ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλάδα στην Σένγκεν: Τι αλλάζει από σήμερα στα αεροδρόμια

Από το 2017 σε εφαρμογή ο κανονισμός στην Κύπρο

Από σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ο κανονισμός που ισχύει στην Κύπρο από το 2017 για τον έλεγχο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς/από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι πολίτες, που ανήκουν σε χώρες εντός Σένγκεν, θα υποχρεούνται να υφίστανται ελέγχους όταν ταξιδεύουν από ή προς χώρες εκτός Σένγκεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 08 Απριλίου 2019 τίθεται σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς / από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων.

Λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν:

- για την έγκαιρη προσέλευσή τους στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους.

- για τη χρήση διαβατηρίου, έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λιθουανία ήταν οι χώρες που έλαβαν την τελευταία παράταση και εφαρμόζουν τελευταίες τον εν λόγω κανονισμό.

Από το 2017 στην Κύπρο

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε, μας  ανέφεραν ότι η Κύπρος, αν και δεν ανήκει στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία ισχύει η Συνθήκη Σένγκεν, εφαρμόζει τον κανονισμό 2017/458 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2017 από το 2017. 

Κατά της τρομοκρατίας

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον κανονισμό για την Σένγκεν, έχουν ως κύριο στόχο την αποφυγή φαινομένων τρομοκρατίας, καθώς τα αιματηρά κτυπήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν, κατά καιρούς, συγκλονίσει την Ένωση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα πρώτα σημεία του κανονισμού:

(1) Ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα παραμένει ένα από τα βασικά εχέγγυα του χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μακροπρόθεσμα συμβάλλει σημαντικά στην κατοχύρωση της ασφάλειας της Ένωσης και των πολιτών της. Ο έλεγχος αυτός γίνεται προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών. Ένας από τους σκοπούς του ελέγχου είναι η πρόληψη οποιασδήποτε απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης των κρατών μελών, ανεξαρτήτως της προέλευσής της, ακόμα και όταν αυτή προέρχεται από πολίτες της Ένωσης.

(2) Ο στοιχειώδης έλεγχος βάσει απλής και ταχείας εξακρίβωσης της ισχύος του ταξιδιωτικού εγγράφου για τη διέλευση των συνόρων είναι σήμερα ο κανόνας για τα πρόσωπα που απολαύουν του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Το φαινόμενο των ξένων τρομοκρατών μαχητών, πολλοί από τους οποίους είναι πολίτες της Ένωσης, καταδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα έναντι προσώπων που απολαύουν του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

(3) Τα ταξιδιωτικά έγγραφα των προσώπων που απολαύουν του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης θα πρέπει, συνεπώς, να ελέγχονται συστηματικά, κατά την είσοδο και έξοδο στην επικράτεια των κρατών μελών, με χρήση των οικείων βάσεων δεδομένων για κλαπέντα, υπεξαιρεθέντα, απολεσθέντα και ακυρωθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν μπορούν να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα.

Οι έλεγχοι γίνονται σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων της, ώστε να ταυτοποιούνται τυχόν ύποπτα πρόσωπα που εισέρχονται και εξέρχονται στην Ευρώπη:

4) Τα κράτη μέλη οφείλουν να ελέγχουν συστηματικά τους εισερχομένους υπηκόους τρίτων χωρών με χρήση όλων των οικείων βάσεων δεδομένων. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι αυτοί οι έλεγχοι διενεργούνται εξίσου συστηματικά και κατά την έξοδο.

(5) Οι συνοριοφύλακες θα πρέπει επίσης να ελέγχουν συστηματικά τα πρόσωπα που απολαύουν του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης με χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και άλλων οικείων βάσεων δεδομένων της Ένωσης. Η πρόβλεψη αυτή δεν θίγει τη χρήση εθνικών βάσεων δεδομένων και βάσεων δεδομένων της Ιντερπόλ.

(6) Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι στα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων οι συνοριοφύλακές τους έχουν πρόσβαση στις οικείες εθνικές και ενωσιακές βάσεις δεδομένων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το SIS και η βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για κλαπέντα και απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα (SLTD), προκειμένου να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

Κανένα πρόβλημα για Κύπρο

Καταληκτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν από την Κύπρο στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή του κανονισμού. Ωστόσο, όπως σημείωσε η εν λόγω πηγή, θα υπάρξει μια αλλαγή που αφορά στους πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι παλαιότερων δελτίων ταυτότητας, που δεν περιέχουν τα εργομετρικά τους στοιχεία. Συγκεκριμένα, τα προσωπικά τους δεδομένα θα καταχωρίζονται χειρονακτικά στο αεροδρόμιο κατά την διάρκεια των ελέγχων των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X