ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καμπανάκι! «Η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της»

Παγκόσμια ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 494.822 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο.

Περισσότεροι από 9.825.402 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό επίσημα σε 188 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Kαι όλα αυτά την ώρα που επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της».

Την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε η Ινδονησία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφει, μετά τη διάγνωση σε ένα 24ωρο 1.385 νέων κρουσμάτων με τα οποία ανέρχεται ο συνολικός αριθμός τους σε 52.812, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασμάντ Γιουριάντο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη χώρα καταγράφηκαν επίσης 37 νέοι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός τους ανεβαίνει σε 2.720.

Παράλληλα τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 9 άνθρωποι που επέβαιναν σε πτήση από την Ινδονησία στην Καμπότζη διαγνώσθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 μετά την άφιξή τους στην Καμπότζη. Από αυτούς ο ένας είναι Ινδονήσιος και οι υπόλοιποι οκτώ Καμποτζιανοί.

Τσεχία: Αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα την ώρα που αρχίζουν οι διακοπές

Στο μεταξύ, οι αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τη μεγαλύτερη αύξηση σε μία ημέρα των περιπτώσεων SARS-CoV-2 από τις αρχές του Απριλίου, ενώ αρχίζει η δίμηνη περίοδος καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα.

Επίσης χθες ήταν η τέταρτη ημέρα από τις τελευταίες δέκα μέρες κατά την οποία αυξήθηκαν σε μια μέρα τα κρούσματα σε πάνω από 100. Την τελευταία εβδομάδα, η ανατολική περιοχή Καρβινά είναι με διαφορά η περισσότερο πληγείσα από την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου υγείας.

Χθες Παρασκευή ήταν η τελευταία σχολική ημέρα για τους περισσότερους μαθητές και σπουδαστές και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πολλοί Τσέχοι θα περάσουν τις διακοπές τους μάλλον στην χώρα τους παρά στο εξωτερικό λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για τον νέο κορωνοϊό και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε σταδιακά τους περισσότερους περιορισμούς στις επιχειρήσεις, εκτός από τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και τους περιορισμούς στις ώρες που λειτουργούν οι παμπ και τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα επικεντρωθεί σε τοπικές καραντίνες, στην ιχνηλάτηση και στα μέτρα για την υποβολή σε διαγνωστικά τεστ παρά στην επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Την περασμένη Δευτέρα επιτράπηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις έως 1.000 ανθρώπων από 500 που ήταν το προηγούμενο όριο. Πράσινο φως δόθηκε και στις εμπορικές εκθέσεις. Επίσης δόθηκε άδεια να επαναλειτουργήσουν οι πισίνες, οι ζωολογικοί κήποι, τα μουσεία και τα κάστρα χωρίς να υπάρχουν πλέον περιορισμοί στον αριθμό επισκεπτών.

Ως σήμερα το πρωί, η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει συνολικά 11.038 κρούσματα κορωνοϊού και 349 θανάτους από Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο ιός αυτός.

Ινδία: Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 500.000

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει τώρα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της θνησιμότητας έναντι της αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των θανάτων κι όχι να καθηλωθούμε από τους αριθμούς. Οι αριθμοί θα αυξηθούν», δήλωσε ο Μανόζ Μουρχέκαρ, μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της Covid-19 στην Ινδία και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας.

Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα νέου κορωνοϊού ως τις 15 Ιουλίου.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19.

Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόνον περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που χρειάζονται πραγματικά θεραπεία θα την λαμβάνουν», δήλωσε ο Γκιριντχάρ Ρ. Μπάμπου, ένας επιδημιολόγος στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, ο οποίος είναι σύμβουλος του νοτίου κρατιδίου της Καρνατάκα.

Χιλή: 4.296 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 165 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.296 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 5.068 νεκρούς επί συνόλου 263.360 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονταν 2.086 ασθενείς, εκ των οποίων 1.772 διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξη της αναπνοής και 437 σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένουν πλέον 305 διαθέσιμα τέτοια μηχανήματα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά σε ολόκληρο το σύστημα υγείας τα διαθέσιμα δωμάτια στα νοσοκομεία είναι 9.588.

Στη χώρα έχουν γίνει 1.043.330 εκατομμύρια τεστ, εκ των οποίων 18.249 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Στη Χιλή συνεχίζει να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η οποία παρέτεινε πρόσφατα την ισχύ της «κατάστασης καταστροφής» που έχει κηρύξει, και τα σύνορα παραμένουν κλειστά με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων τομέων της οικονομίας συναντά προβλήματα. Η εταιρεία Codelco, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου στον τομέα της εξόρυξης χαλκού, ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εργασίες σε τμήματα της τεράστιας εγκατάστασής του στην Τσουκιμακάτα, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. Τέσσερις από τους εργαζομένους της έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Στην Τσουκιμακάτα βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού της Codelco, από το οποίο εξορύχθηκε σχεδόν το 25% της παραγωγής της το 2019.

Η διεύθυνση της εταιρείας προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ξεσηκωθεί, αφού την κατηγορούν ότι δεν παίρνει επαρκή μέτρα για προστατεύσει τους εργάτες της, εν μέσω των — συνεχιζόμενων — εργασιών για τη μετατροπή του ανοικτού σε κλειστό μεταλλείο.

Πηγή: Protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X