ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Το άγαλμα που «επανένωσε» τους γιους της

Αλλά δίχασε τους Βρετανούς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αν ζούσε σήμερα, θα έκλεινε τα 60 της χρόνια και ακόμα και τώρα, 24 χρόνια μετά τον θάνατό της, οι Βρετανοί δεν την ξεχνούν και τιμούν τη μνήμη της.

Ο λόγος για την πριγκίπισσα Νταϊάνα που «επέστρεψε» στον Sunken Garden, τον αγαπημένο της κήπο στο Kensington Palace, με ένα γλυπτό που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ian Rank Broadley, έργο που του ανατέθηκε από τους δύο γιους της, πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι το 2017.

Τα δύο της παιδιά έδωσαν οδηγίες να είναι περιτριγυρισμένη από 4.000 αγαπημένα της λουλούδια, που φυτεύτηκαν στον κήπο γύρω από αυτό, μέσα σε 1.000 ώρες από τον Οκτώβριο του 2019, υπό τις οδηγίες του Pip Morrison.

Γουίλιαμ και Χάρι συγκινημένοι έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος στη μνήμη της μητέρας τους σε μια πρώτη συνάντηση από την κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου. «Θυμόμαστε την αγάπη, τη δύναμη και τον χαρακτήρα της - ποιότητες που την μετέτρεψαν σε δύναμη του καλού σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας αμέτρητες ζωές προς το καλύτερο», ανέφεραν τα αδέλφια σε δήλωσή τους.

Eίναι εμπνευσμένο από την αγαπημένη χριστουγεννιάτικη card postal του μικρότερου γιου της Χάρι, του 1993, την πρώτη που έστειλε χωρίς τον Πρίγκιπα Κάρολο - όπου φοράει το ίδιο ανοιχτό πουκάμισο και φούστα με τους δύο γιους της.

Αλλά αντί να την απεικονίζει με τους γιους της, όπως είχε εμφανιστεί στην κάρτα, είναι με τρία παιδιά - δύο από τα οποία δεν φορούν παπούτσια, μια αναφορά στο φιλανθρωπικό της έργο. Το παλάτι είπε ότι το γλυπτό «αντιπροσωπεύει την καθολικότητα και τον γενετικό αντίκτυπο του έργου της πριγκίπισσας».

Μπροστά στο γλυπτό μια πλάκα φέρει επιγραφή με ένα απόσπασμα εμπνευσμένο από το ποίημα «The Measure of A Man», που διαβάστηκε σε τελετή για τα 10χρονα του θανάτου της το 2007.

Το άγαλμα μπορεί να επανένωσε τα δύο αδέλφια, ωστόσο, οι κριτικές δίχασαν τους Βρετανούς. Δεν ήταν λίγοι στα σόσιαλ μίντια, που εξέφρασαν την άποψη ότι ο καλλιτέχνης δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη μαγεία που χαρακτήριζε τη γυναίκα που κέρδισε τον τίτλο «βασίλισσα της καρδιάς».

Κάνουν λόγο για απουσία της αέρινης χαμογελαστής φιγούρας της πριγκίπισσας, αλλά και για βλοσυρότητα του όλου έργου.

Κάποιοι άλλοι την ίδια ώρα έψεξαν το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως μητέρα Τερέζα, κάτι που δεν ήταν.

Ποιος είναι ο γλύπτης που ανέλαβε τη δημιουργία του αγάλματος:

Διάσημος και γνωστός ανά το παγκόσμιο για τα έργα του, ο 69χρονος Ian Rank-Broadley είναι ένας από τους πιο γνωστούς Βρετανούς γλύπτες, και είναι ο ίδιος που δημιούργησε την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ, την οποίαν βρίσκει κανείς σε κάθε βρετανικό νόμισμα από το 1998.

Πολύ γνωστό του έργο, το γλυπτό που απεικονίζει τις τρομακτικές πραγματικότητες του πολέμου στο National Memorial Arboretum και ο οποίος διαθέτει ένα βραβευμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει επίσης χάλκινα ανδρικά γυμνά.

Nαι, αυτό είναι το άγαλμα που θα αγαπηθεί σαφώς λιγότερο από την αγαπημένη πριγκίπισσα του λαού, η μνήμη της οποίας τιμάται 24 χρόνια μετά τον θάνατό της σε τροχαίο.

Της Έλενας Αποστόλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X