ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μας θωρακίζει από τον ιό το Σώμα και Αίμα του Χριστού»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης «σπάει» το lockdown

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος, παρά το lockdown, κάλεσε τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς, ώστε οι πιστοί να προσκυνήσουν.

Ο Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμων, μιλώντας στο τοπικό thraki.com.gr, δήλωσε πώς μέχρι τις 14 του μηνός -δηλαδή το διάστημα που ισχύει το lockdown- «οι ιεροί ναοί, όλη την ημέρα, είναι ανοικτοί. Θα μπορεί ο κάθε Χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει, σήμερα τον Άγιο Σάββα, αύριο τον Άγιο Νικόλαο (σ.σ. οι δηλώσεις έγιναν στις 5/12) , την ερχόμενη εβδομάδα την Αγία Άννα. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες. Μπορούν να πάνε και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν το κεράκι τους, να καθίσουν 5-10 λεπτά και να προσευχηθούν. Οι Ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του Ναού, ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως η ΚΥΑ για το lockdown προβλέπει ότι οι ναοί -όλων των θρησκειών και δογμάτων- θα πρέπει να παραμείνουν κλειστοί, ενώ αναφέρει ότι στους ιερείς που θα παραβούν τον κανόνα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η μοναδική εξαίρεση είναι για κηδείες, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων συγγενών - οικείων προσώπων τα 9 άτομα.

Το συγκεκριμένο εδάφιο της ΚΥΑ της 5ης Δεκεμβρίου:

«Ναι» και σε Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία

Ο ιεράρχης υποστήριξε στη συνέχεια ότι «βέβαια μας ενδιαφέρει η σωματική υγεία, αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία. […] Για αυτό το να έχει κανείς την δυνατότητα να πάει και να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει την Εικόνα του Χριστού, του Αγίου Νικολάου, να καθίσει να προσευχηθεί και να ξαλαφρώσει, θα γυρίσει στο σπίτι του πιο ήρεμος, πιο γαλήνιος, άρα λοιπόν οι Εκκλησίες θα πρέπει να μείνουν ανοικτές, λαμβάνοντας όμως όλα τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία μας συστήνουν η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές. Να πάει δηλαδή κανείς στον Ναό με την μάσκα. Την ώρα που θα προσκυνήσει, θα τη βγάλει βεβαίως. Όση ώρα όμως μείνει μέσα στον Ναό, προσευχόμενος, να την φορέσει την μάσκα».

Αναφορικά με τις Θείες Λειτουργίες, ο Μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε ότι:

«Εγώ κάλεσα σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) τους Ιερείς για να τους δώσω κάποιες οδηγίες. Είπαμε ότι θα τελειώνει η Θεία Λειτουργία όσο γίνεται πιο νωρίς. Οι Ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του Ναού, ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο. Τους είπα ότι μέχρι τις 9.30 – 10 παρά – 10.00, δεν θα καταλύσουν την Θεία Κοινωνία. Θα κρατήσουν ώστε όποιος άνθρωπος θέλει να πάει να κοινωνήσει, θα μπορεί να κοινωνήσει. Έτσι λοιπόν δεν στερείται κανείς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γιατί πρέπει να σας πω ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Είναι αυτό που μας θωρακίζει, είναι το Φάρμακο της Αθανασίας όπως λέγουν οι πατέρες. Άρα λοιπόν μπορεί ο Χριστιανός να πάει να κοινωνήσει. Και αυτά που είπαμε (σ.σ. όλα τα παραπάνω) ισχύουν μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε και βέβαια θα δώσουμε οδηγίες και θα ενημερώσουμε.»

Προσπάθησε να ανασκευάσει:
Ο κ. Παντελεήμων μίλησε σήμερα για το θέμα στην ΕΡΤ Κομοτηνής επισημαίνοντας ότι «παρεξηγήθηκαν» οι δηλώσεις του. «Άλλα είπα, αλλιώς τα ερμήνευσαν» σημείωσε.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης, παρά ταύτα, και στην ΕΡΤ δήλωσε:

«Είναι ανοικτοί οι Ναοί, αφού τελειώσει το πρωί η θεία λειτουργία οι ναοί παραμένουν ανοικτοί. Αφού ανοίξει ο Ναός και τελειώσει το πρωί η Θεία Λειτουργία, παραμένει ανοικτός όλη την ημέρα για να ανάψει κεράκι ο πιστός εφόσον το επιθυμεί».

Καταλήγοντας, και αφού αναγνώρισε ότι η Ξάνθη είναι μια περιοχή επιβαρυμένη επιδημιολογικά, είπε ότι «δεν θα πρέπει να τώρα να τα ρίξουμε στην Εκκλησία» και πως «οι Ναοί είναι όπως πρέπει να είναι σε όλη τη χώρα για προσκύνημα ανοικτοί».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X