ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Και στην Ελλάδα ψάχνουν τυχόν συνεργάτες του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας (Vid)

Το οδοιπορικό του μέσα από την Ελλάδα

Ο Αυστραλός δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, Μπρέντον Τάραντ, είχε διαμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Τάρνατ αφίχθη στις 20 Μαρτίου με πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και διέμεινε για λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Σαντορίνη.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, πάλι το 2016, είχε διέλθει δύο φορές από την Ελλάδα με πτήσεις transit, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπιστούν τυχόν άλλα άτομα που ήταν ήταν μαζί με τον 29χρονο, είτε συναντήθηκαν μαζί του για το διάστημα που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Δρούγος: Πήγε σε Θερμοπύλες, Δελφούς, Σαλαμίνα, Μυκήνες

Οι λέξεις που έγραφε πάνω στο όπλο του «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) αποτέλεσαν κίνητρο για τις Αρχές να ψάξουν για την σχέση του με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο - στρατιωτικό αναλυτή, Θανάση Δρούγο, ο μακελάρης είχε επισκεφτεί τις Θερμοπύλες και τους Δελφούς, ενώ παρέμεινε αρκετές μέρες στη Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας και τα οποία διαβίβασε η Interpol στις Αρχές της χώρα μας, ο Τάραντ είχε χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό του στο ταξίδι του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Θανάσης Δρούγος, ο Τάραντ έμεινε στην Ελλάδα για περίπου δύο εβδομάδες, 13 με 14 ημέρες, τον Μάρτιο του 2016.

Συγκεκριμένα έφτασε από το Κάιρο στην Αθήνα και στη συνέχεια με λεωφορείο επισκέφθηκε σημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το «δρομολόγιό» του περιλάμβανε Δελφούς, Μυκήνες και Θερμοπύλες, ενώ στη Φθιώτιδα φαίνεται να έμεινε αρκετό διάστημα. Επισκέφθηκε επίσης Σούνιο και Σαλαμίνα και στη συνέχεια κινήθηκε βόρεια, προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Με λεωφορείο στη Βουλγαρία και στα τέλη του Μαρτίου αεροπορικώς ταξίδεψε από τη Σόφια με προορισμό το Βουκουρέστι.

Ιντερνετικές αγορές όπλων

Ο φερόμενος ως ο βασικός δράστης του μακελειού στην Κράιστσερτς, ο Μπράντον Τάραντ, είχε αγοράσει τέσσερα πυροβόλα όπλα μέσω Διαδικτύου, από κατάστημα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, γνωστοποίησε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun City, εξήγησε πως ο Τάραντ αγόρασε τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως ανάμεσά τους δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε στα τεμένη της Κράιστσερτς την Παρασκευή.

Ο Τιπλ τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε το "εξαιρετικό" ως προς τον αγοραστή αυτόν, καθώς διέθετε άδεια οπλοφορίας. Πρόσθεσε ότι το κατάστημα λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι πωλήσεις έγιναν με βάση μια "διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία" της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: gr.euronews.com, iefimerida.gr, ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X