ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπογραφή εγγράφου Τραμπ-Κιμ: Αποπυρηνικοποίηση του Βορρά σύντομα (Vid)

Η επική χειραψία των 12 δευτερολέπτων

Σινιάλα πολύ μεγάλης προόδου έστειλαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βορείου Κορέας μετά την ιστορικής σημασίας συνάντησή τους στην Σιγκαπούρη.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό έγγραφο άγνωστου έως τώρα περιεχομένου, ενώ παράλληλα άφησαν να εννοηθεί πως οι σχέσεις τους θα βελτιωθούν ριζικά το επόμενο διάστημα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του κ. Τραμπ σε περίπου μια ώρα.

«Αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας», είπε ο κ. Κιμ, προσθέτοντας με νόημα πως «ο κόσμος θα δει μεγάλες αλλαγές» μετά την «ιστορική» συνάντηση.

Ο κ. Τραμπ είπε πως το έγγραφο πηγαίνει σε αρκετά μεγάλο βάθος, ενώ προανήγγειλε πως η αποπυρηνικοποίηση του Βορρά θα αρχίσει σύντομα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Απέφυγε να απαντήσει εάν σχεδιάζεται νέα σύνοδος.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που έγιναν σήμερα. Ολόκληρη η σχέση μας με την Βόρεια Κορέα και την Κορεατική Χερσόνησο θα είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από ό,τι έχει υπάρξει στο παρελθόν», είπε ο κ. Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Επανέλαβε πως η σύνοδος κορυφής πήγε πολύ καλύτερα από κάθε προσδοκία, ενώ σημείωσε ότι κατόρθωσε να σχηματίσει έναν «ειδικό δεσμό» με τον κ. Κιμ κατά τις επαφές τους στην Σιγκαπούρη.

Η Ουάσιγκτον αξιώνει τον πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο πυρηνικό αφοπλισμό του Βορρά, πριν αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην ασιατική χώρα. Προσφέρει ως αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος Κιμ και οικονομική βοήθεια.

Το ερώτημα, στην πράξη, είναι εάν η Πιονγκγιάνγκ είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα που αναπτύσσει επί δεκαετίες αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί σε περίπτωση συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», ένα από τα ενδεχόμενο που έχει επεξεργαστεί η Ουάσιγκτον προβλέπει παράδοση όλων των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ σε βάθος διετίας,, ώστε η ολοκλήρωση του αφοπλισμού να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο πριν τις προεδρικές κάλπες του 2020.

Επίτευξη μεγάλης προόδου

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είχε μια "φανταστική συνάντηση" με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, έκανε λόγο για την επίτευξη "μεγάλης προόδου" και ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ένα έγγραφο.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ` ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί.

Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονται 13 αξιωματούχοι των Κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Ο Κιμ έκανε λόγο νωρίτερα για ένα "καλό πρελούδιο για την ειρήνη", ενώ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες οικοδομούν μια "καλή σχέση".

Η χειραψία που έγινε viral

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η χειραψία των δύο ανδρών, κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

Στην αρχή της συνάντησης βρέθηκαν μόνοι τους και με την παρουσία μόνο μεταφραστών, ενώ αργότερα προσήλθαν και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη. Οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.

Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Η σύνοδος κορυφής, χωρίς προηγούμενο μεταξύ εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου και Βορειοκορεάτη ηγέτη, έχει σκοπό να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με αντάλλαγμα την άρση μετά το πέρας της διαδικασίας των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τραμπ εκδήλωσε νωρίτερα την μεγάλη του αυτοπεποίθηση ενόψει της συνόδου. Μόλις αφίχθη στη Σιγκαπούρη, έκανε λόγο για «διέγερση στην ατμόσφαιρα» μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά για να επικοινωνεί άμεσα με την κοινή γνώμη στη χώρα του και όχι μόνο.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο, σε άλλο ένα tweet, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και διπλωματών «πήγαν καλά» και οι δύο πλευρές φάνηκαν αποφασισμένες να κινηθούν «γρήγορα». Αλλά, πρόσθεσε, «σε τελευταία ανάλυση, αυτό δεν έχει σημασία. Θα ξέρουμε όλοι σύντομα εάν και κατά πόσον μια αληθινή συμφωνία, αντίθετα με εκείνες του παρελθόντος, μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Η χειραψία των 12 δευτερολέπτων:

Πηγή: skai.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X