ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ντόναλντ Τραμπ: Τα λάθη που τον «έστειλαν» σπίτι του

Η εμμονική κόντρα με τα ΜΜΕ και το τείχος των συνόρων που δεν σηκώθηκε ποτέ...

Λίγες εβδομάδες μετά την αρχή της θητείας του στον Λευκό Οίκο ένα σκίτσο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικόνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ με στρατιωτική στολή να στέκεται κάτω από μια αμερικάνικη σημαία.

Μια σημαία από την οποία έλειπαν τα αστέρια και τη θέση τους είχε καταλάβει μια μπλε σβάστιγκα, δείγμα του πως έβλεπαν πολλοί το νέο ύφος εξουσίας που έφερνε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πλανητάρχης δεν άργησε καθόλου να τους διαψεύσει, υιοθετώντας από την αρχή μια ρητορική και ένα στυλ αλαζόνα προέδρου που απείχε παρασάγγας από αυτό του cool Μπάρακ Ομπάμα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο άνθρωπος με το καροτί μαλλί, έκανε τα πάντα για να γίνει ένας από τους πλέον αντιπαθητικούς προέδρους των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα ΜΜΕ δεν του χαρίστηκαν, όπως δεν τους χαρίστηκε και αυτός ανοίγοντας ένα πόλεμο με το CNN, τους New York Times, το FOX, την Washigton Post και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι σατον Λευκό Οίκο ζήσανε πρωτόγνωρες στιγμές στην πρώτη συνέντευξη τύπου, όταν ο πλανητάρχης επιτέθηκε στον Τζιμ Ακόστα του CNN, «απαγορεύοντας» τοπυ ουσιαστικά να κάνει ερώτηση.

«Το CNN είναι fake news», «Μην είστε αγενής» και «Σιωπή» ήταν κάποια μόνο από τα σχόλια στου προέδρου στον επί χρόνια διαπιστευμένο στον Λευκό Οίκο συντάκτη του ειδηεογραφικού καναλιού.

Στα χρόνια που ακολούθησαν και σύμφωνα με τον πλανητάρχη, οι Times, η Post, το CNN, το FOX και πολλά άλλα μέσα διέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις και ρεπορτάζ.

Ο πόλεμος είχε μόλις ξεκινήσει, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση τα επόμενα χρόνια και κορυφώθηκε στις φετινές εκλογές ενώ ο Τζιμ Ακόστα τον Νοέμβριο του 2018 εξοβελίστηκε από τον Λευκό Οίκο, που ανακάλεσε την άδειά του.

Αιτία; Μια ερώτηση του δημοσιογράφου στον Τραμπ που είχε χαρακτηρίσει «εισβολείς» τους μετανάστες από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Γι' αυτούς εμπνεύστηκε το περίφημο «τείχος» που θα κάλυπτε τα σύνορα, το οποίο θα κατασκευαζόταν όπως είπε με έξοδα της κυβέρνησης του Μεξικού!

Τελικά κατασκευάστηκαν μόλις κάποια μέρη του με έξοδα των ΗΠΑ αφού το Μεξικό δεν ενέδωσε στις φωνές και τις απειλές του, ενώ οι σκηνές με παιδιά που χωρίζονταν από τους γονείς τους κλαίγοντας με αναφυλλητά μάλλον δεν βοήθησαν πολύ την δημοφιλία του και τις εμπρηστικές κορώνες του.

Οι μουσουλμάνοι, η υγεία και η πανδημία

Τον Ιανουάριο του 2017 ως πρόεδρος των ΗΠΑ επί ένα χρόνο υπογράφει το περίφημο διάταγμα που απαγόρευε σε πολίτες Μουσουλμανικών χωρών να μπουν στην Αμερική.

Αυτή του η απόφαση ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας και σφοδρές επικρίσεις από δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν απέδωσε τίποτε το ουσιαστικό.

Ήταν άλλο ένα «αποφασίζω και διατάζω» από τα πολλά που έβγαλε κατά την διάρκεια της θητείας του που σημαδεύτηκε από επεισόδια μικρά ή μεγάλα από αυτά που γεμίζουν βιβλία.

Αγαπημένη του φράση στην οποιαδήποτε κριτική του ασκούνταν ήταν «αυτό που γράφτηκε είναι ψέματα» ή «το συγκεκριμένο τηλεοπτικό ρεπορτάζ είναι fake news».

Λαϊκίζοντας σε τεράστιο βαθμό κι ενώ είχε τάξει δραστικές αλλαγές στον τομέα της υγείας όπου οι ΗΠΑ πάσχουν εδώ και δεκαετίες, δεν έκανε τελικά τίποτε γι' αυτό που λέμε «προσιτή φροντίδα».

Όμως το highlight της προεδρίας του ήταν σίγουρα ο τρόπος που αντιμετώπισε την έκρηξη της πανδημίας του Covid-19 στην Αμερική, κάνοντας λόγο τον περασμένο Μάρτιο για κάτι αδιάφορο.

«Μια γρίπη είναι και τίποτε παραπάνω», «Ο ιός θα εξαφανιστεί άμεσα επειδή έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο», «Είμαστε προετοιμασμένοι, κάνουμε καταπληκτική δουλειά και θα εξαφανιστεί» ήταν κάποιες από τις θεϊκές ατάκες του.

Το αποτέλεσμα λίγους μήνες μετά ήταν ότι η Αμερική κατέχει την θλιβερή πρωτιά θανάτων από τον ιό σε όλο τον κόσμο με 237.570 θύματα αλλά και κρουσμάτων με συνολικό αριθμό 9.968.155, ενώ είναι πρώτη και σε ημερήσια κρούσματα με 105.827 άτομα να ανακοινώνονται σήμερα.

Ο άνθρωπος που δεν πίστευε στον ιό νόσησε μάλιστα προεκλογικά μαζί με την σύζυγό του αλλά ούτε τότε αντιλήφθηκε πόσο λάθος ήταν η στρατηγική του, βγάζοντας προς τα έξω ότι ήταν καλά και δούλευε από το νοσοκομείο.

Η ήττα των εκλογών είναι αναμφίβολα ένα δικό του κατόρθωμα, με όλα όσα έπραξε, κυρίως όμως με μια εθνικιστική ρητορική που τελικά τρόμαξε τους Αμερικανούς που τον έστειλαν σπίτι του.

Αν φύγει κιόλας από την χώρα όπως έλεγε αν χάσει τις εκλογές πιθανότατα θα ξεχαστεί γρήγορα τόσο αυτός όσο και η Pax Amaricana που πρέσβευε με τον ίδιο στον ρόλο του εθνικιστή ηγέτη.

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X