ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η «πονηρή» τουρκική στρατιωτική άσκηση ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη

Καθόλου αθώα δεν ήταν η συγκέντρωση τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στο Λιβυκό Πέλαγος

«Η κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μας στη Μεσόγειο με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία» έγραψαν από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο Τουίτερ για τα αεροναυτικά γυμνάσια τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών με τουρκικά πολεμικά πλοία που πραγματοποιήθηκαν στο Λιβυκό Πέλαγος την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου.

Μετά τις 21:00 χθες το βράδυ, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα γνωστοποίησε ότι εκτός από 10 υπερπτήσεις πάνω από τη Ρόδο, την Χίο, τους Φούρνους, τους Λειψούς, το Φαρμακονήσι και τους Αρκιούς, την Μεγάλη Παρασκευή τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και στο Λιβυκό Πέλαγος! Τι συνέβη και τα τουρκικά F-16 έφτασαν νοτίως της Κρήτης και προέβησαν σε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου λίγες ώρες αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επαναλάβει στην απαίτηση της Άγκυρας να... ευθυγραμμιστεί ο ελληνικός εναέριος χώρος με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων (σσ: απωθώντας το γεγονός ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος ορίστηκε στα 10 νμ από το 1931 για σκοπούς αεροπλοϊας και αστυνόμευσης του FIR Αθηνών και η Τουρκία μέχρι το 1975 -για 44 ολόκληρα χρόνια- δεν αποδεχόταν την ρύθμιση αυτή);

Η τουρκική αεροναυτική άσκηση στο Λιβυκό πέλαγος, ανάμεσα στην Κρήτη και στη Λιβύη, διήρκεσε συνολικά επτά ώρες και 35 λεπτά και στο διάστημα αυτό τα τουρκικά μαχητικά F-16 έκαναν και ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού από τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135R. Το συγκεκριμένο «παίγνιο», δηλαδή ο εναέριος ανεφοδιασμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών νότια της Κρήτης παραλλήλως με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων από τουρκικά F-16 στην περιοχή της Κρήτης ήταν μια μελετημένη κίνηση, λένε στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτό που έκαναν οι Τούρκοι την Μεγάλη Παρασκευή δεν ήταν απλώς να αμφισβητήσουν το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων. Εκαναν μία δοκιμή στην προσπάθεια εκτέλεσης αεροπορικών επιχειρήσεων πολύ μακριά από τις βάσεις τους στην Τουρκία και γι' αυτό ενέπλεξαν στα γυμνάσια και τα τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ. Η προσπάθεια της Άγκυρας να συμπιέσει τον ελληνικό εναέριο χώρο προς τα 6 ναυτικά μίλια -παρά το γεγονός ότι όλη η διεθνής κοινότητα, το ΝΑΤΟ και ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) αναγνωρίζουν τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 νμ- δεν είναι ασύνδετη με την απόπειρα του Ερντογάν να καπηλευτεί θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης οι οποίες ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία, όπως επιχειρεί μέσω του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η περιοχή όπου οι Τούρκοι έστειλαν χθες Μεγάλη Παρασκευή φρεγάτες, μαχητικά F-16, ιπτάμενα τάνκερ KC-135R κι άλλες μονάδες συμπίπτει με τη θαλάσσια περιοχή στην οποία θα ενεργοποιηθεί η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Irini», η οποία θα έχει ως αποστολή τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Αποδέκτες των μηνυμάτων που θέλησε να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν την Μεγάλη Παρασκευή των Ορθοδόξων Χριστιανών ήταν και οι άλλες χώρες της ΕΕ -πέραν της Ελλάδας- αφού η απόφαση για ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αρμάδας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι κοινή όλων των ευρωπαίων εταίρων και αναμένεται να αρχίσει σύντομα, ίσως και μέσα στον Απρίλιο.

Πριν από λίγο πάντως, ο Τούρκος δημοσιογράφος της Γενί Σαφάκ Ιμπραήμ Καραγκιούλ, ένα από τα πρόσωπα που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις του Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε στο τουίτερ ότι η Άγκυρα άλλαξε την πορεία του πολέμου στην Λιβύη. «Αντιαεροπορικά συστήματα, κέντρα ελέγχου του Χαφτάρ έχουν πληγεί. Πολλές περιοχές έχουν ανακαταληφθεί» έγραψε ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ εννοώντας ότι οι δυνάμεις του ελεγχόμενου από την Τουρκία Φαγιέζ αλ Σαράζ ενισχύονται. Μάλιστα, ο Τούρκος δημοσιογράφος της Γενί Σαφάκ «προαναγγέλλει» ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα χτυπήσει εγκαταστάσεις πετρελαίου της Λιβύης και ότι αυτή η απειλή συνιστά εκβιασμό.

Μπορεί η ανάρτηση του δημοσιογράφου της τουρκικής Γενί Σαφάκ να συνδέεται και με τη χθεσινή αεροναυτική άσκηση της Άγκυρας ανάμεσα στην Κρήτη και την Λιβύη; Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο τουίτ του Ιμπραήμ Καραγκιούλ θεωρείται άξιο προσοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί τις τουρκικές προκλήσεις συνεχώς. Σήμερα Μεγάλο Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Γιοζεπ Μπορέλ. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Μπορέλ για τις πιο πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και την εμμονή της Άγκυρας σε παραβατικές συμπεριφορές που τροφοδοτούν διαρκώς την ένταση στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και για τις εξελίξεις στην Λιβύη, συνδυαστικά με τον ρόλο των Βρυξελλών για την επίλυση της κρίσης, εξηγούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Πηγή: protothema / Μάκης Πολλάτος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X