ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

37χρονη περιγράφει πώς είναι να έχεις κορωνοϊό - «Μην πανικοβάλλεστε» (vid)

Πώς κυλούν οι μέρες της

Η 37χρονη Ελίζαμπεθ Σνάιντερ ζει στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπου είχε καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα του φονικού κορωνοϊού στις ΗΠΑ . Μόλις εμφάνισε ήπια συμπτώματα κλείστηκε στο σπίτι της και φρόντισε μόνη της τον εαυτό της. Κι αποφάσισε να μιλήσει σε πολλά ΜΜΕ για το πώς κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένεια «για να δώσει λίγη ελπίδα στους ανθρώπους», όπως λέει.

 

Πρόσθεσε, όμως, ότι «προφανώς δεν είναι κάτι που μπορείς να το αντιμετωπίσεις ανέμελα, επειδή υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι ή άτομα που έχουν προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε έξτρα μέτρα προφύλαξης, να κλειστούμε εν ανάγκη στο σπίτι μας και να απομονωθούμε από τους άλλους».

Πώς κόλλησε τον κορωνοϊό σε πάρτι

Η Σνάιντερ άρχισε να αισθάνεται συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη στις 25 Φεβρουαρίου, τρεις μέρες αφότου βρέθηκε σε ένα πάρτι, όπου ουδείς είχε εμφανίσει κάτι ύποπτο, αλλά όπως διαπιστώθηκε αργότερα τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. «Ξύπνησα κι ένιωθα λίγο κουρασμένη, αλλά όχι κάτι περισσότερο απ’ αυτό που νιώθεις όταν πρέπει να σηκωθείς για να πας στη δουλειά, χώρια που είχα κουραστεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο», είπε. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι ένιωσε πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα και πυρετό. Αποφάσισε να φύγει από τη δουλειά της στην εταιρεία βιοτεχνολογίας, όπου εργάζεται ως διευθύντρια μάρκετινγκ και επέστρεψε στο σπίτι της. Ξάπλωσε για λίγο κι όταν ξύπνησε είχε πυρετό που έφθασε το βράδυ τους 39,4 βαθμούς Κελσίου. «Εκείνη τη στιγμή άρχισα να τρέμω ανεξέλεγκτα, ρίγη να διαπερνούν το κορμί μέχρι τα ακροδάκτυλά μου κι άρχισα να ανησυχώ», λέει.

Αμέσως αποφάσισε να πάρει αντιγριπικά φάρμακα που είχε στο ντουλάπι της και τηλεφώνησε σε μια φίλη της για να την ενημερώσει ότι ίσως χρειαστεί να την μεταφέρει σε νοσοκομείο, αλλά ο πυρετός άρχισε να υποχωρεί τις επόμενες μέρες. Η Σνάιντερ παρακολουθούσε τις ειδήσεις για τον νέο κορωνοϊό, το πρώτο κρούσμα του οποίου στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Έκτοτε πάνω από 260 κρούσματα και τουλάχιστον 24 θάνατοι καταγράφηκαν στην Πολιτεία αυτή, που έγινε το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Επειδή, ωστόσο, δεν εμφάνισε τα συνήθη συμπτώματα της COVID-19, δηλαδή βήχα ή δυσχέρεια στην αναπνοή «σκέφτηκα ότι σίγουρα δεν έχω κολλήσει τον κορωνοϊό».

Είχε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά υπέθεσε ότι νόσησε από κάποιο διαφορετικό στέλεχος. Επισκέφθηκε γιατρό, που τη συμβούλεψε απλώς να γυρίσει στο σπίτι της, να ξεκουραστεί και να καταναλώνει πολλά υγρά.

«Ευχάριστη έκπληξη»

Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, ανακάλυψε από ανάρτηση φίλης της στο Facebook ότι αρκετά άτομα που είχαν βρεθεί στο ίδιο πάρτι, εμφάνισαν ανάλογα συμπτώματα κι άρχισαν να της μπαίνουν «ψύλλοι στα αυτιά». Αρκετά απ’ αυτά τα άτομα επισκέφθηκαν γιατρό, αλλά δεν διαγνώστηκαν θετικοί στη γρίπη. Δεν υποβλήθηκαν όμως σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό επειδή ούτε αυτοί έβηχαν ή είχαν δυσχέρεια στην αναπνοή. Έτσι η Σνάιντερ αποφάσισε να μετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Μελέτη Γρίπης στο Σιάτλ» ελπίζοντας να λάβει απαντήσεις. Έλαβε στο σπίτι της ένα κιτ με ρινικό επίχρισμα, που έστειλε πίσω και περίμενε λίγα 24ωρα.

«Τελικά μου τηλεφώνησε ένα μέλος της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος στις 7 Μαρτίου και μου είπε ότι διαγνώστηκα θετική στην COVID-19. Kατά κάποιο τρόπο εξεπλάγην ευχάριστα, σκέφτηκα είναι πολύ cool όλο αυτό, αν και η μητέρα μου έβαλε τα κλάματα όταν της το είπα. Φυσικά δεν θα είχα αντιδράσει έτσι αν είχα νοσήσει βαριά, αλλά από την άποψη της επιστημονικής περιέργειας σκέφτηκαν ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον», λέει η Σνάιντερ. Τα συμπτώματά της, μέχρι τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ότι είχε κολλήσει το νέο κορωνοϊό, είχαν ήδη υποχωρήσει κι οι τοπικές υγειονομικές Αρχές της είπαν να παραμείνει στο σπίτι της για τουλάχιστον μία εβδομάδα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή τουλάχιστον τρία 24ωρα αφότου υποχώρησαν οριστικά. Έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα αφότου ανέρρωσε κι άρχισε να ξαναβγαίνει βόλτες, αν και αποφεύγει τις μεγάλες συναθροίσεις και συνεχίζει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

Η Σνάιντερ λέει ότι ελπίζει το παράδειγμά της, που μάλλον είναι τυπικό για την μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, να δώσει ελπίδα στον κόσμο. «Το μήνυμά μου είναι: μην πανικοβάλλεστε. Αν νομίζετε ότι έχετε κολλήσει μάλλον έτσι θα είναι και τότε πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις. Αν τα συμπτώματά σας δεν είναι τόσο βαριά, που να απειλείται η ζωή σας, μείνετε απλώς στο σπίτι της, πάρτε αναλγητικά, αντιπυρετικά, πίνετε πολύ νερό, ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και χαλαρώστε», συμβουλεύει.

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X