ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συντριβή Boeing στο Ιράν: Οι ΗΠΑ μιλούν για κατάρριψη με ιρανικό πύραυλο

Τι απαντά το Ιράν

Νέα διάσταση στις έρευνες για το oυκρανικό Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines που συνετρίβη στο Ιράν δίνει η πληροφορία ότι η πτώση του οφείλεται σε κατάρριψη από πύραυλο.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αλλά και των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το Boeing χτυπήθηκε από Ιρανικό πύραυλο και πιθανόν πρόκειται για «ατύχημα».

Δύο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το αεροπλάνο πιθανώς έγινε στόχος Ιρανικών πυραυλικών συστημάτων που ήταν ενεργοποιημένα την Τετάρτη το βράδυ, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε ρουκέτες σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Ιράν, το αεροπλάνο είχε υποστεί τεχνική βλάβη, εκδηλώθηκε φωτιά και ξεκίνησε να προσγειώνεται στην Τεχεράνη, ωστόσο το πλήρωμα δεν σήμανε συναγερμό.

Μια άλλη Ιρανική αναφορά κάνει λόγο για «ατύχημα» αν και τα μαύρα κουτιά έχουν υποστεί βλάβη και έχει χαθεί μέρος της μνήμης.

Στο ίδιο σενάριο προσαναγολίζεται και η η Ντάουνινγκ Στριτ που εξετάζει «πολύ ανησυχητικές» αναφορές για το αεροπορικό δυστύχημα, σύμφωνα με τις οποίες, πριν τη συντριβή επλήγη από πύραυλο.

Η αεροπορική τραγωδία έγινε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του Boeing από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Το αεροσκάφος έπιασε φωτιά λίγο πριν συντριβεί, σύμφωνα με μια πρώτη έκθεση Ιρανών ερευνητών, ενώ σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες.

Η πληροφορία επιβεβαιώνει τις αναφορές περί κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολέξι Ντανίλοβ ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει διαφορετικά σενάρια για το δυστύχημα, μεταξύ αυτών και μια επίθεση πυραύλου.

Ήδη, Ουκρανοί ερευνητές έφτασαν στο Ιράν και περιμένουν να τους δοθεί άδεια για να εξετάσουν τον τόπο του δυστυχήματος και να εντοπίσουν τυχόν ίχνη πυραύλων.

Τεχεράνη: Καμία λογική στο σενάριο της κατάρριψης

Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ιρανικών αρχών, που υπογράμμισαν πως η «φημολογία» περί πυραυλικού πλήγματος «δεν έχει καμία λογική».

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ' αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε. Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.

Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του.

Η στιγμή της συντριβής του Boeing

Τη συντριβή του αεροσκάφους Βoeing 737-800 της Ukraine International Airlines, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, κατέγραψε άλλη κάμερα ασφαλείας, με το σχετικό βίντεο να έχει ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Στις εικόνες που έχουν καταγραφεί, πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής, διακρίνεται μια πολύ δυνατή λάμψη, ακούγεται η έκρηξη από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος και το σημείο γεμίζει με τα φλεγόμενα συντρίμμια του Boeing.

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X