ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Τέρμα οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά (vids)

Ο ιός αλλάζει τις συνήθειες - Το viral βίντεο με χαιρετισμό χτυπώντας τα πόδια

Πείτε όχι στη χειραψία, στα φιλιά στο μάγουλο και αποφύγετε τους εναγκαλισμούς. Αντ' αυτών, προτιμήστε ένα νεύμα ή ένα διαπεραστικό βλέμμα. Σε όλον τον κόσμο οι πολίτες αλλάζουν τις συνήθειές τους στον εργασιακό χώρο, στο σπίτι και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό και να αποφύγουν την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Κίνα: Μην ανταλλάσσετε χειραψίες λόγω κορωνοϊού

Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της χώρας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, κόκκινες πινακίδες ενημερώνουν τους πολίτες να μην ανταλλάσσουν χειραψίες, αλλά να ενώνουν τα χέρια τους αντί άλλου χαιρετισμού.

Επιπλέον, μεγάφωνα καλούν τους πολίτες να χαιρετούν με την παραδοσιακή χειρονομία (gong shou) με την οποία βάζουν την μπουνιά τους στην αντίθετη παλάμη τους.

Γαλλία: Ως χαιρετισμός αρκεί να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια

Οι εφημερίδες είναι γεμάτες με συμβουλές καλώντας τους πολίτες να αντικαταστήσουν το φιλί στο μάγουλο --έναν καθημερινό χαιρετισμό για τους Γάλλους, ακόμη και για ανθρώπους που μόλις γνωρίστηκαν-- με τη χειραψία, μια τυπική κίνηση που κάνει ο λαός στον εργασιακό χώρο.

Ο Φιλίπ Λιχτφίς, ειδικός σε θέματα πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας, τον οποίον επικαλούνται ευρέως τα μέσα ενημέρωσης, λέει ότι οι χειραψίες είναι μια σχετικώς πρόσφατη εξέλιξη, η οποία έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι ως χαιρετισμός αρκεί να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια.

Βραζιλία: Τα φιλιά απαγορεύονται πλέον διά ροπάλου ως χαιρετισμός

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει προτείνει οι πολίτες να μην μοιράζονται τα μεταλλικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση ενός παραδοσιακού ροφήματος στη Λατινική Αμερική, του mate, γνωστού και ως chimarrao.

Στο μεταξύ, ένα φιλί --ακόμη και αν δεν είναι στο στόμα-- απαγορεύεται πλέον δια ροπάλου ως χαιρετισμός.

Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ δεν έδωσε το χέρι στη Μέρκελ

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χορστ Ζεεχόφερ έδωσε το παράδειγμα χθες όταν αρνήθηκε χειραψία στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δυο τους γέλασαν και η Μέρκελ σήκωσε ψηλά το χέρι της προτού καθίσει στη θέση της.

Ισπανία: Πιθανό να απαγορευτεί το φιλί στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού απειλεί να πλήξει μια από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις των Ισπανών: το φιλί στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας την εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Έναν μήνα πριν από το (Καθολικό) Πάσχα, το έθιμο αυτό πιθανόν να απαγορευτεί. «Είναι ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο Φερνάνδο Σιμόν, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος υγείας. Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών οι πιστοί σχηματίζουν ουρές για να φιλήσουν τα πόδια ή τα χέρια αγαλμάτων της Παρθένου Μαρίας και των αγίων ζητώντας την προστασία τους.

Ρουμανία: «Ας δώσουμε τα λουλούδια, αλλά όχι το φιλί»

Η γιορτή Μαρτιζόρ σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης και οι πολίτες χαρίζουν μαρτάκια και λουλούδια, συχνά οι άνδρες στις γυναίκες. Αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει στους πολίτες να χαρίζουν μεν λουλούδια και μαρτάκια αλλά χωρίς να δίνουν φιλί. «Ας δώσουμε τα λουλούδια, αλλά όχι το φιλί», δήλωσε ο Νέλου Τατάρου του υπουργείου Υγείας.

