ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην Άγκυρα τα πρώτα τμήματα των S-400 (pics,vid)

Η παράδοση των υπόλοιπων τμημάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες

Στην Αγκυρα έφτασαν τα πρώτα τμήματα των S-400 σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας και η παράδοση των υπόλοιπων τμημάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

 

Η παραλαβή θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σε υπόστεγα μεταφέρονται τα τμήματα των S400 οι οποίοι ξεκίνησαν να ξεφορτώνονται από τα τρία ρωσικά αεροσκάφη που τους μετέφεραν στην βάση Μέρτεντ της Άγκυρας, πρώην βάση Ακιντζί, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 
Τουρκικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά εικόνες από τη μεταφορά των τμημάτων του πυραυλικού συστήματος στα υπόστεγα, αναφέροντας ότι αναμένονται και άλλα αεροσκάφη από τη Ρωσία τις επόμενες μέρες ενώ ένα τμήμα τους θα μεταφερθεί δια θαλάσσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα γίνουν και υποδομές στα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν.

Η απόκτηση των S-400 αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Οπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Hurriyet» έπειτα από παρατεταμένες προσπάθειες αγοράς ενός αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος από τις ΗΠΑ χωρίς επιτυχία, η Αγκυρα υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Μόσχα τον Απρίλιο του 2017.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλος Patriot με το επιχείρημα ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με αυτά του NATO. Παρόλα αυτά η Τουρκία τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματώνονταν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα απειλούσαν τη συμμαχία», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την επαναφορά, από πλευράς Ουάσιγκτον, της απειλής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η Aγκυρα κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει παρόμοια μέτρα, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. «Καλούμε την αμερικανική πλευρά να αποφύγει τη λήψη εσφαλμένων μέτρων, πέραν της διπλωματίας και του διαλόγου, τα οποία θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Προηγουμένως, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Oρταγκους, είχε επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή «πραγματικών και αρνητικών επιπτώσεων» εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον επιμείνει στην προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Η Αγκυρα έχει βεβαιώσει κατ’ επανάληψη ότι η συμφωνία με τη Μόσχα είναι μη αναστρέψιμη και ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η μεταφορά των πυραύλων στη χώρα του θα ξεκινούσε εντός του Ιουλίου.

Στην απάντησή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν εναρμονίζονταν με το περιεχόμενο και τον τόνο των συνομιλιών Τραμπ - Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιρρίψει τότε την ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα να χορηγήσει στην Τουρκία πυραύλους Patriot, ενώ υπήρξε ασαφής ως προς το ζήτημα των κυρώσεων. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Χαμί Ακσόι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην τουρκική πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής, που θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες από την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία.

Τσαβούσογλου για S-400: Η διαδικασία θα συνεχιστεί με υγιή τρόπο

Η Τουρκία θα απαντήσει στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξή του με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κάσσις στην Άγκυρα. Από την πλευρά του ο Ελβετός Υπουργός είπε ότι για να λυθεί το θέμα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου.

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “εμείς δεν θέσαμε σε εφαρμογή την συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην απελευθέρωση της βίζας, εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν και τα δύο ταυτόχρονα”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι “η ΕΕ δεν πρέπει να στηρίζει λάθη με την αντίληψη αυτής της σαχλής αλληλεγγύης”. “Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τυχόν βήματα εναντίον μας δεν θα ωφελήσουν καθόλου, θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας στο όνομα και μόνο της αλληλεγγύης εμείς και θα απαντήσουμε, αλλά και θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, δεν διστάζουμε σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η δική τους πρόταση είναι πολύ ξεκάθαρη. “Οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα στις πηγές γύρω από το νησί και αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση. ‘Άλλωστε στις εργασίες που κάναμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα δεν έχει δικαίωμα κανείς να ανακατεύεται”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ελβετός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς διάλογο σε αυτό το θέμα, για τη λύση πρέπει να δημιουργηθεί ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου”. Ο Ελβετός Υπουργός είπε ότι “η Ελβετία είναι έτοιμη να προετοιμάσει το κατάλληλο περιβάλλον για την λύση αυτού του βασικού προβλήματος”.

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε ανησυχία

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την Παρασκευή ανησυχία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, λίγο αφότου ξεκίνησε η παράδοση της πρώτης παρτίδας στην Άγκυρα.

Η συμμαχία προειδοποίησε επανειλημμένα την Τουρκία ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατο με άλλα ολικά συστήματα του ΝΑΤΟ, αλλά και με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Ανησυχούμε για τις πιθανές συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αποκτήσει το σύστημα S-400» δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας είναι θεμελιώδης για το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και των αποστολών μας» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον κίνδυνο να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα για τα F-35 στους Ρώσους, αν η Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ - ενσωματώσει τους S-400 στην άμυνά της.

Ο Μάρκ Έσπερ, η επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του Πενταγώνου, έθεσε το ζήτημα της συμφωνίας στον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα.

Η Ουάσινγκτον απείλησε την Τουρκία με αποπομπή από το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των F-35, δίνοντας περιθώριο στην Άγκυρα μέχρι την 31η Ιουλίου ώστε να ακυρώσει την αγορά των S-400, σε διαφορετική περίπτωση ανέφερε ότι οι πιλότοι της θα εκδιωχθούν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα απελαθούν από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να υπαναχωρήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters, ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X