ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ταϊλάνδη: Για λίγες ώρες αποφεύχθηκε η τραγωδία

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες - Πλημμύρισε ξανά το σπήλαιο των 12 παιδιών

Λίγες ώρες αν καθυστερούσε η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης... Λίγες ώρες αν καθυστερούσε αυτή καθ' αυτή η επιχείρηση... Λίγες ώρες και σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν θα πανηγύριζε έναν μεγάλο θρίαμβο, αλλά θα αναφερόταν σε μία «μαύρη» μέρα, σε μία μεγάλη τραγωδία. Συγκλονισμένοι από τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, οι αρμόδιοι στις της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν λίγες -μόλις- ώρες μετά τη διάσωση και του τελευταίου παιδιού από τα 12, καθώς και του προπονητή τους, η σπηλιά στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από νερό, καθώς η δυνατή νεροποντή που ήδη την Τρίτη, την ημέρα της διάσωσης, είχε αρχίσει να εκδηλώνεται, προκάλεσε νέους χειμάρρους νερών στα έγκατα της γης και στο σημείο που είχαν βρει καταφύγιο τα 12 παιδιά και ο κόουτς.

Η εξέλιξη είναι συγκλονιστική. Οι δύτες και οι ομάδες διάσωσης που συμμετείχαν στην πρωτοφανή αυτή επιχείρηση, δήλωσαν, τρία 24ωρα μετά, ότι αν είχαν καθυστερήσει, σήμερα θα ήταν μία διαφορετική μέρα. Τα επίπεδα του νερού εντός του δικτύου των σπηλαίων άρχισαν να ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς λίγη ώρα μετά τον απεγκλωβισμό και του τελευταίου των 13.

«Αν καθυστερούσαμε, σε πρώτη φάση θα χρειαζόταν η διπλάσια απόσταση κολύμπι και κατάδυση για τα παιδιά και τον προπονητή. Σε δεύτερη φάση, θα κινδύνευε η ζωή όλων μας, πόσω μάλλον των παιδιών και ενδεχομένως σήμερα να μην ήμασταν χαμογελαστοί. Για λίγες ώρες, αποφύγαμε μία μεγάλη τραγωδία», τόνισε ο κυβερνήτης της περιοχής, κάνοντας λόγο για ένα πραγματικό θαύμα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στα παιδιά με τον προπονητή τους. Οι 12 νεαροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους, εισήλθαν στο δίκτυο των σπηλιών, όταν ξεκίνησε να βρέχει. Πρόκειται για μία παραδοσιακή διαδρομή, καθώς το συγκεκριμένο δίκτυο, όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, συνδέει την Ταϊλάνδη με τη γειτονική Μιανμάρ! Λέγεται, δε, ότι ο προπονητής που τα συνόδευε, έκανε συχνά αυτή τη διαδρομή, προκειμένου να εκπαιδευτεί και να τη γνωρίζει πολύ καλά.

Στις 23 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε. Ο κόουτς με τα 12 παιδιά, ηλικίας 11 έως και 16 ετών, μπήκαν στη σπηλιά. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ήδη προκαλέσει εσωτερικούς χειμάρρους. Η σπηλιά άρχισε να πλημμυρίζει. Η στάθμη του νερού ανέβαινε. Τα παιδιά και ο προπονητής έμπαιναν όλο και πιο βαθιά στο δίκτυο των σπηλαίων, προκειμένου να αποφύγουν το νερό. Ωστόσο, η είσοδος -και έξοδος- είχε ήδη καλυφθεί από τα νερά της βροχής.

Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι των σπηλαίων, το γκρουπ περιπλανήθηκε μέχρι να βρει ένα στεγνό σημείο. Όταν το βρήκαν, σταμάτησαν. Είχαν όμως διανύσει ήδη τα 3,2 μίλια, από τα έξι συνολικά της διαδρομής. Στις 3 Ιουλίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων διασωστών και εθελοντών από χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, κατάφεραν να βγάλουν σώα τα 12 παιδιά και τον προπονητή.

Τα παιδιά εντοπίστηκαν από Βρετανούς δύτες. Μαζί είχαν έναν γιατρό και μία νοσοκόμα, οι οποίοι έμειναν με το γκρουπ των παιδιών, προκειμένου να τους δίνουν ενεργειακά ποτά και ιατρικά βοηθήματα, μέχρι οι διασώστες να τα βγάλουν στην επιφάνεια.

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε τρεις ημέρες και ξεκίνησε οριακά με βάση τον χρόνο. «Ήταν μία μάχη με τη μητέρα φύση και τον χρόνο», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του σχεδιασμού. Το αυτό αποδείχθηκε λίγες ώρες αργότερα. Το σοκ ήταν μεγάλο. Διότι άπαντες συνειδητοποίησαν ότι για λίγες ώρες, ο μετέπειτα θρίαμβος θα είχε μετατραπεί σε τραγωδία.

 

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X