ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανέλαβε και επίσημα το Υφυπουργείο Τουρισμού ο Σάββας Περδίου

Σε νέα εποχή εκσυγχρονισμού εισέρχεται ο τομέας του τουρισμού επεσήμανε ο Πρόεδρος

Σε νέα εποχή εκσυγχρονισμού εισέρχεται ο τομέας του τουρισμού, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, που έλαβε χώρα το πρωί στο Προεδρικό.

Στόχος της Κυβέρνησης με τη σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού και μέσα από τη δυνατότητα χάραξης οριζόντιων πολιτικών και δράσεων, είναι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, η ενίσχυση της στρατηγικής που υιοθέτησε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του τομέα και η ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων στην τουριστική βιομηχανία.



Από την πλευρά του ο Υφυπουργός σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, τα νομοσχέδια και η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό θα γίνουν σταδιακά και με υπομονή και ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά.

Υπογράφοντας τον διορισμό του νέου Υφυπουργού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «σημαντικό ορόσημο για τον ευρύτερο τομέα του κυπριακού τουρισμού, ο οποίος αποκτώντας επίσημα το δικό του αυτόνομο Υφυπουργείο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή εκσυγχρονισμού».

Επεσήμανε ότι ο τομέας του τουρισμού παραμένει ζωτικής σημασίας όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, όπως καταδεικνύεται και από την καθοριστική συμβολή του στην ανατροπή της οικονομικής κρίσης, με τη σταθερή ψηλή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας με ποσοστό πέραν του 13%.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολεοδομικών και άλλων κινήτρων που οδήγησαν στη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής, όπως το καζίνο θέρετρο, μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις, γήπεδα γκολφ και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα οποία αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της χώρας. Παράλληλα είπε, προχώρησε στη στρατηγική προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, του επιχειρηματικού, του συνεδριακού, του πολιτισμικού, της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού, για τα οποία χρειάζονται πολύ περισσότερες προσπάθειες για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, αλλά έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και κυρίως στην επιδιωκόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας.

«Ενδεικτικό του θετικού αντίκτυπου που είχε η στοχευμένη πολιτική που ακολουθήσαμε είναι η αλματώδης αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, όπου την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα τρία εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους», υπέδειξε.

Ο Πρόεδρος είπε πως με τη σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού και μέσα από τη δυνατότητα χάραξης οριζόντιων πολιτικών και δράσεων, η Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής που υιοθέτησε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τομέα και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που παρουσιάζονται στη συνεχώς εξελισσόμενη τουριστική βιομηχανία και σε ένα ευμετάβλητο διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Εμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης αλλά και της αποφασιστικότητάς μας προς τον σκοπό αυτό, συνιστά η άμεση υλοποίηση υπό την επιτήρηση του Υφυπουργείου, των προνοιών της ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής τουρισμού 2018-2030. Μια στρατηγική που διαμορφώθηκε βάσει διεθνών πετυχημένων πρακτικών και σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας και της διαβούλευσης ξένων εμπειρογνωμόνων με όλους ανεξαίρετα τους εμπλεκόμενους φορείς», πρόσθεσε.

Η εθνική στρατηγική τουρισμού, επεσήμανε ο Πρόεδρος, θέτει με σαφή στοχοθέτηση και χρονοδιαγράμματα, σε προτεραιότητα, τους σχεδιασμούς που απαιτούνται για αποτελεσματική ανάδειξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος κατά τρόπο που να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη και πλήρη εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που διέπουν την παγκόσμια τουριστική αγορά και, ως εκ τούτου, την αειφόρο συμβολή του τουρισμού στον τομέα της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για καινοτόμες πολιτικές, μέσω των οποίων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα επιτευχθούν νέα σημαντικά αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος και των εσόδων από παραδοσιακές, αλλά και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης, την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής και δραστηριότητας στην Κύπρο, τη διασφάλιση και την παροχή ακόμη πιο ποιοτικών υπηρεσιών, την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη νέων θεματικών προορισμών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε τον καταλυτικό ρόλο και την καθοριστική συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών των εκάστοτε Κυβερνήσεων, οι οποίες έδωσαν την παρατηρούμενη ώθηση στον τουρισμό και συνεχάρη όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και το σύνολο του προσωπικού του για το έργο τους, σημειώνοντας ότι η μετεξέλιξη της λειτουργίας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, δίνει τη δυνατότητα στο Υφυπουργείο Τουρισμού να αρχίσει τη δραστηριοποίηση του με τις όσο το δυνατόν καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες και προϋποθέσεις.

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό, ο Πρόεδρος τον κάλεσε να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην επιτέλεση του σημαντικού έργου που αναλαμβάνει.

Στην αντιφώνησή του, ο Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω προέδρω Σάββας Περδίος, επεσήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις, τα νομοσχέδια και η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής θα γίνουν σταδιακά και με υπομονή, όμως τίποτε δεν γίνεται με μαγικό ραβδί, χρειάζεται σκληρή δουλειά, ομαδικότητα και όχι πολλά λόγια».

Σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε μια σημαντική περίοδο μελέτης των σχεδιασμών για να μπορέσουμε σε λίγες εβδομάδες να πούμε περισσότερα», προσθέτοντας πως «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γνωριστούμε με τους συναδέλφους μου και να ακούσουμε όλους όσοι έχουν να εκφέρουν άποψη για θέματα τουρισμού».

Ο Σάββας Περδίος διαβεβαίωσε ότι φιλοδοξία του είναι το Υφυπουργείο να συνεργαστεί στενότατα με όλους τους φορείς του τουρισμού και να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες τους.

«Στο μυαλό όλων μας είναι σημαντικοί κοινοί στόχοι, όπως ο καθορισμός εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η επιμήκυνση της σεζόν, εξεύρεση επενδυτών για μεγάλα έργα, όπως μαρίνες, θεματικά πάρκα, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και η ευρύτερη ανάπτυξη όλων των τουριστικών μας περιοχών», σημείωσε.

Ο τουρισμός, είπε ο κ. Περδίος, είναι πάνω από όλα συναισθήματα και αναμνήσεις ζωής για έναν επισκέπτη και πρόσθεσε ότι «στον τουρισμό έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε συναισθήματα ζωής για τους επισκέπτες μας». Αυτό, υπέδειξε, δεν είναι δύσκολο να το πετύχουμε μέσω ευγενικής εξυπηρέτησης, ευφάνταστης γαστρονομίας και αυθεντικής φιλοξενίας. «Οποια και να είναι η μορφή τουρισμού στην οποία αναφερόμαστε -θρησκευτικός, αθλητικός, ιατρικός και άλλα- αυτά που προανέφερα θα είναι πάντοτε οι βασικοί του πυλώνες», επεσήμανε.

Αυτά, συνέχισε, μπορούμε να συνεχίσουμε να τα προσφέρουμε απλόχερα σε όλους τους επισκέπτες όποια και να είναι η τουριστική στρατηγική της Κύπρου και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα και η πρόκληση όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X