ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Να μελετηθεί με σοβαρότητα η κατάργηση διαφημίσεων στο ΡΙΚ»

Η κατάργηση των διαφημίσεων αποτελεί μια εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η κατάργηση των διαφημίσεων στο ΡΙΚ αποτελεί μια εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί με σοβαρότητα, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσόκος.

Μιλούσε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, όπου συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το ΡΙΚ για το έτος 2017. «Δεν έχουμε δει την απόφαση του Υπουργικού και δεν τη σχολιάζω» ανέφερε από την πλευρά του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στα θέματα που αφορούν το προσωπικό του ΡΙΚ και στη σύσταση τριμελούς επιτροπής για να εξευρεθούν λύσεις για τα άτομα που εργάζονται ως συνεργάτες αορίστου χρόνου.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της έκθεσής του, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι εξανεμίστηκε το αποθεματικό του Ταμείου Συντάξεως, από 53 εκ. το 2008 σε 3 εκ. το 2016. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι αποτάθηκε για το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος το διαβίβασε με τη σειρά του στον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Ανέφερε ακόμη ότι το Ταμείο Συντάξεως έχει ελλείμματα 122 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα θέματα προσωπικού, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι χτίζεται μια λογική ότι θα καταλήξουν να έχουν μόνο συνεργάτες στο ΡΙΚ. Μοιάζει να είναι προπομπός της κατάργησης μονίμων θέσεων και δεν μου φαίνεται να είναι καλή τακτική, συμπλήρωσε.

Όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής, στο ΡΙΚ εργάζονται σήμερα 256 συνεργάτες με μισθοδοσία 7,9 εκ. ευρώ το χρόνο και 85 μόνιμοι υπάλληλοι με μισθοδοσία 5,3 εκ. ευρώ.

Για το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο πλεονασμού συνεργατών αορίστου χρόνου.

Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει θέμα επιβεβαίωσης ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε εξάλλου ότι θα πρέπει να χτυπούν κάρτα και οι διευθυντές και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, σημειώνοντας ότι «οι ηγέτες ενεργούν δια του παραδείγματος».

«Τι μήνυμα θέλει να δώσει ο διευθυντής όταν δεν χτυπά κάρτα» διερωτήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ είπε ότι αυτό είναι κάτι που κάνει και ο ίδιος.

Αναφέρθηκε ακόμη στην εισαγωγή επιδομάτων υπευθύνου σύνταξης ειδήσεων ραδιοφώνου, κάμερας γερανού και steadycam(το τελευταίο δεν εγκρίθηκε), λέγοντας ότι «είναι κάτι που μας ανησυχεί».

Για τα έσοδα του ΡΙΚ από διαφημίσεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η υπηρεσία του δεν πρόλαβε να δει τη νέα πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και να εξετάσει τη λογική στην οποία πάρθηκε.

«Δεν έχουμε δει την απόφαση του Υπουργικού και δεν τη σχολιάζω» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι αυτό που αναμένεται από το ΡΙΚ είναι να προσπαθεί για υψηλή τηλεθέαση, χωρίς να ξεχνά ότι είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Για την αγορά νομικών υπηρεσιών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «υπάρχει μια κοροϊδία από όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς» καθώς συνεχίζουν να διατηρούν τους ίδιους νομικούς συμβούλους χωρίς προσφορές.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, το ΡΙΚ έχει από το 1957 τους ίδιους νομικούς συμβούλους, το γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου, ενώ οι νομικοί σύμβουλοι της Cyta είναι ακόμη παλιότεροι.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Τσόκος ανέφερε ότι η εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις διαφημίσεις στο ΡΙΚ είναι «μια ενδιαφέρουσα εισήγηση την οποί θα πρέπει να μελετήσουμε με σοβαρότητα».

Ανέφερε ότι το θέμα άπτεται του ζητήματος του μοντέλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που η Κύπρος και η Πολιτεία επιθυμεί να έχει.

«Εάν και εφόσον υιοθετηθεί η εισήγηση αυτή, τοποθετεί το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στη μεγάλη κατηγορία των δημοσιών ραδιοτηλεοράσεων, οι οποίες δεν κάνουν χρήση εμπορικών διαφημίσεων» σημείωσε.

Ο κ. Τσόκος ανέφερε ακόμη ότι η εισήγηση του Υπουργικού συνοδεύεται από την δέσμευση ότι θα χορηγείται ετησίως στο ΡΙΚ ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ περίπου ως αντιστάθμισμα.

Το ΡΙΚ σαφώς δεν μπορεί να απεμπολήσει τον ρόλο του, ως η δημόσια ραδιοτηλεόραση του τόπου, που έχει την ευθύνη μετάδοσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσόκος ανέφερε ακόμη ότι έχει συσταθεί ειδική τριμελής επιτροπή, με τη συμμετοχή του ΓΔ του ΡΙΚ και εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την εξεύρεση μιας τελικής λύσης για τα άτομα που εργάζονται ως συνεργάτες αορίστου χρόνου στο ΡΙΚ.

Πρόκειται για μια σοβαρή, διαχρονική αδικία έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του ΡΙΚ, είπε.

Λαμβάνοντας νωρίτερα τον λόγο κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Τσόκος είπε ότι παρατηρείται υψηλός δείκτης συμμόρφωσης με τα σημεία της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή με τα οποία συμφωνεί το Ίδρυμα.

Είπε παράλληλα ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι έκδηλη η διαφορά φιλοσοφίας που διέπει το ΡΙΚ και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Η έκθεση του 2017 αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για βελτίωση του οργανισμού» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι ολοκληρώνεται το συντομότερο η έκθεση συμμόρφωσης με συγκεκριμένες εισηγήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το Ίδρυμα θα ανταποκριθεί εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο ότι πρέπει να δράσει.

Ο Πρόεδρος του ΡΙΚ είπε εξάλλου ότι ούτε στην έκθεση του 2017 καταγράφεται κάποιο θέμα με ποινικές προεκτάσεις.

Απαντώντας σε αναφορές που έγιναν ενός της Επιτροπής, είπε εξάλλου ότι τα τελευταία χρόνια η δημόσια ραδιοτηλεόραση «ουδέποτε λειτούργησε είτε με κρυφές ατζέντες, είτε με προτεραιότητες». Ένδειξη της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ ψηφίζεται τα τρία τελευταία χρόνια ομόφωνα από το Κοινοβούλιο, συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Ρόνα Πετρή Κασάπη ανέφερε από την πλευρά της ότι σύμφωνα με την έκθεση για 2017, το ΡΙΚ παρέχει μια ισορροπημένη δέσμη υπηρεσιών, τα προγράμματα του εμπίπτουν στην έννοια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ενώ το περιεχόμενο τους πληροί τα αναγκαία ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, και του νομικού γραφείου, ενώ τον λόγο έλαβαν και οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΕΥΡΙΚ και ΣΥΤΥΡΙΚ που επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στα ζητήματα που αφορούν το προσωπικού.

Αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λέχθηκε ότι παρατηρείται συμμόρφωση ως προς τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, είπε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στα θέματα προσωπικού, όπου όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις, του οργανογράμματος και του στρατηγικού σχεδιασμού.

Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν ή που αναμένεται να δοθούν, κάποια θέματα θα εγγραφούν και θα τα δούμε ξεχωριστά συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το θέμα της διακοπής των διαφημίσεων στο ΡΙΚ, η κ. Δημητρίου είπε ότι «αναμένουμε να ενημερωθούμε και θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι με την απόφαση για τερματισμό των διαφημίσεων στο ΡΙΚ «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού αποφάσισε να φορτώσει στους ώμους του φορολογούμενου πολίτη τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ για να εξυπηρετήσει κάποια πολύ συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα».

Η ίδια Κυβέρνηση, συνέχισε, για 6 εκ. ευρώ – σύμφωνα με το δικό της κοστολόγιο – προκάλεσε μια πρωτοφανή κρίση στην παιδεία. «Τώρα, με μα μονοκονδυλιά, στερώντας από το ΡΙΚ τη δυνατότητα να παίρνει διαφημίσεις είναι έτοιμη να δώσει 3 εκ. ευρώ» συμπλήρωσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης εξάρτησης της δημοσίας ραδιοτηλεόρασης από την Κυβέρνηση, λόγω της ανάγκης για οικονομική στήριξη.

Η απόφαση της Κυβέρνησης τελικά θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να επιτελεί τον ρόλο που έχει, ενώ «θα βάλει το ΡΙΚ σε ακόμη πιο δυσμενή θέση σε σχέση με τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια» είπε.

Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις, όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, κατέληξε.

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι το Ταμείο Συντάξεως αποτελεί «γάγγραινα» για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, με ελλείμματα εκατομμυρίων. «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα αυτές οι επενδύσεις που γίνονται» από τα Ταμεία Συντάξεως, διαφορετικά κάθε χρόνο θα αυξάνεται το έλλειμμα, είπε.

Ο κ. Προκοπίου είπε ακόμη ότι επιβάλλεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων, κυρίως από τις διαφημίσεις αντί να συντηρεί το κράτος το ΡΙΚ. «Θα είναι σοβαρότατο λάθος» ενώ το ΡΙΚ δεν θα μπορεί να διεκδικεί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για προβολή στην ελεύθερη ζώνη, με αποτέλεσμα να τις διεκδικούν συνδρομητικά κανάλια, κατέληξε.

Θέλουμε να στηριχθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Ως προς την απόφαση για διακοπή των διαφημίσεων, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν πτυχές που πιθανόν να είναι θετικές για το ΡΙΚ «αν και φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι αρνητική».

Ανέφερε εξάλλου ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΡΙΚ παραμένουν, όπως είναι η βιωσιμότητα του Ταμείου Συντάξεως των υπαλλήλων. «Πρέπει να δούμε με ποιόν τρόπο ως Πολιτεία θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας για έχουν αυτοί οι άνθρωποι το δικαίωμα της σύνταξης» είπε.

Είπε επίσης ότι μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ μόνιμου προσωπικού και των συμβασιούχων/αορίστου χρόνου, ενώ αναφέρθηκε και σε «περίεργες προσλήψεις, ευνοϊκά συμβόλαια, συγγένειες» που αναδεικνύει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Media: Τελευταία Ενημέρωση

1, 2, 3… Zωγράφισε!

1, 2, 3… Zωγράφισε!

Τι θα γινόταν αν αλλάζαμε θέσεις – αν ζητάγαμε από τον θεατή να γίνει καλλιτέχνης;
Δελτίο Τύπου
 |  MEDIA