ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καμίνι η Ευρώπη: Ρεκόρ ζέστης

Σε

Νέο ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκε στην Ολλανδία, όπου η θερμοκρασία έφθασε σήμερα τους 41,7 βαθμούς Κελσίου. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, όπου ο υδράργυρος δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τους 40C.

Το Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Ολλανδίας ανακοίνωσε στο Twitter ότι η θερμοκρασία των 41,7C. μετρήθηκε στο Ντέελεν της ανατολικής Ολλανδίας στις 14.15 τοπική ώρα. Το προηγούμενο ρεκόρ, που χρονολογείτο από το 1944, με 38,6C , καταρρίφθηκε χθες.

Θερμοκρασία 40,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε σήμερα στη Λιέγη στο ανατολικό Βέλγιο σε έναν από τους σταθμούς του βασιλικού ινστιτούτου μετεωρολογίας (IRM), κάτι που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τη χώρα.

Μέχρι στιγμής η υψηλότερη θερμοκρασία στο Βέλγιο ήταν 39,9 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί χθες Τετάρτη στις 16:00 τοπική ώρα, στη στρατιωτική βάση Κλάινε- Μπρόγκελ στα βορειοανατολικά.

Το Παρίσι κατέρριψε επίσης σήμερα το ιστορικό 70ετές ρεκόρ ζέστης, με θερμοκρασία 41C που μετρήθηκε στις 13.42 τοπική ώρα, σύμφωνα με το eteo-France, που προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα ανέβει περισσότερο τις απογευματινές ώρες.

Από την έναρξη των καταγραφών της θερμοκρασίας το 1873, η γαλλική πρωτεύουσα δεν είχε περάσει το όριο των 40C παρά μία και μοναδική φορά, στις 28 Ιουλίου 1947, με 40,4C. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι το θερμόμετρο να φθάσει τους 42C σήμερα.

Η αποπνικτική ζέστη που σαρώνει τη Γαλλία θέτει τον κίνδυνο να επιταχυνθεί η κατάρρευση του θολωτού τρούλου της κατεστραμμένης από τη φωτιά Παναγίας των Παρισίων, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Καθεδρικού Ναού.

"Ανησυχώ πολύ για τον καύσωνα" είπε ο Φιλίπ Βιλνέβ. "Αυτό που φοβάμαι είναι ότι οι αρμοί ή η τοιχοδομή, καθώς θα στεγνώσουν (από τη ζέστη), ενδέχεται να χάσουν τη συνεκτικότητά τους, τη συνοχή τους και τα δομικά χαρακτηριστικά τους και ξαφνικά, ο θόλος θα καταρρεύσει".

Σε "πορτοκαλί" συναγερμό κηρύχθηκαν σήμερα οι 80 από τις 96 διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας, μπροστά στο αφόρητο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιούλιο, 36,9C, μετρήθηκε σήμερα στο Χίθροου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X