ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοιχτά μέτωπα για τον Νίκαρο

Πενταετία που μυρίζει μπαρούτι

Πέντε και πλέον μήνες έχουν περάσει από την δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης, ευχαριστούσε το 56% που τον εξέλεξε για δεύτερη θητεία πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποσχόταν το καλύτερο. Το ποσοστό που έλαβε χωρίς τη στήριξη καμίας άλλης δύναμης θεωρήθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τη Δεξιά παράταξη ως καθαρό μήνυμα εμπιστοσύνης και επιβράβευσης από τους πολίτες για την πενταετία που είχε προηγηθεί. Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργικού επιβεβαιώνεται πως αυτή η πενταετία μυρίζει με μπαρούτι, καθώς το ένα μετά το άλλο ανοίγουν μέτωπα που φέρνουν την κυβέρνηση σε αμηχανία και την εκθέτουν.

Με τη συμφωνία για τον Συνεργατισμό να έχει κλείσει αλλά τις προκλήσεις στην οικονομία να ενισχύονται, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα πρέπει να αντιμετωπίσει παράλληλα τον πόλεμο που μαίνεται στον τομέα της παιδείας, το καζάνι που βράζει στην υγεία, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό που αυξάνουν τις ανησυχίες. Όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα αλλά κυρίως οι αντιδράσεις που προκαλούνται σε οργανωμένα σύνολα και σε μέρος της κοινωνίας, καταδεικνύουν πως αντιθέτως με τις εκτιμήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ότι τα δύσκολα πέρασαν κατά την πρώτη πενταετία, η νέα θητεία όχι μόνο δεν θα αποτελέσει περίπατο για τον ίδιο, αλλά ναρκοθετημένο τοπίο, με άγνωστες τις προεκτάσεις και τις συνέπειες.

Παιδεία στους δρόμους

Στον ΔΗΣΥ ανησυχούν πως η ευθεία αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς θα έχει πολιτικό κόστος, καθώς αρκετοί κομματικοί εκπαιδευτικοί απειλούν ήδη με παραιτήσεις από το κόμμα.

Αυτό το ναρκοθετημένο τοπίο φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την περασμένη Παρασκευή, όταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγήκαν μαζικά στους δρόμους ζητώντας παραίτηση του Κώστα Χαμπιαούρη. Τόσο η εικόνα όσο και ο αριθμός προσέλευσης, σίγουρα ήταν κάτι που δεν ανέμεναν ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ΔΗΣΥ. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε που στα πηγαδάκια έλεγαν σκωπτικά πως η προσέλευση θα είναι μειωμένη λόγω της θερινής περιόδου και των αδειών. Χρειάστηκε ωστόσο να δημοσιοποιηθεί η συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη στο κρατικό κανάλι, μία μέρα προηγουμένως που κάλυπτε πλήρως τους χειρισμούς Χαμπιαούρη, έψεγε τον μειωμένο χρόνο διδασκαλίας για τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης και σύγκρινε τον υψηλό προϋπολογισμό της Κύπρου στην παιδεία σε σχέση με άλλες χώρες μαζί με τα χαμηλά αποτελέσματα για να προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις στον κόσμο της εκπαίδευσης.
Μία αντιπαράθεση βεβαίως που χρονολογείται από τον θάνατο του δεκάχρονου μαθητή και κορυφώθηκε με τις διαρροές κυβερνητικών κύκλων προς τα ΜΜΕ, για τα χρήματα που ξοδεύονται από την παιδεία στον συνδικαλισμό. Όπως αναφέρουν πηγές του Προεδρικού οι αλλαγές στην παιδεία είναι κάτι το οποίο θα πρέπει αν επιτευχθεί ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Όχι μόνο γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και γιατί εντείνονται οι φωνές για την ποιότητα της παιδείας από μερίδα της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ο γενικός ελεγκτής τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης, θέτοντας θέμα για τις ώρες και τις αμοιβές των εκπαιδευτικών, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση και ως επιπλέον σύμμαχος σε αυτή την αντιπαράθεσης και μήνυμα να συνεχίσει στο ίδιο μήκος.

