ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κόλπος Ομάν: Ιπτάμενο αντικείμενο πριν από τις εκρήξεις

Περίεργο θέαμα είδε το πλήρωμα του τάνκερ

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous, ενός από τα δύο που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν, ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή από το Τόκιο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα αρνήθηκε ότι το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.

Ο Κατάντα διευκρίνισε ότι το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη.


Ιρανοί κομάντος αφαίρεσαν μαγνητική νάρκη από το τάνκερ (Vid, Pics)


Όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο μετά την έκρηξη για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι τώρα το δεξαμενόπλοιο πλέει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιριοσίγκε Σέκο δήλωσε σήμερα ότι η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Η σύνοδος των υπουργών θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

Δύο δεξαμενόπλοια, ένα εκ των οποίων ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία, δέχθηκαν χθες Πέμπτη επίθεση στον Κόλπο. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για την επίθεση, αυξάνοντας την ανησυχία για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, η οποία θα αυξήσει την τιμή του πετρελαίου.

«Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε με τους άλλους υπουργούς και είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής το οποίο θα συζητηθεί στην υπουργική συνάντηση της G20», επεσήμανε ο Σέκο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια. Θέλουμε να συζητήσουμε με άλλους υπουργούς τις ανησυχίες μας για την παγκόσμια ασφάλεια και τις απειλές», πρόσθεσε.
Ο Σέκο αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η Ιαπωνία θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στον Κόλπο για να προστατεύσει τα δεξαμενόπλοιά της.

Επίσης δεν σχολίασε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να ερευνά τις λεπτομέρειες του περιστατικού.
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Ο Ιάπωνας υπουργός επεσήμανε ότι ο Άμπε δήλωσε στους Ιρανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, περιλαμβανομένων των εισαγωγών αργού πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Πηγή: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X