ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεγάλη νίκη για Τερέζα Μέι

Άκουσε το «Yes»

Αλώβητη βγήκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της, εξασφαλίζοντας την στήριξη των σε σύνολο 315 βουλευτών.

Νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Κύπρου και διήρκησε δύο ώρες, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της, η Μέι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές και ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

«Μένει» με απλή πλειοψηφία

Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 159 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 174 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σχεδόν 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν δημοσίως ότι θα στηρίξουν με τη ψήφο τους την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, και τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης: William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της (αν και αστόχησαν στο δημοψήφισμα για το Brexit).

Μέι: Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις

Η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός - όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit - απέκλεισε τα ενδεχόμενα αυτά λέγοντας δήλωσε ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας».

Μιλώντας το πρωί μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ - μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της - η Μέι δήλωσε: «Υπηρέτησα αυτό το κόμμακαι θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις στην σημερινή ψηφοφορία», τονίζοντας ότι «μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας».

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» είπε η Μέι, δηλώνοντας ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή. Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

Πηγή: kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X