Πολωνία: Οι πιστοί καλούνται να μην βυθίζουν τα χέρια τους στο αγίασμα

Σε μια από τις πιο θρησκευόμενες Καθολικές χώρες της Ευρώπης οι πιστοί επιτρέπεται να μεταλαμβάνουν και να παίρνουν την όστια (το αντίδωρο των Καθολικών) με το χέρι αντί απευθείας στο στόμα. Επίσης οι πιστοί καλούνται να μην βυθίζουν τα χέρια τους στο αγίασμα κατά την είσοδό τους στην εκκλησία και κατά την έξοδό τους από αυτήν, αλλά να περιορίζονται στο να κάνουν τον σταυρό τους.

Ιράν: Χαιρετιούνται χτυπώντας τα πόδια

Στη χώρα, όπου ο αριθμός των νεκρών από τον ιό έχει φθάσει τους 77, ένα βίντεο έγινε viral καθώς δείχνει τρεις φίλους που συναντώνται έχοντας τα χέρια τους στις τσέπες και δύο από αυτούς, με χειρουργικές μάσκες στο πρόσωπο, να ανταλλάσσουν χαιρετισμό χτυπώντας ο ένας τα πόδια του άλλου. 

Ένα άλλο βίντεο στον Λίβανο δείχνει τον τραγουδιστή Ραχέμπ Αλαμά και τον κωμικό Μισέλ Αμπού Σλιμάν να κάνουν την ίδια κίνηση με τα πόδια τους ενώ παράλληλα με το στόμα παράγουν τον ήχο του φιλιού.

Νέα Ζηλανδία: Εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκατέλειψαν τον χαιρετισμό των Μαορί

Κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα εγκατέλειψαν προσωρινά τον χαιρετισμό των Μαορί, γνωστό ως hongi, που περιλαμβάνει το τρίψιμο της μιας με την άλλη μύτη. Το πολυτεχνείο του Ουέλινγκτον WelTec ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του δεν θα υποδέχεται πλέον τους νέους φοιτητές με ένα hongi, στη διάρκεια της τελετής υποδοχής των πρωτοετών, αλλά με ένα waiata, δηλαδή με το τραγούδι των Μαορί.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τέλος στον χαιρετισμό μύτη με μύτη

Τα ΗΑΕ, καθώς και το Κατάρ, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να σταματήσουν να χαιρετιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο «μύτη με μύτη», να μην ανταλλάσσουν χειραψία και να μη φιλιούνται. «Να χαιρετιέστε απλώς κουνώντας το χέρι σας», αναφέρει η συμβουλή.

ΗΠΑ: Λιγότερα φιλιά, αγκαλιές και «κόλλα πέντε» λόγω κορωνοϊού

Καθώς ο κορωνοϊός χτύπησε και την πόρτα των ΗΠΑ ήδη αφήνοντας πίσω του έξι νεκρούς, οι κολοσσιαίες εταιρείες παρέχουν οδηγίες προς...ναυτιλομένους καλώντας τους υπαλλήλους τους να ανταλλάσσουν λιγότερα φιλιά, αγκαλιές και «κόλλα πέντε» (έναν συνηθισμένο χαιρετισμό των Αμερικανών).

Η Bellevue για παράδειγμα, μια εταιρεία πάροχος ασύρματων επικοινωνιών με έδρα την Ουάσινγκτον, «ενθαρρύνει την ατομική αποστασιοποίηση στον εργασιακό χώρο» και «παρέχει κάθε είδους προϊόντα ατομικής υγιεινής». Στο Χόλιγουντ κάποια στελέχη επανεξετάζουν την τοποθέτηση του κόκκινου χαλιού στις πρεμιέρες, ενώ η Facebook Inc φθάνει στα άκρα αφαιρώντας το «κοινωνικής» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει απαγορεύσει την είσοδο επισκεπτών, πέραν των συνεργατών, στα γραφεία της.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Καλιφόρνια, Menlo Park, συμβουλεύει κατά των συγκεντρώσεων περισσοτέρων από 50 ανθρώπων. Οι υποψήφιοι, εξάλλου, για μια θέση εργασίας δεν θα πρέπει να εμφανίζονται στα γραφεία της εταιρείας αλλά οι συνεντεύξεις θα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου είναι δυνατόν.

Πηγή: iefimerida.gr 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X