ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πλήρωμα του χρόνου - Οι κατηγορίες και οι ποινές

Φτάνει στο τέλος της μια πολύκροτη υπόθεση

Ημέρα ορόσημο για την ελληνική πραγματικότητα η σημερινή καθώς ρίχνει αυλαία μια από τις πλέον πολύκροτες και μακρόβιες δίκες της ελληνικής ιστορίας. Μια δίκη που ξετύλιξε μέσα από 32 δικογραφίες σε διάστημα 5,5 ετών και μέσα από διαδικασίες 453 δικάσιμων ημερών έναν μίτο φρίκης προσδεδεμένο σε κοινοβουλευτικό κόμμα, στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα η έδρα αποφαίνεται για τους κατηγορούμενους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων αλιεργατών, και στην επίθεση στο ΠΑΜΕ, αλλά κυρίως για το κατά πόσο η Χρυσή Αυγή υπήρξε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση θα κρίνει την πορεία της υπόθεσης.

Έφτασε η ώρα της ετυμηγορίας

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου ενώπιον περίπου 300 παρευρισκόμενων -δικηγόρους , κατηγορούμενους, δημοσιογράφους από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65.

Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Η εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση όλων κατηγορουμένων πρώην βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο η συλλογική συνείδηση έχει ήδη αποφανθεί για την ενοχή και προσδοκά την επικύρωσή της από τη δικαιοσύνη.

Η ανάγνωση των αποφάσεων

Το δικαστήριο θα αναγνώσει την απόφασή του για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της.

Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Το «ναι» ή το «όχι» του δικαστηρίου στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που αναμένεται να ακουστεί την Τετάρτη το πρωί θα κρίνει και τις δικάσιμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της δίκης.

Η διαδικασία

Εάν υπάρξει ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους,θα χρειαστούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.

Εάν όχι, η διαδικασία θα αφορά μόνο τους 24 κατηγορούμενους που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Το δικαστήριο αναμένεται να συνέρχεται ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, ενώ σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου, ενώ κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Οι ποινές

Το πλαίσιο ποινών για εγκληματική οργάνωση, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

* Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)

* Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.

Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Πηγή: Ert.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X