ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το μεγάλο δίλημμα του Μπόρις Τζόνσον

Οι δυο επιλογές που έχει ενώπιον του

Το νομοσχέδιο που θα υποχρεώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έλαβε την Παρασκευή (07/09) την έγκριση της Βουλής των Λόρδων. Μετά την υπογραφή από τη βασίλισσα Ελισάβετ, πιθανότατα τη Δευτέρα, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ και τότε το ερώτημα θα είναι τι θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον για να αποφύγει τη συμμόρφωση με αυτόν. Δεδομένου ότι ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να βρεθεί «νεκρός σε χαντάκι» παρά να ζητήσει νέα παράταση μετά τις 31 Οκτωβρίου, οι επιλογές του είναι είτε να υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία έως τις 16 Οκτωβρίου (τελευταία ημέρα που προβλέπει το νομοσχέδιο) είτε να παραβιάσει τον νόμο.

Την ώρα που οι υπεύθυνοι του Συντηρητικού Κόμματος ζυγίζουν τις επιλογές τους, ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κόμματος ζυγίζει... κοτόπουλα. Σε όλους τους κοινοβουλευτικούς ρεπόρτερ εστάλη χθες το μεσημέρι μία μερίδα ψητό κοτόπουλο με φωτογραφία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο οι Συντηρητικοί κατηγορούν ως «κότα».

Ο Κόρμπιν αρνείται την προκήρυξη εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, όπως ζητάει ο Τζόνσον, αν δεν απομακρυνθεί πρώτα η δαμόκλειος σπάθη της άτακτης εξόδου από την Ε.Ε., στις 31 Οκτωβρίου. Ο Κόρμπιν υπολογίζει ότι, αν ο Τζόνσον αποτύχει να βγάλει τη Βρετανία από την Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, όπως υπόσχεται, θα χάσει την αξιοπιστία του μεταξύ των οπαδών της εξόδου. Σφυγμομέτρηση της εταιρείας ICM δείχνει ότι, αν οι εκλογές γίνουν μετά τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς η Βρετανία να έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε., τα ποσοστά του κόμματος Brexit θα περάσουν από το 9% στο 18%, στερώντας κρίσιμες έδρες από το Συντηρητικό Κόμμα. Από την άλλη πλευρά, ο Τζόνσον υπολογίζει να επιρρίψει τις ευθύνες της καθυστέρησης στον Κόρμπιν και να τον αποκόψει από τα λαϊκά στρώματα της αγγλικής υπαίθρου, που υποστηρίζουν την έξοδο και έκλιναν προς τους Εργατικούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές είναι κοντά, όπως έδειξε η προχθεσινή ομιλία του Τζόνσον στη βόρεια Αγγλία. Εις βάρος του πρωθυπουργού ασκήθηκε σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι είχε στήσει δεκάδες νεοπροσληφθέντες και νεοπροσληφθείσες αστυνομικούς πίσω του, ως ντεκόρ προεκλογικής ομιλίας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι καθυστέρησε επί μία ώρα να προσέλθει στην εκδήλωση και ότι ο ήλιος ήταν δυνατός οδήγησε μια αστυνομικό στη λιποθυμία.

kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X