ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη

Τι λένε οι κυβερνήσεις για τα εμβόλια

Πέραν του μισού εκατομμυρίου είναι οι θάνατοι στην Ευρώπη την ίδια ώρα που άρχισαν οι εμβολιασμοί και στην Ισπανία και ανακοινώνονται όλα τα εμβολιαστικά σχέδια από τις κυβερνήσεις. Τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται και τα μέτρα αυστηροποιούνται.

Η Ευρώπη έγινε σήμερα η πρώτη περιοχή στον κόσμο που κατέγραψε περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους από την Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου λίγο πριν από τις 17:00 ώρα Κύπρου, βάσει των απολογισμών που παρείχαν οι υγειονομικές αρχές.

Οι 52 χώρες και εδάφη της ευρωπαϊκής περιοχής (που φθάνει ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) είχαν συνολικά τουλάχιστον 500.069 θανάτους (για 23.059.233 δηλωμένες μολύνσεις), μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (477.404 νεκροί, 14.229.617 κρούσματα), τις Ηνωμένες Πολιτείες/Καναδά (321.287 νεκροί, 17.463.834 κρούσματα), την Ασία (208.149 νεκροί, 13.258.651 κρούσματα), τη Μέση Ανατολή (85.895 νεκροί, 3.713.430 κρούσματα) και την Αφρική (57.423 νεκροί, 30.634 κρούσματα).

Η Σουηδία, της οποίας η ανορθόδοξη στρατηγική καταπολέμησης της πανδημίας την έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο, κατέγραψε σήμερα ρεκόρ 8.881 ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της σουηδικής Υπηρεσίας Υγείας. Η αύξηση συγκρίνεται με το προηγούμενο υψηλό των 7.935 ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 91 νέους θανάτους, οι οποίοι αυξάνουν σε 7.893 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σημειώνονται συνήθως σε διάστημα αρκετών ημερών ή και εβδομάδων μερικές φορές, πριν προστεθούν στην καταμέτρηση της Υπηρεσίας Υγείας που επικαιροποιείται τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας από τον νέο κορωνοϊό στη Σουηδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των σκανδιναβικών γειτονικών της χωρών, αλλά χαμηλότερο από το ποσοστό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που επέλεξαν το μέτρο της καραντίνας.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 30.000. Για τεχνικούς λόγους, σήμερα αναφέρθηκαν αρχικά περίπου 3.500 λιγότερα κρούσματα από το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του RKI στην ιστοσελίδα του. Αυτά προστίθενται στα 26.923 επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν το πρωί. Λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιταχύνει τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν , ο εμβολιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. "Ξεκινάμε με τους πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών και εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε γηροκομεία", ανακοίνωσε σήμερα ο Γενς Σπαν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το 47% των Γερμανών πολιτών θα εμβολιαζόταν κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατόν μόλις του δινόταν η ευκαιρία σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των (ραδιο)τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv.

Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε να περιμένει και το 11% δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τη μεγαλύτερη προθυμία για εμβολιασμό εκδηλώνουν η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών (58%) και οι υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) (60%).

Τον εμβολιασμό απορρίπτουν ιδίως η ηλιακή ομάδα μεταξύ 30 έως 44 ετών (16%) και οι υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) (37%).

Η μεγάλη πλειοψηφία, το 80%, των ερωτηθέντων, συμφωνεί με τον πιο χρονοβόρο έλεγχο (σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία) του εμβολίου από την ΕΕ. Το 16% των ερωτηθέντων, από την άλλη πλευρά, δεν κατανοεί γιατί ο έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στην ΕΕ.

Σε μία πρώτη αντίδρασή του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς χαιρετίζει σε δήλωσή του τη σημερινή ανακοίνωση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της έναρξης των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Οσο νωρίτερα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς στην ΕΕ τόσο το καλύτερο, επειδή κάθε ημέρα στον αγώνα κατά της πανδημίας σημαίνει στην Ευρώπη σήμερα χίλιοι θάνατοι και αμέτρητοι άνθρωποι που πρέπει να φοβούνται για τη δουλειά τους", τονίζει ο καγκελάριος.

"Αυτή είναι η δεύτερη καλή είδηση αυτή την εβδομάδα -- η αφετηρία του εμβολιασμού πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, και είναι καλό που η Ευρώπη ενεργεί και εδώ από κοινού", τονίζει από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των εμβολιασμών στην ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό εγχείρημα υλοποιείται βήμα προς βήμα - όλοι μας επωφελούμαστε, ο κίνδυνος της πανδημίας μπορεί με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί σταδιακά".

Νωρίτερα, η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων εξέφραζε την ελπίδα πως οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Αυστρία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεκινήσουν ήδη στις 24 Δεκεμβρίου, αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την απόφαση του για την έγκριση του εμβολίου από την Biontech και την Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021 πρόκειται να παραδοθούν στην Αυστρία 900.000 δόσεις εμβολιασμού από την Biontech / Pfizer, και επιπλέον, αναμένονται επίσης δόσεις εμβολιασμού από άλλους κατασκευαστές.

Η Ολλανδία δεν είναι ακόμη σε θέση να πει εάν περιλαμβάνεται στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς για την Covid-19 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με Ολλανδούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών δήλωσε ότι έχει γίνει γνωστό πως ο εμβολιασμός θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. "Θα ξεκινήσουμε όταν αισθανθούμε ότι είναι ασφαλές να το κάνουμε". Ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνε δήλωσε χθες ότι υπάρχουν "πολλά" να γίνουν πριν αρχίσει η χορήγηση του εμβολίου. Εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, που εποπτεύει την οργάνωση της επιχείρησης του εμβολιασμού, δήλωσε ότι το σχέδιο είναι υπό κατάρτιση και θα ανακοινωθεί την Δευτέρα.

Η αποστολή της πρώτης παρτίδας του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού προγραμματίζεται να φθάσει στην Αργεντινή στις 23 Δεκεμβρίου, γράφει η εφημερίδα Clarin επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι επίσημη αντιπροσωπεία της Αργεντινής με επικεφαλής την υφυπουργό Υγείας Κάρλα Βιτσότι επισκέφθηκε πριν από μερικές μέρες την Ρωσία. Μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Γκαμαλέι που έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο με σκοπό "να πραγματοποιήσουν τεχνική επιθεώρηση στους χώρους του ιδρύματος και στην διαδικασία παραγωγής".

Από την πλευρά της η εφημερίδα La Nacion αναφέρει ότι το ρωσικό εμβόλιο θα φθάσει στην Αργεντινή με την αεροπορική εταιρεία Aerolineas Argentinas, το αεροσκάφος της οποίας θα μεταφέρει από την Μόσχα 300.000 δόσεις εμβολίου. Νωρίτερα στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του Sputnik V, είχε αναφερθεί ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) και η κυβέρνηση της Αργεντινής έχουν υπογράψει συμβόλαιο για την προμήθεια 10.εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik-V.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες δήλωσε ότι θα είναι ο πρώτος που θα εμβολιασθεί με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς δεν αμφισβητεί την ποιότητά του.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση