ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Serial killer - νοσηλευτής ομολόγησε ότι σκότωσε 100 ασθενείς

«Όλα όσα έχω παραδεχτεί, έγιναν»

Πάνω από 100 ασθενείς σκότωσε ένας πρώην νοσηλευτής στη Γερμανία, που ομολόγησε τις πράξεις του κατά τη σημερινή, πρώτη μέρα της δίκης, που θεωρείται η μεγαλύτερη υπόθεση μαζικών δολοφονιών στη μεταπολεμική Γερμανία.

Ο Νιλς Χόγκελ που βρίσκεται στη φυλακή ήδη περίπου μια δεκαετία, καθώς έχει καταδικαστεί για θανάτους άλλων ασθενών, κατηγορείται ότι θανάτωσε τους ασθενείς δίνοντάς τους σκόπιμα υψηλές δόσεις φαρμάκων, ενώ την τελευταία στιγμή, προσπαθούσε να τους επαναφέρει στη ζωή.

Η δίκη διεξάγεται στην πόλη Όλντενμπουργκ. Όταν ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Μπούερμαν, ρώτησε τον 41χρονο Χόγκελ εάν οι κατηγορίες εις βάρος του είναι ακριβείς, ο κατηγορούμενος απάντησε «Ναι».

«Όλα όσα έχω παραδεχτεί, έγιναν» είπε στο δικαστήριο, που ήταν γεμάτο με δεκάδες συγγενείς των θυμάτων.

Στην έναρξη της δίκης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι κύριος στόχος της διαδικασίας είναι να διαλευκανθεί τι έγινε σε δύο νοσοκομεία. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μάθουμε την αλήθεια», είπε.

Διάβασαν ένα-ένα τα ονόματα των νεκρών ασθενών

Μετά από ένα λεπτό σιγής για τα θύματα, τα μάτια του Χόγκελ χαμήλωσαν, καθώς η δημόσια κατήγορος διάβασε ένα-ένα τα ονόματα των νεκρών θυμάτων και τις κατηγορίες που βαραίνουν τον κατηγορούμενο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τουλάχιστον 36 άτομα δολοφονήθηκαν σε νοσοκομείο του Όλντενμπουργκ όπου δούλευε και πάνω από 64 δολοφονήθηκαν σε κλινική στην κοντινή πόλη Ντελμενχόρστ, το διάστημα 2000-2005.

«Άνευ προηγουμένου υπόθεση»

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει γίνει εκταφή πάνω από 130 νεκρών, που πέθαναν κατά τη βάρδια του Χόγκελ. Οι ανακριτές υποστήριξαν ότι η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου στη Γερμανία, τουλάχιστον από αυτά που ξέρουμε».

Μία εκ των εναγόντων στη δίκη δήλωσε ότι ήταν σκάνδαλο το γεγονός ότι ο Χόγκελ μπορούσε να σκοτώνει χωρίς να τον αντιληφθούν για τόσο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είχαν όλα όσα χρειάζονταν να τον σταματήσουν – δεν χρειάζεται να είσαι Σέρλοκ Χολμς», είπε ο εγγονός ενός άλλου θύματος, που εξέφρασε έκπληξη για τη γρήγορη ομολογία του Χόγκελ.


Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

Η δράση του Χόγκελ αποκαλύφθηκε το 2005, κατά την ώρα που έκανε έγχυση μη εγγεγραμμένης θεραπείας σε ασθενή στο Ντέλμενχορστ. Καταδικάστηκε το 2008 σε επτά χρόνια φυλακή για απόπειρα δολοφονίας.


Το 2014-2015 έγινε μια δεύτερη δίκη μετά από πίεση των οικογενειών θυμάτων, που κατηγορούσαν τους εισαγγελείς για αδράνεια. Κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας πέντε θυμάτων και του δόθηκε η μέγιστη ποινή των 15 ετών στη φυλακή.

Εικάζουν ότι σκότωσε πάνω από 200 άτομα


Μετά την καταδίκη, ήρθε και η ομολογία του Χόγκελ, που παραδέχθηκε στον ψυχίατρό του τουλάχιστον 30 ακόμη φόνους που διέπραξε στο Ντέλμενχορστ, οδηγώντας τους ανακριτές να διερευνήσουν ύποπτους θανάτους και στο Όλντενμπουργκ.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπερνά τα 200 άτομα, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί, καθώς πολλά από τα πιθανά θύματα έχουν αποτεφρωθεί.

«Έδρασε από ματαιοδοξία και πλήξη»

Ο Χόγκελ ακολουθούσε παρόμοια μεθοδολογία κάθε φορά. Πρώτα έκανε έγχυση ενός φαρμάκου που προκαλούσε καρδιακή ανακοπή, και μετά ακολουθούσε μια -συχνά μάταιη- προσπάθεια ανάνηψης.

Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι έδρασε από ματαιοδοξία, για να δείξει τις ικανότητές του να σώζει ζωές και από απλή... «πλήξη».

Η επιλογή των θυμάτων φαίνεται ότι ήταν εντελώς τυχαία, με τις ηλικίες να κυμαίνονται από 34 έως 96 ετών.

Σύμφωνα με ψυχολόγο, ο νοσηλευτής δεν είχε σκοπό να δολοφονήσει. Κάθε φορά που κατάφερνε να επαναφέρει έναν ασθενή, ένιωθε κορεσμό, όμως μετά από λίγες ημέρες, επανερχόταν. «Γι' αυτόν, ήταν σαν ναρκωτικό», είπε ο ψυχολόγος.

 

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X