ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έφτασαν στο Ακρωτήρι τα «αόρατα» F-35 (Pics, Vid)

Απογειώθηκαν από την Βρετανία το πρωί της Τρίτης

Στο αεροδρόμιο των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου προσγειώθηκαν αργά το απόγευμα έξι τελευταίου τύπου αεροσκάφη F-35Β, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό να λάβουν μέρος σε υπερπόντια άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με την ονομασία Lightning Dawn. Δεν υπάρχουν σχέδια για πολεμικές επιχειρήσεις και η παρουσία των αεροσκαφών είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σύμφωνα με την διοίκηση των Βάσεων.

Με αφορμή την πρώτη παρουσία των υπερσύγχρονων μαχητικών εκτός Μεγάλης Βρετανίας, οι Βρετανικές Βάσεις φιλοξένησαν κυπριακά ΜΜΕ καθώς και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία κατέγραψαν την άφιξη των έξι F-35B, του 617ου σμήνους της βάσης Marham στο Norfolk.



Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για εμάς και αποτελεί προνόμιο που καλωσορίζουμε την πρώτη υπερπόντια ανάπτυξη των F-35 εδώ στην Κύπρο, δήλωσε ο Διοικητής της αεροπορικής βάσης Ακρωτηρίου, Σμήναρχος Christopher Snaith.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας των έξι μαχητικών, θα γίνουν εκπαιδευτικές ασκήσεις και θα ελεγχθεί ο βαθμός ετοιμότητας των πιλότων και του προσωπικού εδάφους αλλά και οι επιχειρησιακές ικανότητες του νέου αυτού αεροσκάφους.



"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στην επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και αυτό μας βοηθά να προετοιμαστούμε καθώς το φθινόπωρο τα αεροσκάφη αυτά θα πρέπει να ενισχύσουν το Βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth", συμπλήρωσε.



Ερωτηθείς σχετικά, ο Σμήναρχος Snaith υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν σχέδια για πολεμικές επιχειρήσεις των Βρετανικών Βάσεων με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και ότι η παρουσία τους γίνεται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα πρώτα τρία αεροσκάφη έφτασαν λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, ενώ ακολούθησε η άφιξη άλλων τριών, τα οποία θα παραμείνουν στις Βάσεις Ακρωτηρίου για έξι εβδομάδες πριν επιστρέψουν στη βάση τους, στη Μεγάλη Βρετανία.



Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει προμηθευτεί, από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, 17 F-35 Lightning, ενώ το εξοπλιστικό της πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 138 αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου.

Δείτε το βίντεο που ανήρτησε η Βασιλική Αεροπορία:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, τον Απρίλιο 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στην κατοχή του 17 αεροσκάφη αυτού του τύπου ενώ οι επίσημες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. 


Τα επιβλητικά «αόρατα» μαχητικά F-35B Lightning έρχονται στην Κύπρο (pics)


Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι, «Η αγορά αυτών των φοβερών μαχητικών είναι μια δήλωση ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους συμμάχους μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο».

Τα F-35 θα πετάξουν εντός του χρόνου από την βάση του Marham προς το Ακρωτήρι. Τα μαχητικά είναι εξοπλισμένα με stealth-τεχνολογία που τα καθιστά αόρατα, κινούνται με υπερηχητικές ταχύτητες και μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθετες προσγειώσεις.,

Πηγή: ΚΥΠΕ, 24News

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X