ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παιχνίδια κατασκόπων: Η επιχείρηση-αστραπή και το κωδικοποιημένο μήνυμα στην Κύπρο

Δηλητηρίαση με Novichok

Σύμφωνα με την Daily Mail η απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης Yulia, ήταν μια αποστολή τριάντα ωρών που εκτελέστηκε από μέλη των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που είναι ειδικά εκπαιδευμένα για να καταδιώκουν και να εξολοθρεύουν τους «προδότες».

Μια ομάδα τεσσάρων κατασκόπων, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα, είχε την εντολή να καθαρίσει την οικογένεια Skripal. Οι δύο θα κουβαλούσαν και θα παρέδιδαν τον φονικό νευροτοξικό παράγοντα Novichok ενώ οι άλλοι δύο θα λειτουργούσαν ως εφεδρεία αν οι «συνάδελφοι» του εκτίθονταν ή αποτύγχαναν.

Επικαλούμενη μια σειρά από πηγές ασφαλείας το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ομάδα κρούσης αποτελείτο από πράκτορες της Ρωσικής GRU που δεν ήταν γνωστοί στην MI6 και οι οποίοι μπορεί να ακολούθησαν την Yulia από την Μόσχα στο Λονδίνο στις 3 Μαρτίου. 

Πατέρας και κόρη αρρώστησαν στο Salisbury στις 4 Μαρτίου. Μετά το κτύπημα οι δολοφόνοι έριξαν το δηλητήριο κρυμμένο σε ένα μπουκάλι αρώματος στους κήπους Βασίλισσας Ελισάβετ της πόλεως του Wiltshire, και για κακή τους τύχη τέσσερις μήνες μετά το βρίσκει το ζεύγος Dawn Sturgess και Charlie Rowley με την Dawn να χάνει την ζωή της.

Η ομάδα κατασκόπων πιστεύεται ότι έφυγε από το Heathrow με προορισμό την Μόσχα με αεροσκάφος Aeroflot στις 5 Μαρτίου μόλις τριάντα ώρες μετά το κτύπημα.

Κάπου εδώ έχουμε και την εμπλοκή της Κύπρου αφού ο σταθμός των βάσεων υποκλέπτει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς την Μόσχα όπου περιελάμβανε την φράση, «Το πακέτο έχει παραδοθεί» και ότι η ομάδα «έκανε πετυχημένη έξοδο».

Στις 30 Μαρτίου μια πτήση της Aeroloft προσγειώνεται στο Λονδίνο με τις αρχές να διενεργούν έλεγχο ρουτίνας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η Mailone το αεροπλάνο ερευνήθηκε αφού πιστεύεται ότι ήταν αυτό που χρησιμοποίησε η ομάδα κατασκόπων. Ο έλεγχος προκάλεσε την οργή της Ρωσίας, των οποίων οι διπλωματικοί αξιωματούχοι την χαρακτήρισαν ως «καταφανή πρόκληση».

Χθες το CNN μετέδωσε ότι μετά από 4000 ώρες παρακολούθησης καμερών ασφαλείας στο Salisbury και στα βρετανικά αεροδρόμια οι κατάσκοποι αναγνωρίστηκαν και τώρα καταζητούνται για το χτύπημα στις 4 Μαρτίου αλλά και την δολοφονία της Dawn Sturgess.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση