ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζάκυνθος: Η ώρα που «κτυπά» ο εγκέλαδος (Vids)

Έτρεχαν να βγουν από τα σπίτια και τα υποστατικά τους

Στην εκτίμηση ότι ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ στη 1.54 το πρωί, 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, που αναστάτωσαν τους κάτοικους ήταν και ο κύριος, προχωρούν οι σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας, Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιάρας. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού από 5,6 έως 5,8 Ρίχτερ, τονίζουν ωστόσο ότι τα κτίρια άντεξαν και αντέχουν. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση, έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί. Συγκεκριμένα, έως στιγμής έχουμε δεκάδες μετασεισμούς, δύο εξ αυτών μετασεισμούς μεγέθους 5 βαθμών.

Την ιδία ώρα, ελέγχους σε σχολικά κτίρια, σε δημόσιες υπηρεσίες και χώρους συνάθροισης του κοινού ξεκίνησαν κλιμάκια και μηχανικοί της περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του ΟΑΣΠ. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Επίσης μηχανικοί ξεκίνησαν έλεγχους στο δίκτυο υποδομών της Ζακύνθου.

Ζημιές προκληθήκαν στο Λαγανά και στον Άγιο Σώστη που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, ενώ σημειωθήκαν και κατολισθήσεις. Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή. Ωστόσο, η καθίζηση δεν επηρεάζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κυλλήνη.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα ενώ κατέρρευσε η κεντρική πύλη, στη δυτική πλευρά του ιστορικού Καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες, που απέχουν 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκαςανέφερε ότι εκδηλώθηκε τσουνάμι 15 με 20 εκατοστά σε Κυπαρισσία και Κατάκολο ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία. Ο καθηγητής Γεωλογίας κάλεσε τους κάτοικους να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια η σε περιοχές που εκδηλώνονται κατολισθήσεις.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε στο σταθμό μας ότι στην περιοχή Κόκκινος Βράχος στη Ζάκυνθο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κατολισθήσεις έχει ενημερώσει τους φορείς όμως εκεί έχουν χτιστεί πολλά σπίτια.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης δήλωσε στον σταθμό μας έκανε λόγο για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Ζάκυνθος. Έκανε λόγο για πλήθος μεγάλων σεισμών με μεγάλα μεγέθη άνω του 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ίδιο ρήγμα είχε δώσει μεγάλους σεισμούς το 2009, το 1997 αλλά και μεγάλους σεισμούς στο απώτερο παρελθόν, αλλά όχι μεγαλύτερους από τον σημερινό.

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση