ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μέι: «Δεν έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές για μομφή σε βάρος μου»

Οι απαντήσεις στα πυρά που δέχεται

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είπε σε συνέντευξή της στο Sky News ότι απ’ όσο γνωρίζει δεν έχει συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός βουλευτικών επιστολών στο κόμμα της για πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της.

Αποκάλυψε ότι στην τελευταία συζήτηση που είχε στο τέλος της εβδομάδας με τον επικεφαλής του αρμόδιου κομματικού οργάνου, δεν είχαν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές βουλευτών για πρόκληση διαδικασίας μομφής σε βάρος της. «Απ’ όσο γνωρίζω, όχι», είπε η κα Μέι.

Η κα Μέι τόνισε εξάλλου ότι την εβδομάδα που απομένει μέχρι την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη Κυριακή η έμφαση στις διαπραγματεύσεις θα δοθεί στη μελλοντική εμπορική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών.

Απαντούσε στο ερώτημα κατά πόσο η Συμφωνία Αποχώρησης, με τους όρους για την απεμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πριν από την έναρξη των συζητήσεων για τη μελλοντική σχέση, είναι οριστική.

Η κα Μέι παραδέχθηκε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά τόνισε ότι το κίνητρό της είναι το εθνικό συμφέρον και πως πιστεύει ότι η συμφωνία που πέτυχε είναι η σωστή για το εθνικό συμφέρον.

Θέλοντας να στρέψει τη συζήτηση προς τις διαπραγματεύσεις που έπονται για τη μελλοντική σχέση, είπε πως αυτή η σχέση είναι που θα υλοποιήσει το Brexit για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για το λεγόμενο backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία απάντησε ότι όλες οι πλευρές θέλουν να έχει υπάρξει συμφωνία για τα σύνορα στην Ιρλανδία πριν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το backstop και ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο.

Στο ερώτημα πώς θα καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε πως δεν πρόκειται για θέμα στο οποίο χωρούν κομματικά παιχνίδια. Κάλεσε τους βουλευτές που στηρίζουν το Brexit να αναλογιστούν ότι υπάρχουν συνάδελφοί τους που θέλουν να το αποτρέψουν.

Πρόσθεσε πάντως ότι είναι βέβαιο πως η χώρα θα βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.

Σε δική του συνέντευξη στην ίδια εκπομπή, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κλήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσο πιστεύει τελικά ότι υπάρχει δυνατότητα να μην υλοποιηθεί το Brexit και αποφεύγοντας να δώσει μονολεκτική απάντηση είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».

Είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «μία επιλογή για το μέλλον αλλά όχι για σήμερα». Ερωτηθείς αν σε ένα νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρχει η επιλογή παραμονής στην ΕΕ και αν θα υποστήριζε αυτή την παραμονή, περιορίστηκε να απαντήσει ότι υπάρχει χρόνος για μία καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ και ότι δεν μπορεί να ξέρει πώς θα ψήφιζε στο μέλλον.

Επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της μόνιμης παραμονής της χώρας σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, με πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Τόνισε ότι ως εκ τούτου το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει παρουσιάσει η Τερέζα Μέι, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει έγκαιρη επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Με άρθρο της στη Sun της Κυριακής, εξάλλου, η κα Μέι ουσιαστικά απαντά στους Brexiteer υπουργούς που παρέμειναν στην κυβέρνησή της σχεδιάζοντας να την πιέσουν να διεκδικήσει αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ», επανέλαβε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Το άρθρο της εκλαμβάνεται ως απάντηση στη δήλωση το Σάββατο της υπουργού αρμόδιας για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν (επί της συμφωνίας για το Brexit) και έχουμε ακόμα περισσότερο χρόνο. Είμαι απολύτως προσηλωμένη στο να πετύχουμε το Brexit που ψήφισαν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι».

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times ο παραιτηθείς μέσα στην εβδομάδα απο τη θέση του υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε την πρωθυπουργό να αντισταθεί στον «εκφοβισμό» από την ΕΕ. Ζήτησε επίσης να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες ένας μηχανισμός μονομερούς εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου απο το λεγόμενο backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όλα αυτά ενώ η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως επτά σημαίνοντα στελέχη των Συντηρητικών, μεταξύ των οποίων ο κ. Ράαμπ και ο Μπόρις Τζόνσον έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν «ενεργά» τις εκστρατείες τους για διαδοχή της Τερέζα Μέι.

Η προετοιμασία τους έρχεται μετά από την επιμονή των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις ότι μέσα στην εβδομάδα θα προκληθεί εσωκομματική διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού, με τη συλλογή 48 επιστολών από ισάριθμα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X