ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στερούν από τους πολίτες μεγαλύτερους και εύρωστους Δήμους και εκατομμύρια Ευρώ από Ε.Ε

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου τοποθετείται για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στέλιος Ξιουρής

Παλινωδίες, αντιπαραθέσεις και τελικά χάος προκλήθηκε περί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν και σπατάλησαν εκατοντάδες ώρες για να μελετήσουν σε βάθος, άκουσαν χιλιάδες απόψεις και κατέληξαν στην πεποίθηση ότι πρέπει να αλλάξουν όλα σε σχέση με την λειτουργία των Δήμων, τελικά τα κόμματα φαίνεται να υποχωρούν με αφορμή την διενέργεια δημοψηφίσματος για αποδοχή της μεταρρύθμισης όπως προκύπτει από τα υπό συζήτηση νομοσχέδια.

Η μεν Κυβέρνηση - ΔΗΣΥ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διενεργηθεί μόνο παγκύπριο δημοψήφισμα, τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ επιμένουν σε τοπικά δημοψηφίσματα, οπόταν η μεταρύθμιση παραμένει μετέωρη.

Προς τούτο ζητήσαμε τις απόψεις της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ ΞΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, η οποία μετέχει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών που επεξεργάζεται τα νομοσχέδια.

Η κ. Κωνσταντίνου μεταξύ άλλων μας ανέφερε και τα εξής:

"Πιστεύω πως κανείς δεν αμφισβητεί ότι το υφιστάμενο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να εκσυγχρονιστεί, με βασικό σκοπό να προσφέρει περισσότερες, καλύτερες, πιο ποιοτικές και πιο οικονομικές υπηρεσίες προς τους δημότες. Για να μπορέσει όμως να γίνει αυτό, πρέπει να εφαρμοστούν νέα μοντέλα διοίκησης τα οποία θα προσφέρουν εξοικονομήσεις, τα οποία θα προνοούν για οικονομική αυτοτέλεια και τα οποία βεβαίως θα αποδίδουν μεγαλύτερο αριθμό αρμοδιοτήτων.

Θεωρώ ανεύθυνο εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μετά από τόσα χρόνια διαβουλεύσεων καταλήξαμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα ολοκληρωμένο νέο μοντέλο και με τις ενέργειές τους, το οδηγούν στις ελληνικές καλένδες. Θεωρώ πως θα ήταν πιο έντιμο εκ μέρους τους να ήταν εξ αρχής ειλικρινείς.

Η εμμονή τους ακόμη και σήμερα σε διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων τέλη του 2023 κι εφόσον θα προηγηθεί η ψήφιση του νέου νόμου και αρχίσει η εφαρμογή του, είναι και ανεφάρμοστη αλλά και αντι-συνταγματική. Η μεταρρύθμιση στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα της, όπως, την πληθυσμιακή πυκνότητα, το κατά κεφαλή εισόδημα, τη γεωγραφία και την οικονομική δραστηριότητα και γι’ αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί “αλα καρτ”.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει επιδιώξει να παντρέψει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τη συνταγματικότητα, πιστώνοντάς όλους με καλές προθέσεις. Εν τούτοις, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέχρι στιγμής, δε προκύπτει συναίνεση ούτε καν με την πρόταση του ΥΠΕΣ για τη διεξαγωγή ενός ενιαίου και καθολικού δημοψηφίσματος. Θεωρώ, ότι η κοινωνία μπορεί να κρίνει και να αξιολογήσει. Δυστυχώς τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, επιδιώκουν και συνεργάζονται για να στερήσουν από τους πολίτες μία μεταρρύθμιση η οποία σκοπό είχε, να δημιουργήσει μεγαλύτερες και πιο εύρωστες οντότητες, στηριγμένες σε οικονομίες κλίμακος. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση καθ’ αυτή είναι διασυνδεδεμένη ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων πόρων από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρ. Ένωσης που δικαιούται η Κύπρος, μία σοβαρή χρηματοδότηση που θα χαθεί."

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X