Είναι όμως τόσο εύκολα τα πράγματα; Πέραν του ότι καμία πολιτική δύναμη δεν στηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην παιδεία ήδη στον Δημοκρατικό Συναγερμό επικρατεί έντονη δυσφορία για την απουσία διαλόγου αλλά και τη σφοδρή αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς. Και αυτό καθόλου τυχαίο με το γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα των οργανωμένων εκπαιδευτικών προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε αυτό το κλίμα δυσφορίας βεβαίως δεν εμπίπτει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όπου με ανάρτησή του στο twitter από την Αυστραλία έψεξε το γεγονός ότι ενώ ξοδεύουμε το ψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την παιδεία και ταυτόχρονα καταγράφουμε τα πιο πενιχρά αποτελέσματα οι εκπαιδευτικοί είναι στους δρόμους για τα ωράρια εργασίας τους. Πέραν του Συναγερμικού Προέδρου, υπάρχουν βουλευτές που πιέζονται ιδιαίτερα από τα εκπαιδευτικά σύνολα και συγκεκριμένα βουλευτές όπως οι Γιώργος Κάρουλας και Ευθύμιος Δίπλαρος που υποστηρίχθηκαν προεκλογικά από τον εκπαιδευτικό κόσμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο και ότι αρκετοί από τους πιο δραστήριους εκπαιδευτικούς, έχουν ήδη ετοιμάσει τις παραιτήσεις τους από μέλη του κόμματος και δεν θα διστάσουν όπως λένε να τις υποβάλουν αν χρειαστεί, το επόμενο διάστημα.

«Χρήσιμος» Χαμπιαούρης

Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο σε ένα πλαίσιο εκτόνωσης του τεταμένου κλίματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να παύσει τελικώς τον Κώστα Χαμπιαούρη, κύριο πλέον αίτημα των εκπαιδευτικών για να προσέλθουν σε διάλογο. Προεδρικές πηγές επισημαίνουν πως δεν τίθεται κάτι τέτοιο, καθώς ο ίδιος έχει βάλει πλάτη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και στις προεδρικές απαιτήσεις. Και οι εκπαιδευτικοί κύκλοι βεβαίως αντιλαμβάνονται πως ο Κώστας Χαμπιαούρης δεν λειτουργεί αυτόνομα αλλά ακολουθεί πλήρως τη γραμμή που έχει θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης, με ο,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο τελικής συνεννόησης των δύο μερών.

Ανοίγει θέμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Την ίδια ώρα όμως που μαίνεται πόλεμος στην παιδεία, ανησυχία προκαλούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. Η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο ακολουθεί της συζήτησης αλλά και της προώθησης από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ κατάργησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική που υιοθετεί η κυβέρνηση Τραμπ για περιορισμό κονδυλίων στα Ηνωμένα Έθνη. Το εφάρμοσε μάλιστα σε διαφορετικές περιπτώσεις όπου έκρινε πως οι ειρηνευτικές αποστολές δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Αν και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Γαλλία Ρωσία και Αγγλία αντιδρούν εντόνως επί του παρόντος σε ένα τέτοιο σενάριο, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με αυτές τις χώρες ούτως ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, που σίγουρα θα προκαλέσει περαιτέρω προεκτάσεις σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.


Είναι όμως η πολιτική Τραμπ ανεξάρτητη με τα όσα πραγματοποιούνται στο κυπριακό; Υπάρχουν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι που συνδέουν την αναμόχλευση της όλης συζήτησης με τα όσα διαρρέονται στο παρασκήνιο γα αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο κυπριακό, ακόμα και με τις πιέσεις των Αμερικανών προς την Κύπρο να λάβει μία ξεκάθαρη θέση στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Για κάποιους εκτιμάται πως σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αμέσως μετά τις επαφές του στην Ουάσινγκτον πως η Κύπρος ανήκει στη Δύση παρά τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με την Ρωσία. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές πάντως αποκλείουν τη σύνδεση της εν λόγω συζήτησης είτε με το κυπριακό, είτε με τον πόλεμο Αμερικής-Ρωσίας περιορίζοντάς το καθαρά στη νέα πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Ήδη έχουν γίνει ξεκάθαρα βήματα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω επιστολής του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και επαφές του υπουργού εξωτερικών σύμφωνα με έγκυρες πηγές σε ΟΗΕ, Ρωσία Αγγλία και Γαλλία, χωρίς να αποκλείεται η κυβέρνηση να πάει μέχρι την Ουάσινγκτον για ανατροπή της αρνητικής αμερικανικής στάσης, εάν αυτό χρειαστεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως αν και είναι πολύ πιο πιθανή η παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ένα αντίθετο σενάριο αποχώρησης και μετατροπής της σε χωροφυλακή όπως άλλωστε διαρρέεται, θα ανοίξει νέα ζητήματα για την Κύπρο αλλά κυρίως για το κυπριακό. Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ήγειρε ήδη ζήτημα αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε επιστολή του στον ΟΗΕ. Το τι θα γίνει τελικώς θα φανεί τη βδομάδα που μπαίνει.


