ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Αναστολή δόσεων δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά (vid)

Όλες οι πληροφορίες

Αναστολή δόσεων δανείων για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αυτοτελώς εργαζόμενους, αλλά και παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για δάνεια μέχρι 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής, Κωνσταντίνος Ηροδότου, οι δύο νομοθεσίες είναι για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, ενώ αυτή είναι και η βασική προυπόθεση για να δοθούν.

Σκοπός του πρώτου μέτρου προνοεί την αναστολή των τόκων και του κεφαλαίου δανείων για περίοδο εννέα μηνών, δηλαδή μέχρι και το τέλος του έτους. Πέραν των επιχειρήσεων καλύπτονται και πρόσωπα και αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Σκοπός του Σχεδίου στήριξης της ρευστότητας είναι η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (€ 2.000.000.000) σε αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, με σκοπό την παραχώρηση δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του Κορωνοϊού.

Προϋπολογισμός του Σχεδίου - Δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (€2.000.000.000) εκ των οποίων το ένα δισεκατομμύριο επτακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€1.750.000.000) καλύπτει δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους και τα 250 εκατομμύρια ευρώ (€ 250.000.000) μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για τολμηρό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και είπε ότι με αυτό επιχορηγείται το παζάρι μέσω του τραπεζικού συστήματος και όχι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Ταυτόχρονα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι τα σχέδια, διαφυλάσσουν και τις τράπεζες, ενώ τις παρότρυνε να προβούν ολοταχώς στο σχεδιασμό μέτρων και να τα παρουσιάσουν στην ΚΤΚ. Είπε επίσης ότι η ΚΤΚ μελετά και περαιτέρω μέτρα.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση