ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιρανοί κομάντος αφαίρεσαν μαγνητική νάρκη από το τάνκερ (Vid, Pics)

Θερμαίνονται τα νερά στον κόλπο του Ομάν

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται». 

Στην ύπαρξη αυτού του βίντεο αναφέρθηκε λίγες ώρες νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσινγκτον.

Oλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Eθνη Τζόναθαν Κόεν απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Ο Κόεν επισήμανε την τεχνολογία και τον τύπο των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν, ανέφεραν διπλωμάτες.

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπεύθυνη για τις χθεσινές επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν». 

Δύο δεξαμενόπλοια, ένα νορβηγικό, ένα ιαπωνικό, έγιναν στόχος χθες Πέμπτη επιθέσεων οι δράστες των οποίων δεν είναι σαφές ποιοι ήταν στη θάλασσα του Ομάν, έναν μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους τρία δεξαμενόπλοια, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και σε εκείνη την περίπτωση, η Ουάσινγκτον είχε στρέψει το δάχτυλο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, όπου συνέχιζε χθες την επίσημη επίσκεψή του ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή του στις επιθέσεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό», επέμεινε ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες επιθέσεις δεν υπήρξε καμία αντίδραση. «Εάν δεν αντιδράσουμε, κι άλλες επιθέσεις είναι πιθανές», προειδοποίησε, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όλες οι χώρες-μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Οι πρεσβευτές αρκετών κρατών-μελών, ανάμεσά τους ο Μανσούρ αλ Οτάιμπι, ο πρεσβευτής του Κουβέιτ —της χώρας που ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του ΣΑ— τάχθηκαν υπέρ του να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τις νέες επιθέσεις. Η Ρωσία υπογράμμισε από την πλευρά της ότι ουδείς «πρέπει να σπεύσει να εξαγάγει συμπεράσματα», σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Πηγή: kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X