ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέα Ζηλανδία: 1,5 εκατομμύρια βίντεο φρίκης κατέβασε το Facebook

Ο δράστης μετέδιδε ζωντανά τις επιθέσεις

«Υπερωρίες» έκαναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι υπάλληλοι του Facebook καθώς κλήθηκαν να κατεβάσουν από τη δημοφιλή πλατφόρμα περί το 1,5 εκατομμύριο βίντεο, τα οποία εικόνιζαν τις δραματικές στιγμές από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία.

«Τις πρώτες 24 ώρες κατεβάσαμε 1,5 εκατομμύριο βίντεο της επίθεσης παγκοσμίως, από τα οποία περισσότερο από το 1,2 εκατομμύριο μπλοκαρίστηκαν προτού ανέβουν» στο Διαδίκτυο, ανέφερε σε tweet αργά χθες Σάββατο το Facebook.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κατεβάζει ακόμη και τις εκδοχές του βίντεο που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μην δείχνουν βίαιες εικόνες από σεβασμό για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από το μακελειό.

Υπενθυμίζεται ότι ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, δράστης του μακελειού που άφησε πίσω του τουλάχιστον 50 νεκρούς, μετέδιδε επί 17 λεπτά απευθείας μέσω του Facebook τις επιθέσεις στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που είναι σχεδιασμένη για όσους κάνουν extreme sports.

Το βίντεο αυτό αναμεταδιδόταν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επί ώρες.

Το email του Τάραντ στη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν νωρίτερα την Κυριακή επιβεβαίωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν την έναρξη του μακελειού στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς το μανιφέστο του ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.

«Είμαι μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση», εξήγησε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν περιείχε κανέναν τόπο, καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι παρέδωσε το έγγραφο στις υπηρεσίες ασφαλείας σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών αφού το έλαβε.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι διάβασε «στοιχεία» του μανιφέστου αυτού των 74 σελίδων, το οποίο παρουσιάζει τα κίνητρα του δράστη του μακελειού.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό μανιφέστο με ακραίες απόψεις που συνδέεται με την επίθεση αυτή είναι φυσικά βαθιά ανησυχητικό», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Υπό εξέταση το live streaming στο Facebook

Στο μεταξύ η Άρντερν σημείωσε ότι η Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, έστειλε συλλυπητήρια για τα 50 θύματα του μακελειού στα τεμένη του Κράισττσερτς, ο φόνος κάποιων από τα οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

«Φυσικά είχα επαφή με τη Σέριλ Σάντμπεργκ. Δεν της έχω μιλήσει προσωπικά, αλλά έχει επικοινωνήσει μαζί μας, αναγνωρίζοντας τι έχει συμβεί εδώ στη Νέα Ζηλανδία», εξήγησε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν το Facebook θα πρέπει να σταματήσει το live streaming.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω απευθείας με το Facebook», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X