ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Θα καταστρέψω την Τουρκία εάν...»

Αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν στα εμπρηστικά σχόλια του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά την «πολύ καθυστερημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι «ξεκινά», προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Άγκυρα.

«Αρχίζουμε την πολύ καθυστερημένη απόσυρση από τη Συρία, ενώ χτυπάμε σκληρά τα λίγα εδάφη που απομένουν στο ISIS, από πολλές κατευθύνσεις. Θα επιτεθούμε ξανά από υπάρχουσα κοντινή βάση εάν ανασυνταχθεί. Θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία αν πλήξει Κούρδους. Δημιουργία ασφαλούς ζώνης 20 μιλίων...αντίστοιχα, δεν θέλουμε οι Κούρδοι να προκαλέσουν την Τουρκία. Η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία είναι οι πιο ωφελημένοι από τη μακροπρόθεσμη αμερικανική πολιτική καταστροφής του ISIS στη Συρία- φυσικοί εχθροί. Επωφελούμαστε κι εμείς, αλλά είναι πλέον ώρα να φέρουμε τα στρατεύματά μας πίσω. Σταματήστε τους ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση, μετά την απειλή του προέδρου Τραμπ.

«Κύριε Ντόναλντ Τραμπ, είναι θανάσιμο σφάλμα να εξισώνονται οι Σύροι Κούρδοι με το PKK, που βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν οι ΗΠΑ, και με το συριακό παρακλάδι του, τις PYD/ YPG». H Tουρκία μάχεται κατά τρομοκρατών, όχι Κούρδων. Θα προστατέψουμε τους Σύριους και τους Κούρδους από όλες τις τρομοκρατικές απειλές», ανέφερε ο Καλίν σε ανάρτησή του στο Twitter, επισυνάπτοντας την ανάρτηση του Τραμπ.

«Οι τρομοκράτες δεν μπορεί να είναι εταίροι και σύμμαχοί σας. Η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική μας εταιρική σχέση και δεν θέλει αυτή να επισκιαστεί από την τρομοκρατική προπαγάνδα. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του DAESH (ISIS), του PKK, του PYD και των YPG. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε εναντίον όλων αυτών», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Η αναγγελία του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, όμως έφερε σε δυσχερή θέση τους Kούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα κατά του ISIS.

Ο Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικών οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την επιχείρηση εναντίον της YPG, που η χώρα του θεωρεί τον βραχίονα του κουρδικού PKK στη Συρία, η Άγκυρα δεν χρειάζεται «την άδεια κανενός», πάντως διαβεβαίωσε πως η Τουρκία είναι σε θέση να «καταστρέψει» τους εναπομείναντες θύλακες του ISIS στη Συρία και θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X