ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακιντζί: Οι επιθέσεις Αναστασιάδη δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα

Νέο γραπτό ανακοινωθέν της τ/κ ηγεσίας μέσα σε λίγες ώρες. Ολόκληρη η μετάφραση και απόδοση του επίμαχου κειμένου

«Ως τουρκοκυρπιακή πλευρά καταβάλλουμε προσπάθεια για να συμβάλλουμε με θετικό τρόπο στην προσπάθεια της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Jane Holl Lute, για την δημιουργία των ορών αναφοράς. Ο τρόπος επίτευξης μιας λύσης στην Κύπρο περνά από τον σεβασμό των υφιστάμενων συμφωνιών, του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και του πλαισίου που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Guterres στις 30 Ιουνίου 2017 και η επικέντρωση στο αποτέλεσμα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», τονίζει στο νέο γραπτό ανακοινωθέν του ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μετά την ένταση που προκλήθηκε την Τρίτη μεταξύ των δύο ηγετών, ο Μουσταφά Ακιντζί ασκεί εκ νέου κριτική στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σημειώνοντας πως δεν κατόρθωσε να προσαρμόσει την γραμμή του στην θετική στάση που τηρεί η τ/κ πλευρά στο Κυπριακό. «(Ο κ. Αναστασιάδης) σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο, προχωρά σε επιθετικές δηλώσεις που δεν φέρουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», αναφέρει το νέο τ/κ ανακοινωθέν.

«Αν βιαζόταν για την λύση, αναφερόμενος στο πληθυσμιακό, ο κ. Αναστασιάδη θα κατέβαλλε προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης, στο πλαίσιοο των αριθμητικών στοιχείων που παρουσιάσαμε και ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2016. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη του τις προειδοποιήσεις μας». Η τ/κ πλευρά προειδοποιεί την ηγεσία του κ. Αναστασιάδη ότι «τίποτα δεν είναι στατικό» και ότι με το Κυπριακό να παραμένει άλυτο, αλλάζει η φυσική δομή και η δομή του πληθυσμού του νησιού.

Ο κ. Ακιντζί θεωρεί απαράδεκτη την υποτιθέμενη απομάκρυνση του κ. Αναστασιάδη από τις συγκλίσεις στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας. «Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η αναζήτηση τουλάχιστον μιας ψήφου, ενός τ/κ υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ένδειξη της πολιτικής ισότητας, στην εναρκτήρια ομιλία της διάσκεψης του Κραν Μοτάνα», τονίζει το τ/κ ανακοινωθέν, το οποίο πραγματοποιεί αναφορά στο ευρωπαϊκό πρότυπο και στην ιστορική εμπειρία της δεκαετίας του 1960.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης ερμηνεύει το Κυπριακό Πρόβλημα, αντικατοπτρίζει μια μονόπλευρη και προβληματική προσέγγιση, όπως συμβαίνει και με την απόρριψη της πολιτικής ισότητας των τ/κ. «Ωστόσο, ο δρόμος για την δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος περνά από την κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος με μια δίκαιη και αντικειμενική προσέγγιση», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Στην συνέχεια, σε ότι αφορά τις εγγυήσεις, ο τ/κ ηγέτης αναφέρει τα εξής: «Η ανάγκη για ασφάλεια πρέπει να ικανοποιείται με τρόπο που οι δύο κοινότητες θα απολαμβάνουν συνθήκες ασφάλειας και δεν θα αποτελεί η μια απειλή για την άλλη. Η λύση μπορεί να επιτευχθεί με μια ισορροπημένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις λογικές ανάγκες ασφάλειας και των δύο πλευρών. Με τον μηδενισμό μιας διεθνούς συνθήκες την πρώτη ημέρα (της λύσης) και με μονομερούς μαξιμαλιστική προσέγγιση δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα».

Όπως επισημαίνει «η Κύπρος διέρχεται μια σημαντική περίοδο, η οποία καθιστά ακόμη πιο απαραίτητη την υπευθυνότητα. Η διαστρέβλωση των πραγματικοτήτων, η επανάληψη κλισέ τοποθετήσεων που αντικατοπτρίζουν την λογική της σύγκρουσης που προκάλεσε μεγάλο πόνο και στις δυο κοινότητες της Κύπρου δεν συμβαδίζει με την αίσθηση της ευθύνης. Αντιθέτως, σε αυτή την περίοδο, είναι απαραίτητο να δράσουμε με ψυχραιμία, εποικοδομητική κατανόηση και ευθύνη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορική ευθύνη τους».

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Νίκου Στέλγια

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X