ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με ένταλμα ΗΠΑ η σύλληψη Ασάνζ (Vid)

Η δραματική σύλληψη και η πρώτη αντίδραση του WikiLeaks

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζήτησαν την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι «ο Τζουλιάν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα εκ μέρους των αρχών των ΗΠΑ, στις 10:53, μετά την άφιξή του σε κεντρικό αστυνομικό σταθμό του Λονδίνου». Τέλος, προσέθεσε ότι ήταν ένα ένταλμα έκδοσης εγκληματία, ενώ ο Ασάνζ θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Westminster.

Η βρετανική αστυνομία νωρίτερα ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

Οι βρετανικές αρχές ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ο Ασάνζ συνελήφθη αφού «εκλήθη στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού μετά την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ».

Προ ημερών είχε γίνει γνωστό από τον ιστότοπο WikiLeaks ότι ο Ισημερινός σχεδίαζε να απελάσει τον Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο και ότι είχε μάλιστα έρθει σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

«Γιος, πατέρας, αδελφός»

Η πρώτη αντίδραση από τον λογαριασμό WikiLeaks στο twitter αναφέρει: «Αυτός ο άντρας είναι γιος, πατέρας, αδερφός. Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία δημοσιογραφίας. Ισχυροί ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένης και της CIA, έχουν εμπλακεί σε μια προσπάθεια να τον εξαθλιώσουν και να τον φυλακίσουν.

Πηγή: kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση