ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναστασιάδης: Απουσιάζει το πρακτικό της 4ης Ιουλίου

Το άτυπο έγγραφο της 30ης Ιουνίου του Έιντε δεν απεικόνιζε όσα ο Γκουτέρες καθόρισε ως πλαίσια για διαπραγμάτευση

Ενώ για όλες τις μέρες των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, πρωί ή απόγευμα ή βράδυ, οποτεδήποτε γίνονταν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πρακτικά, το μόνο που λείπει είναι το πρακτικό της πρωίας της 4ης Ιουλίου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 20χρονα της εφημερίας Πολίτης, ο Πρόεδρος σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επικρατεί μια σύγχυση ως προς τα πλαίσια που φαίνεται να υπάρχουν, της 30ης Ιουνίου και της 4ης Ιουλίου, και ερωτηθείς ποιες ήταν οι διαφορές τους και γιατί εμείς επιμένουμε για την 4η Ιουλίου, είπε ότι «το έγγραφο της 30ης Ιουνίου κατατέθηκε από τον Έσπεν Άιντε ως άτυπο έγγραφο και δυστυχώς δεν απεικόνιζε εκείνα τα οποία στις 30 Ιουνίου - είναι 1η Ιουλίου κατ’ ακρίβεια, αλλά λέγεται 30η Ιουνίου - κατά το βράδυ είπε ο ΓΓ και καθόρισε ως πλαίσια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Τόσο εμείς δια τηλεμηνύματος του Διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν ότι το έγγραφο που παρέδωσε ο Άιντε δεν ανταποκρίνετο στην πραγματικότητα ή δεν απέδιδε τις ακριβείς θέσεις του ΓΓ.
Ως αποτέλεσμα τούτου και της έλλειψης προόδου τις επόμενες των ημερών, στις 4 Ιουλίου το πρωί συγκλήθηκε συνεδρία του λεγόμενου τραπεζιού που περιελάμβανε τους Κύπριους και ο κ. Άιντε υπαγόρευσε τι ο ΓΓ ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, του ζήτησε να διαβιβάσει στις πλευρές.

Συνεπώς δεν υπάρχει έγγραφο της 4ης, υπάρχουν, όμως, διευκρινίσεις για τις ασάφειες ή τις παραλείψεις που περιείχε το άτυπο έγγραφο που μας έδωσε ο κ. Άιντε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτά δεν υπάρχουν σε πρακτικά, ο Πρόεδρος είπε «υπάρχουν και παραϋπάρχουν σε πρακτικά, διότι οι πλευρές κρατούσαν πρακτικά και στενογραφημένα και άλλως πως».

Ερωτηθείς αν θα τα δώσει στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι», προσθέτοντας πως «λυπούμαι που το λέω, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι αντί να γνοιαζόμαστε για το εθνικό καλό ασκούμε απλά αβασάνιστη κριτική. Και είναι με λύπη μου που λέω ότι, δυστυχώς, ενώ για όλες τις μέρες των διαπραγματεύσεων, πρωί ή απόγευμα ή βράδυ, οποτεδήποτε γίνονταν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πρακτικά, το μόνο που λείπει είναι το πρακτικό της πρωίας της 4ης Ιουλίου. Αυτό προς γνώση όλων».

Σε άλλη ερώτηση είπε «πρακτικά υπάρχουν. Τηρήθηκαν από κάποιους. Ελπίζω ότι η προσπάθεια της κας Λουτ να εντοπίσει το πρακτικό θα είναι επιτυχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X