ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κάθε εβδομάδα και μια καταστροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Τα περισσότερα από αυτά δεν απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ

«Δεν αφορά το μέλλον αλλά το σήμερα», προειδοποίησε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές, Μάμι Μιζουτόρι. Ενδεικτικές είναι οι μεγάλης κλίμακας καταστροφές όπως οι κυκλώνες «Ιντάι» και «Κένεθ» στη Μοζαμβίκη αλλά και η ξηρασία στην Ινδία. Καταστροφές που προξενούν υλικές ζημιές ή ακόμα και θανάτους, συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα από το παρελθόν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται. Όπως εξήγησε η Μιζουτόρι, πολλές από αυτές τις «μίνι» καταστροφές μπορούν να μετριαστούν σε ένταση, αν οι χώρες επενδύσουν σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα, σε καλύτερα αντιπλημμυρικά έργα και σε μελέτες προσδιορισμού των πιο ευάλωτων ζωνών.

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα είναι η προστασία των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις και οικισμούς εκτός σχεδίου πόλεως, αποκομμένοι από τις βασικές παροχές υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Φαινόμενα όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις είναι συχνά στις περιοχές αυτές. Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν θα πρέπει πια να θεωρείται σαν κάποιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα αλλά ως ένα ζήτημα που χρειάζεται άμεσες επενδύσεις, λέει η Μιζουτόρι.

«Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την προσαρμογή». Εκτιμήσεις ειδικών, ανεβάζουν το ετήσιο κόστος από τις καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στα 520 δισεκατομμύρια δολάρια και σε βάθος 20ετίας θα αγγίξει τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η σταδιακή αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας επιβάλει την δημιουργία υποδομών που θα μπορούν να αντέξουν στα ακραία φαινόμενο που επισύρει η κλιματική αλλαγή. «Τα χρήματα που απαιτούνται δεν είναι πολλά, αλλά οι επενδυτές δεν το κάνουν προς το παρόν», συνεχίζει η Μιζουτόρι που υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγές στα πρότυπα των οικιστικών ζωνών και των σπιτιών, στα οδικά δίκτυα και στην παροχή ενέργειας και πόσιμου νερού. Με αυτόν τον τρόπο οι πόλεις θα είναι λιγότερο ευάλωτες σε πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες.

Πηγή: lifo.gr / Με πληροφορίες από Guardian 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X