Το σίγουρο είναι πως οι νέες εξελίξεις στο κυπριακό δεν σηματοδοτούν και την στήριξη του ΑΚΕΛ, που κατά την προηγούμενη πενταετία, στάθηκε δίπλα στον Πρόεδρο και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Από το ΑΚΕΛ εκτός του ότι εδώ και καιρό ξεκαθάρισαν πως δεν εμπιστεύονται τον Νίκο Αναστασιάδη, υπογραμμίζουν πως πλέον το ακροατήριο του κόμματος αντιδρά στο ενδεχόμενο στήριξης των πολιτικών του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς νιώθουν έντονα το αίσθημα πικρίας από τη στάση του από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν. Και όσο κι αν ο Νίκος Αναστασιάδης σκλήρυνε για πολλούς τη στάση τους το κυπριακό, τόσο στον ΔΗΣΥ όσο και στο Προεδρικό εκτιμούν πως δεν θα έχουν την στήριξη του ενδιάμεσου χώρου, στις όποιες κινήσεις του.

Συνεργατισμός και Χάρης

Σε αυτό το πλαίσιο της μοναχικής πορείας, αναμένεται να κινηθεί και σε ο,τι αφορά την οικονομία το επόμενο διάστημα. Το γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα της βουλής στήριξε τις κρατικές εγγυήσεις και το ότι το ΔΗΚΟ συνέπλευσε με τον ΔΗΣΥ στα κυβερνητικά νομοσχέδια, σίγουρα δεν μεταφράζεται-επί του παρόντος- σε δημιουργία μίας κεντροδεξιάς συμμαχίας. Αντίθετα, το ΔΗΚΟ ξεκίνησε την ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην οικονομία επιδιώκοντας να κερδίσει πόντους αυτοδικαίωσης σε ο,τι αφορά τις προεκλογικές τους θέσεις και να αποδομήσει το αφήγημα του success story. Μία επίθεση στην οποία πολύ δύσκολα μπορεί να απαντήσει και το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ που μέχρι προχθές επαινούσαν την υπεύθυνη στάση του. Αυτό επιχειρεί και το κόμμα της Αριστεράς θέλοντας να ακυρώσει τη μέχρι τώρα επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι μόνο η Δεξιά παράταξη ξέρει και μπορεί να χειριστεί την οικονομία.

Σε αυτό το πλέγμα δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και ο ρόλος του Χάρη Γεωργιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στήριξε πλήρως τον υπουργό οικονομικών την επομένη της ψήφισης. Ο ίδιος θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη επίθεση κομματικών συνόλων που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν την παραίτησή του. Στο ΔΗΚΟ πάντως, όσο κι αν μιλούν για παραίτηση Χάρη Γεωργιάδη, εκτιμούν πως η παραμονή του στο πηδάλιο του Οικονομικών προκαλεί περαιτέρω φθορά και στον ίδιο – που έχει πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον- αλλά και στον Νίκο Αναστασιάδη. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει ο ίδιος να ανατρέψει το δύσκολο κλίμα με χειρισμούς που θα τον ενισχύσουν πολιτικά ή αν η κυβέρνηση θα μπει σε νέες περιπέτειες μετά και την έρευνα της επιτροπής που διόρισε για τον Συνεργατισμό ο Κώστας Κληρίδης.

Προετοιμάζεται υγεία

Τα όσα μαίνονται στην παιδεία, θεωρούνται από πολλούς ως προπομπός του τι θα ακολουθήσει στον τομέα της Υγείας από το φθινόπωρο. Ήδη ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Γιατρών Σωτήρης Κούμας έχει ήδη προειδοποιήσει πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από την κυβέρνηση χωρίς να πραγματοποιηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αποτελέσει αιτία πολέμου σε ο,τι αφορά τη συμπλεγματοποίηση των κέντρων υγείας και την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Ιωάννου, είχε καταφέρει να κερδίσει την κοινή γνώμη στην πρώτη αντιπαράθεσή του με τους γιατρούς με αφορμή τον θάνατο του 10χρονου, άγνωστο όμως είναι όπως λέγεται αν θα βγάλει πέρα το βάρος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται και σέρνουν μαζί τους αναπόφευκτα και αντιδράσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X