ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαφτάρ: Ποιος είναι ο στρατάρχης που έχει… μπει στο μάτι της Τουρκίας

Ποιος είναι ο 76χρονος στρατηγός

Ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και είναι εκείνος που η Τουρκία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι.

Ο Χαφτάρ είναι ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού και έχει μπει στο... μάτι της Τουρκίας, με τον 76χρονο στρατάρχη να έχει ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης και να επιθυμεί την ανατροπή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας. 

Ποιος είναι ο στρατάρχης Χαφτάρ

Ο 76χρονος Λίβυος στρατηγός έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, καθώς αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρασε αρκετά χρόνια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Χαφτάρ έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση και ήταν εκ των αξιωματικών στο πραξικόπημα που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969, πολεμώντας μάλιστα το 1973 στο πλευρό των Αιγυπτίων ενάντια στο Ισραήλ.

Εντυπωσιακό είναι πως μιλάει πέντε ξένες γλώσσες και συγκεκριμένα: αραβικά, αγγλικά, ιταλικά, ρωσικά, γαλλικά.

Οι σχέσεις του με τον Καντάφι, ωστόσο, ανατράπηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και κατέληξε αιχμάλωτος πολέμου με αποτέλεσμα από το 1990 έως το 2010 να ζει στις ΗΠΑ.

Το 2011 ο Χαφτάρ επέστρεψε στη Λιβύη και συμμετείχε στον εμφύλιο, ο οποίος τερμάτισε την κυριαρχία του Καντάφι, με τη Λιβύη να βρίσκεται από εκείνο το σημείο σε πολιτική αστάθεια.

Ο Λίβυος στρατάρχης το 2014 άρχισε να βάζει τη σφραγίδα του με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, μαζί με άλλους στρατιωτικούς του ανατολικού τμήματος της χώρας. Η εκστρατεία του Χαφτάρ ξεκίνησε από τα ανατολικά της χώρας, έθεσε υπό έλεγχο πολλές και σημαντικές πόλεις στο δρόμο προς την Τρίπολη.

Πηγή: newsbeast 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X