ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς οι Κινέζοι χακερ «ψάρεψαν» τους Κύπριους διπλωμάτες

Τους άνοιξαν την «πόρτα» για όλη την Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων αναφέρει δημοσίευμα των NYT

Αντρέας Γιωργαλλάς

Με δημοσίευμα τους οι New York Times αλλά και η ιστοσελίδα EUobserver φέρνουν στην επιφάνεια μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την Κινέζικη κυβέρνηση και να έχει ως πρώτα «θύματα» Κύπριους διπλωμάτες. Το γεγονός ότι πρόκειται ότι για κατασκοπεία ενισχύει και η δήλωση πρώην αξιωματούχου μυστικών υπηρεσιών που τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε προσπάθεια δημοσίευσης του κλεμμένου υλικού.

Η μέθοδος
«Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερ, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη αυτήν την ιστορία», δήλωσε στους New York Times ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Area 1", Ορεν Φάλκοβιτς.

Το χτύπημα έγινε στους Κύπριους διπλωμάτες μέσω μιας «phishing» καμπάνιας. Μετά την είσοδό τους στο κυπριακό σύστημα, οι χάκερ είχαν πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης που ήταν απαραίτητοι για να συνδεθούν με ολόκληρη την βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι Κινέζοι χάκερ διάβαζαν ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια

Τι είναι το Phishing Campaign
Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» είναι μια τεχνική απάτης στο διαδίκτυο. Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τους χρήστες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή κειμένου, με πρόθεση να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα όπως κωδικούς πρόσβασης οι διαδικτυακές συνομιλίες.

Σύμφωνα με την Area 1 και παρά την έντονη φημολογία, οι Κινέζοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο σε έγγραφα περιορισμένης χρήσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές σχετικές διατάξεις, η διαρροή τέτοιων εγγράφων μπορεί να «ζημιώσει» τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ενδέχεται να «επηρεάσει αρνητικά» τις διπλωματικές σχέσεις, να «θέσει σε κίνδυνο» άτομα, ή να «διευκολύνει» έγκλημα και «παράτυπο κέρδος», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X