ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τιτανικός: Το βίντεο-ντοκουμέντο από την αναχώρηση του πλοίου που θεωρούσαν αβύθιστο (pics,vid)

107 χρόνια μετά το παρθενικό ταξίδι

Το ημερολόγιο γράφει 10 Απριλίου 1912. Το λιμάνι του Σάουθάμπτον στη Μεγάλη Βρετανία έχει γεμίσει από κόσμο. Αχθοφόροι, εργαζόμενοι, ταξιδιώτες, αλλά και πολίτες θέλουν να αντικρίσουν με τα μάτια τους την αναχώρηση του αβύθιστου πλοίου. Ο Τιτανικός ξεκινάει το ταξίδι του για την Αμερική, ένα ταξίδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.


Ο Τιτανικός χαρακτηρίστηκε θαύμα της μηχανικής και της ναυσιπλοΐας για την εποχή του. Είχε μήκος 269 μέτρα και πλάτος 28μ. Συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα πλοία της εποχής με δέκα καταστρώματα, εκ των οποίων τα οκτώ προορίζονταν για χρήση από τους επιβάτες.

Η μέρα που σάλπαρε ο Τιτανικός

Ο Εντουαρντ Τζον Σμιθ ξύπνησε από νωρίς εκείνο το πρωινό. Πήρε ένα ταξί από το εντυπωσιακό τούβλινο σπίτι, όπου έμενε με την γυναίκα του Ελεανορ και την κόρη τους Ελεν και κατευθύνθηκε για τις αποβάθρες του Σάουθαμπτον. Ζήτησε άμεσα την αναφορά απόπλου του Τιτανικού.

Βίντεο ντοκουμέντο από εκείνη την ημέρα, πριν από 107 χρόνια δείχνει τον καπετάνιο να επιθεωρεί τον Τιτανικό δέκα λεπτά πριν εκείνο αναχωρήσει.

Οι εικόνες από την αναχώρηση του Τιτανικού είναι εντυπωσιακές. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν την αυθεντικότητα των βίντεο. Οι πιο σκεπτικοί, θεωρούν πως κάποια από τα πλάνα της ανάρτησης που έχει περισσότερα από 4 εκατ. views προέρχονται από παλαιότερη αναχώρηση του καπετάνιου Σμιθ με το πλοίο Olympic.

Ο κακός οιωνός

Διαβάζουμε πως αμέσως μετά την αναχώρησή του, ο Τιτανικός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα επείγον περιστατικό. Τα απόνερα από τις γιγάντιες προπέλες του πλοίου ταρακούνησε το πλοίο New York, που λύθηκε από τον κάβο και κινούνταν ανεξέλεγκτο προς το ολοκαίνουριο πλεούμενο.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως ο Σμιθ ανέλαβε άμεσα το πηδάλιο και απέφυγε τη σύγκρουση. Λέγεται πως πολλοί από τους επιβαίνοντες στον Τιτανικό θεώρησαν το περιστατικό αυτό κακό οιωνό για το ταξίδι τους.

Ωστόσο, ο Τιτανικός συνέχισε με ασφάλεια το ταξίδι του ως το λιμάνι του Χερβούργου στη Γαλλία. Από εκεί αναχώρησε για το Κουινστάουν της Ιρλανδίας, προτού αρχίσει ο υπερατλαντικός διάπλους ως τη Νέα Υόρκη.

Οι τελευταίες ώρες ως το ναυάγιο του Τιτανικού

Τη νύχτα της 14ης Απριλίου, ο καπετάνιος έδωσε εντολή στον αξιωματικό που βρισκόταν στη γέφυρα του πλοίου να τον ειδοποιήσει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. Ο Σμιθ ξύπνησε από την σφοδρή πρόσκρουση του Τιτανικού με το παγόβουνο και έτρεξε στη γέφυρα του πλοίου. Αρχικά ο καπετάνιος έδωσε εντολή να οδηγηθούν οι επιβάτες στις σωστικές λέμβους. Ωστόσο, στη συνέχεια φαίνεται πως ο έμπειρος ναυτικός έχασε την ελπίδα του.

Η δραστηριότητα του Σμιθ τις τελευταίες δύο ώρες πριν το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένουν άγνωστες. Τελευταία φορά εθεάθη στη γέφυρα του πλοίου, όταν και έδωσε την εντολή για να εγκαταλείψουν τον Τιτανικό.

Στην διάσημη ταινία του Τιτανικού το 1997, που εξιστορεί την ιστορία του ναυαγίου, ο καπετάνιος φαίνεται να χάνει τη ζωή του, όταν το ορμητικό νερό διαλύει την καμπίνα της γέφυρας. Αν και ο τρόπος που πέθανε δεν έχει εξακριβωθεί, άλλωστε δεν βρέθηκε ποτέ η σορός του, φαίνεται πως πράγματι ο Εντουαντ Σμιθ δεν έκανε καμία προσπάθεια να σωθεί.

Πηγή: iefimerida.gr 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X