ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η πανδημία απειλεί να βυθίσει100 εκ. ανθρώπους στην ακραία φτώχεια

Τι επικρατεί διεθνώς

Η πανδημία απειλεί να βυθίσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιπρόσθετα, στο Μεξικό, ξεπέρασαν τους 59.100 οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 και καταγράφηκαν σχεδόν 544.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Στην Ουγκάντα καταγράφηκαν 94 κρούσματα και 3 θάνατοι από τον COVID-19 σε 24 ώρες.

Στη Νέα Ζηλανδία αναβάλλεται η άρση του lockdown στο Όκλαντ μετά τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων, ενώ στην Ιαπωνία θα αρθεί τον Σεπτέμβριο η απαγόρευση εισόδου που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας σε αλλοδαπούς με άδειες μόνιμης παραμονής.

Στην Αργεντινή καταγράφηκε ρεκόρ 8.225 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες, ενώ στην Αυστραλία, καταγράφηκαν 9 θάνατοι εξαιτίας και 179 κρούσματα μόλυνσης .

Στην Κίνα καταγράφηκαν 22 κρούσματα σε 24 ώρες, ενώ στη Λατινική Αμερική καταγράφηκαν πάνω από 250.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 6,4 εκατομμύρια κρούσματα .

Στην Βραζιλία, οι νεκροί εξαιτίας του COVID-19 ξεπέρασαν τους 112.000, ενώ στην χώρα καταγράφηκαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.

Παγκόσμια Τράπεζα

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους να περιπέσουν στην ακραία φτώχεια σε διεθνές επίπεδο, πολύ περισσότερους από ό,τι υπολογιζόταν ως αυτό το στάδιο, προειδοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ντέιβιντ Μαλπάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον υπολογίζει ότι 70 ως 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και "ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί" εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει, διευκρίνισε.

Προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έκανε λόγο για 60 εκατομμύρια.

Αυτό καθιστά "επιτακτική" ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών, έκρινε ο Μαλπάς, πηγαίνοντας έτσι πιο μακριά από τις εκκλήσεις να παραταθεί το μορατόριουμ που κηρύχθηκε όσον αφορά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση.

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους θα είναι περισσότερες.

"Οι τρωτότητες που συνδέονται με τα χρέη έχουν αυξηθεί και είναι επιτακτική ανάγκη (για τις χώρες-οφειλέτες) να δουν φως στην άκρη του τούνελ ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις", εξήγησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της υφηλίου αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του 2020 της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση να παραταθεί ως το 2021 αυτό το μορατόριο, το οποίο αφορά 76 χώρες. Τα κράτη της G20 αναμένεται να λάβουν αποφάσεις μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα διεξαχθεί η προσεχής σύνοδός τους.

Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Μαλπάς, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει πως οι συγκεκριμένες χώρες, που αδυνατούν ήδη να προσφέρουν δίχτυ ασφαλείας, επαρκή κοινωνική πρόνοια στους πολίτες τους, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Το ύψος της απομείωσης του χρέους θα πρέπει να εξαρτηθεί από την κατάσταση σε κάθε χώρα, σημείωσε. Ο θεσμός έχει εξαγγείλει τη χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου εκατό κράτη.

Το 2015, τη χρονιά κατά την οποία είχε γίνει η πιο πρόσφατη εκτίμηση που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ήδη σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με άλλα λόγια περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όμως η ακραία φτώχεια - το να ζει κανείς με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα - δεν παύει να αυξάνεται αφότου άρχισε η πανδημία.

Η επιδείνωση οφείλεται στον συνδυασμό της καταστροφής θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και στις δυσκολίες των αλυσίδων εφοδιασμού, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα.

"Όλ` αυτά συμβάλλουν κόσμος να ολισθαίνει στην ακραία φτώχεια" όσο η κρίση διαρκεί, επισήμανε ο Μαλπάς.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 625 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 59.106 νεκρούς επί συνόλου 543.806 μολύνσεων.
Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν όμως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Ουγκάντα

Το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών μηνών, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Αφρικής να φθάνει τους 1.750.

Μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε 3.046 δείγματα σε 24 ώρες διαπιστώθηκε πως 53 ύποπτα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί, 33 στενές επαφής, επτά οδηγοί φορτηγών διεθνών μεταφορών και ένας πολίτης που επέστρεψε από το εξωτερικό έχουν μολυνθεί. Εξάλλου, δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε 14 αλλοδαπούς οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών που διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί σε χερσαία σημεία εισόδου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην Καμπάλα, άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει επισήμως τους 19 από την 21η Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης στην Ουγκάντα.

Νέα Ζηλανδία

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ανέβαλαν τη λήψη απόφασης για την χαλάρωση των περιοριστικών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, για την προσεχή εβδομάδα.

Οι εννέα περιπτώσεις θεωρείται πως ήταν μολύνσεις στην κοινότητα και δύο εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν διευκρίνισε ότι σκοπεύει να ανακοινώσει τη Δευτέρα εάν θα χαλαρώσει το lockdown στο Όκλαντ και τα - λιγότερο αυστηρά - μέτρα που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη χώρα.

Ως αυτό το στάδιο, οι νεοζηλανδικές αρχές καταγράφουν πάνω από 1.300 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 22 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια ημέρα ως εδώ, 8.225 κρούσματα.

Συνολικά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 320.871 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 6.517.

Το θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά τη νέα διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο κέντρο του Μπουένος Αιρες για να απαιτήσει από την κυβέρνηση να τερματίσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει, τα οποία οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θεωρούν πως περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες τους.

Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να προχωρήσει τον επόμενο μήνα στην άρση της απαγόρευσης εισόδου που επέβαλε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε αλλοδαπούς με άδειες μόνιμης παραμονής, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, εν μέσω της κατακραυγής για τα συναισθηματικά και οικονομικά δεινά που προκαλεί το μέτρο.

Θα επιτρέπεται εκ νέου η είσοδος στη χώρα σε όσους διαθέτουν βίζα, ιδίως τους μόνιμους κατοίκους και συμμετέχοντες σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, υπό τις προϋποθέσεις ότι θα υποβάλλονται σε τεστ και θα τίθενται σε απομόνωση οικειοθελώς για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους, δηλαδή τους ίδιους όρους που ισχύουν επί του παρόντος για τους Ιάπωνες που επαναπατρίζονται, εξήγησε το NHK.

Αυστραλία

Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, η οποία έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της τρέχουσας φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 179 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον χαμηλότερο αριθμό τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και πλέον.

Οι απολογισμοί των τελευταίων ημερών εντείνουν την αισιοδοξία που εκφράζουν οι αρχές, που εκτιμούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη και η απόφαση να κλείσουν τομείς της οικονομίας της Βικτόριας απέτρεψαν την εξάπλωση στην υπόλοιπη χώρα.

Μία ημέρα νωρίτερα, είχαν καταγραφεί 240 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Καταγράφηκαν άλλοι εννέα θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, έναντι 13 την προηγουμένη.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού συνολικά στην Αυστραλία ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 471 νεκρούς επί συνόλου 24.000 και πλέον μολύνσεων. Οι αριθμοί αυτοί είναι αισθητά χαμηλότεροι από εκείνους που έχουν καταγράψει άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη 47 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 491 ασθενείς, οι 20 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.917 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Λατινική Αμερική

Στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασαν τους 250.000, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που κάνουν ανεξάρτητα το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς με βάση επίσημες ανακοινώσεις κυβερνήσεων.

Η περιφέρεια αυτή, που μετρά 620 εκατομμύρια κατοίκους, είχε καταγράψει επίσημα 250.969 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 6.463.245 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ως χθες Πέμπτη στη 01:00 (ώρα Κύπρου).

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 1.204 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 45.323 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία έχει φθάσει τους 112.304 νεκρούς επί συνόλου 3.501.975 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα τα επίσημα στοιχεία, εξηγώντας ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ στη γιγαντιαία χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με τον ημερήσιο απολογισμό αυτόν, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε πλέον τους 250.000 νεκρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X