ενώ την ίδια στιγμή απασχολούνται επιτροπές σε συνεχείς συνεδριάσεις για την κατεδάφιση ενός πεζουλιού σε Τουρκοκυπριακό υποστατικό στην Πάφο.

Χαρακτηριστικό της αδράνειας της Βουλής είναι ότι σύμφωνα και με τον Γενικό Διευθυντή του σώματος ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ που κατέθεσε πριν από λίγο στην Διερευνητική Επιτροπή για τις Πολιτογραφήσεις, που αποτελείται από τους ΜΥΡΩΝΑ ΝΙΚΟΛΑΤΟ – Πρόεδρο και πάρεδρους τους ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΠΑΥΛΟ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, είναι ότι ενώ το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) άρχισε να συζητά κανονισμούς που το διέπουν μόλις το 2020 και μετά από 13 χρόνια εφαρμογής του.

Ακόμη ενώ ενεγράφη θέμα προς συζήτηση για το ΚΕΠ από τον τέως Πρόεδρο των Οικολόγων ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΡΔΙΚΗ το 2016 η συζήτηση άρχισε το 2019…

Προς τούτο ο κ. Σωκράτους επισήμανε σε σχετική ερώτηση ότι «ίσως να διαχειριζόμουν διαφορετικά την κατάσταση αν ήταν στην απόλυτη αρμοδιότητα μου» αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο δράσης των βουλευτών.

Ακόμη από την κατάθεση του κ. Σωκράτους προκύπτει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου σε συνεδρία της την ερχόμενη Πέμπτη θα τοποθετηθεί επί του προσχεδίου συμπερασμάτων της, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τις δυο εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και των σχετικών συζητήσεων στην Επιτροπή.

Εξάλλου σε υποδείξεις της κ. Καλογήρου επισημάνθηκε ότι έγιναν τηλεφωνήματα από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής προς τον αρμόδιο λειτουργό του υπουργείου Εσωτερικών για την πορεία - επίσπευση σχετικών αιτήσεων, ενώ για την περίπτωση ενός Ουκρανού στάληκε σχετική επιστολή από την ίδια (σ.επιτροπή Καλογήρου που ασχολήθηκε με πολιτογραφήσεις) προς τον Πρόεδρο της Βουλής για κάποια θέματα που σχετίζονταν με την αίτηση του.

Όσον αφορά την διαχείριση των εγγράφων πολιτογραφήσεων ο Γ. Δ της Βουλής είπε ότι δίνονταν προς τα μέλη της Επ. Εσωτερικών, τους αρχηγούς κομμάτων και σε υπάλληλο του Αρχείου του Κοινοβουλίου που χειρίζεται διαβαθμισμένα έγγραφα και τα φύλαγε καταλλήλως.
Για τις περιβόητες διαρροές προς το AL Jazzera που έγιναν όπως διαφαίνεται από το σχετικό ρεπορτάζ δεν έγινε καμία ερώτηση στον κ. Σωκράτους, προφανώς γιατί δεν εμπίπτει στους όρους εντολής της Επιτροπής Νικολάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X